Kennisgeving van het voornemen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om een AMM-verplichting op te leggen aan Stichting Emergis krachtens artikel 48 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

Start consultatie

De NZa start de consultatie van het ontwerpbesluit om Stichting Emergis een tweetal verplichtingen op te leggen wegens aanmerkelijke marktmacht (AMM) op grond van artikel 48 van de Wmg.

Ontwerpbesluit aanmerkelijke marktmacht (AMM)

Dit voorgenomen besluit houdt in:

  • A. De NZa legt op grond van artikel 48, eerste lid, onder sub a, van de Wmg aan Stichting Emergis de verplichting op om door de NZa te bepalen categorieën van informatie aan door de NZa te bepalen categorieën van belanghebbenden op een door de NZa te bepalen wijze bekend te maken (transparantieverplichting).

  • B. De NZa legt op grond van artikel 48, eerste lid, onder sub e, van de Wmg aan Stichting Emergis de verplichting op om onder redelijke voorwaarden te voldoen aan elk redelijk verzoek van een ziektekostenverzekeraar tot het sluiten van een overeenkomst op of ten behoeve van de zorginkoopmarkt (contracteerverplichting).

  • C. Aan beide verplichtingen worden voorschriften verbonden. De verplichtingen gelden voor de duur van drie jaar en vangen aan op de vijfde werkdag na bekendmaking van het definitieve besluit.

Inzage

Het ontwerpbesluit en alle daarop betrekking hebbende relevante (openbare) documenten liggen gedurende zes weken, vanaf 24 juli 2020, voor belanghebbenden (conform artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb)) ter inzage. Inzage is mogelijk tijdens reguliere openingstijden ten kantore van de NZa in Utrecht, op adres:

De Nederlandse Zorgautoriteit

Newtonlaan 1-41

3584 BX Utrecht

In overleg is het mogelijk om het besluit en de relevante stukken digitaal in te zien. Indien inzage is gewenst kunnen belanghebbenden bij dit ontwerpbesluit contact opnemen met de NZa via het e-mailadres ammggz@nza.nl.

Zienswijze

Zienswijzen kunnen door belanghebbenden bij dit ontwerpbesluit gedurende de termijn van inzage (van vrijdag 24 juli 2020 tot en met vrijdag 4 september 2020) schriftelijk dan wel mondeling naar voren worden gebracht. De schriftelijke zienswijze kan – onder vermelding van AMM besluit GGZ, dossiernummer 320313 – per post worden verzonden aan de Nederlandse Zorgautoriteit, t.a.v. unit Juridische Zaken, postbus 3017, 3502 GA Utrecht. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan contact worden opgenomen met het secretariaat van de unit Juridische Zaken (jur@nza.nl of 030-2968150).

De NZa verzoekt indieners van een zienswijze om aan te geven of de zienswijze vertrouwelijke gegevens bevat in de zin van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), en zo ja, om gemotiveerd en duidelijk herkenbaar aan te geven welke dat zijn. Daarbij dient zowel een openbare als een vertrouwelijke versie van de zienswijze te worden ingediend.

De NZa zal de ontvangen zienswijzen inventariseren en beoordelen of deze moeten leiden tot wijziging of aanpassing van het besluit.

Naar boven