Onttrekking wegen aan het openbaar verkeer, ontwerpbesluit, gemeente Oisterwijk

Logo Oisterwijk

Onttrekking wegen aan het openbaar verkeer

 

De gemeenteraad van de gemeente Oisterwijk is op basis van artikel 7 en 9 van de Wegenwet bevoegd om een ontrekkingsbesluit te nemen.

Het college van de gemeente Oisterwijk is voornemens de gemeenteraad voor te stellen te besluiten tot:

a. Het onttrekken aan het openbaar verkeer van de weg nummer 14 (Wegenlegger Moergestel) niet nader aangeduid.

b. Het onttrekken aan het openbaar verkeer van de weg nummer 15 (Wegenlegger Moergestel) niet nader aangeduid.

c. Het onttrekken aan het openbaar verkeer van de weg nummer 43 (Wegenlegger Oisterwijk) niet nader aangeduid.

d. Het onttrekken aan het openbaar verkeer van een gedeelte van weg nummer 37 (Wegenlegger Oisterwijk) aangeduid als Burgemeester van den Oeverweg, gelegen tussen  de noordzijde van het perceel kadastraal bekend gemeente Oisterwijk, sectie G, nummer 1012 en weg nummer 38.

Aanleiding

Van B.V. Landgoed Rozephoeve en van Natuurontwikkeling ’T Lot B.V. zijn verzoeken ontvangen om medewerking te verlenen aan het afsluiten van wegen welke liggen binnen het Landgoed Rozephoeve, respectievelijk Landgoed ’t Lot. Omdat het hierbij gaat over wegen die volgens de Wegenlegger van de gemeente Oisterwijk en de Wegenlegger van de gemeente Moergestel openbaar zijn, kan tot afsluiting eerst worden overgegaan nadat de wegen aan het openbaar verkeer zijn onttrokken.

 

Mot ivatie

De onttrekking aan de openbaarheid van de wegen is niet in strijd met wettelijke voorschriften en op basis van afweging van de betrokken belangen kan in redelijkheid tot onttrekking worden overgegaan.

Het verzoek van B.V. Landgoed Rozephoeve heeft betrekking op een tweetal wegen welke liggen tussen eigendommen van het landgoed, waardoor het mogelijk is deze gebieden met auto’s te bereiken. Hierdoor kunnen verschillende vormen van overlast ontstaan, zoals het storten van afval en stropen. Dit probleem kan worden opgelost door het afsluiten van deze wegen waarvoor deze aan het openbaar verkeer moeten worden onttrokken. De wegen blijven wel toegankelijk voor wandelaars aangezien het landgoed is opengesteld op basis van de regels van de Natuurschoonwet. De wegen zijn eigendom van het landgoed.

Het verzoek van Natuurontwikkeling ’T Lot B.V. betreft eveneens een tweetal wegen. Deze wegen, welke liggen binnen de eigendom van ’T Lot B.V., passen niet binnen de plannen voor de inrichting van het landgoed en zullen, na de onttrekking aan het openbaar verkeer, gaan verdwijnen. De ondergrond van de wegen is eigendom van de gemeente en zal, nadat de onttrekking aan het openbaar verkeer is afgewikkeld, aan het ’T Lot B.V. worden verkocht. Conform de eisen van de Natuurschoonwet wordt het landgoed ’t Lot opengesteld. Een van de aan het openbaar verkeer te onttrekken wegen binnen het gebied is thans onderdeel van een veel gebruikte wandelroute. Voor dit deel wordt door ’T Lot B.V, een alternatieve wandelroute aangelegd.

 

Ter inzage

Het ontwerp van het raadsbesluit met de daarbij behorende tekeningen ligt met ingang van 24 juli 2020 gedurende 6 weken ter inzage tot en met 3 september 2020 bij de centrale publieksbalie op het gemeentekantoor van Oisterwijk, De Lind 44 in Oisterwijk. U kunt hiervoor terecht op maandag, dinsdag van 8.30 uur tot 13.00 uur, op woensdag van 8.30 - 17.00 uur, op donderdag van 8.30 uur tot 19.00 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 13.00 uur. U kunt het ontwerp van het raadsbesluit met tekeningen op deze momenten alleen inzien. Als u er een vraag over wilt stellen kunt u een afspraak maken. Dit doet u telefonisch via telefoonnummer (013) 529 13 11.

Indienen zienswijze

Als belanghebbende kunt u tijdens de inzagetermijn uw zienswijze (mening of opmerkingen) op dit ontwerpbesluit indienen. Dit kan (bij voorkeur) schriftelijk bij het college van Oisterwijk, Postbus 10101, 5060 GA Oisterwijk, of mondeling bij de behandelend ambtenaar. U vindt de naam van deze ambtenaar in de stukken die ter inzage liggen.

 

Naar boven