Besluit van de Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland van 14 juli 2020 (kenmerk 2020030031) tot wijziging van de Regeling structurele aanlevering gegevens Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg 2020

De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland,

gelet op artikel 90 van de Zorgverzekeringswet en artikel 9.1.4 van de Wet langdurige zorg;

na overleg met de Nederlandse Zorgautoriteit;

besluit:

ARTIKEL I

De Regeling structurele aanlevering gegevens Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg 2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd luidende:

Artikel 2a

  • 1. In aanvulling op de verplichtingen opgenomen in artikel 2 leveren de verzekeraars de in Bijlage 1a en 3a bedoelde gegevens aan op de gebruikelijke werkwijze.

  • 2. De zorgverzekeraar levert deze aanvullingen voor de 2e, 3e en 4e kwartaalstaat uiterlijk aan op respectievelijk 28 juli 2020, 28 oktober 2020 en 28 januari 2021.

B

Na Bijlage 1 wordt ‘Bijlage 1a Aanvulling Format kwartaalstaat 2020, specifieke informatie A’ ingevoegd. Deze bijlage is als Bijlage 1a bij deze wijziging van de Regeling structurele aanlevering gegevens Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg 2020 opgenomen.

C

Na Bijlage 3 wordt ‘Bijlage 3a Aanvulling Format kwartaalstaat 2020, specifieke informatie C, contractinformatie’ ingevoegd. Deze bijlage is als Bijlage 3a bij deze wijziging van de Regeling structurele aanlevering gegevens Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg 2020 opgenomen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Voorzitter Raad van Bestuur S. Wijma

BIJLAGE 1a AANVULLING FORMAT KWARTAALSTAAT 2020

Specifieke informatie A

BIJLAGE 3a AANVULLING FORMAT KWARTAALSTAAT 2020

Specifieke informatie C, contractinformatie

vervolg

vervolg

TOELICHTING

Door de SARS-COV-2 pandemie hebben zorgaanbieders en zorgverzekeraars kosten moeten maken die niet in de nu geldende kwartaalstaat Zvw verwerkt/opgenomen kunnen worden. Daarom moet de kwartaalstaat Zvw worden aangepast. Ook is er aanvullende contractinformatie nodig.

De aanvulling op de kwartaalstaat Zvw is als ‘Bijlage 1a Aanvulling Format kwartaalstaat Zvw 2020’ opgenomen bij deze wijziging van de Regeling structurele aanlevering gegevens Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg 2020.

De aanvulling op de contractinformatie is als ‘Bijlage 3a Aanvulling Format specifieke informatie C, contractinformatie’ opgenomen.

Deze twee extra bijlagen zullen ook in het Handboek worden opgenomen, zodat het voor zorgverzekeraars duidelijk is wanneer zij welke gegevens moeten aanleveren. In het Handboek wordt ook een aanvulling op de invulinstructie verantwoording kosten kwartaalstaat opgenomen.

Het is van belang dat alle verzekeraars deze aanvullingen aanleveren, zonder uitzondering. Het is noodzakelijk dat het Zorginstituut kan uitgaan van de juistheid van de door de zorgverzekeraars aan te leveren gegevens, zoals zorgverzekeraars die op dat moment kunnen vaststellen.

Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat indien de zorgverzekeraars de gegevens onjuist of onvolledig aanleveren, dan wel die gegevens niet tijdig aanleveren, de NZa op grond van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) de haar ter beschikking staande handhavingsinstrumenten kan inzetten. Op grond van artikel 87 van de Wmg kan de NZa aan de zorgverzekeraar voor een afzonderlijke overtreding een bestuurlijke boete van € 10.000.000 opleggen wanneer deze onjuiste of onvolledige informatie verschaft met betrekking tot het aantal verzekerden, hun verzekerdenkenmerken of zijn zorgkosten, noodzakelijk voor de vaststelling van de risicovereveningsbijdrage. Indien een zorgverzekeraar niet voldoet aan de voorschriften uit de onderhavige regeling kan de NZa per overtreding een bestuurlijke boete van € 100.000 opleggen. Op grond van artikel 78 van de Wmg kan de NZa een aanwijzing geven aan een Wlz-uitvoerder die niet voldoet aan het bepaalde bij of krachtens de Wet langdurige zorg.

Voorzitter Raad van Bestuur S. Wijma

Naar boven