Besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 13 juli 2020, nr. 2020-0000095111, tot wijziging van het Besluit benoeming voorzitter kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde en vaststelling vergoeding en het Besluit tot herbenoeming van de voorzitter kwaliteitstafel bedrijfs-en verzekeringsgeneeskunde

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies en de artikelen 2 en 4 van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit benoeming voorzitter kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde en vaststelling vergoeding wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 3, tweede lid vervalt.

ARTIKEL II

Het Besluit tot herbenoeming van de voorzitter kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘1 mei 2020’ vervangen door ‘1 november 2020’.

2. Het tweede lid vervalt.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 mei 2020.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 13 juli 2020

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, B. van ’t Wout

TOELICHTING

Naar aanleiding van het rapport ‘Aanpak dreigend tekort bedrijfsartsen’ van Van Gastel (19 april 2017) heeft conform de aanbevelingen in dit rapport de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in mei 2018 de Kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde in het leven geroepen voor een periode van twee jaar.

Doel van de Kwaliteitstafel is bijdragen aan het bestrijden van het bestaande tekort aan bedrijfsartsen en verzekeringsartsen. De Kwaliteitstafel beoogt hiertoe om gezamenlijkheid tot stand te brengen tussen de betrokken stakeholders en erin te voorzien dat stakeholders op basis van gedeelde belangen tot activiteiten kunnen komen ter verbetering van het structurele kennis- en kwaliteitsbeleid.

Onder leiding van een onafhankelijk voorzitter zijn de afgelopen twee jaar op diverse terreinen initiatieven ontwikkeld en plannen gemaakt. Deze werkzaamheden zijn inmiddels in de afrondende fase gekomen. Het was oorspronkelijk de bedoeling om de Kwaliteitstafel in mei 2020 te eindigen. Echter, in verband met de coronamaatregelen is de geplande bespreking van het conceptadvies van de Kwaliteitstafel met alle betrokkenen verplaatst naar juli 2020 en het slotsymposium naar begin oktober 2020. Het is nu van groot belang dat de eindresultaten van de Kwaliteitstafel goed afgehecht en geborgd worden. In verband met de onzekerheid over de duur van de coronamaatregelen komt de bepaling dat geen tweede herbenoeming kan plaatsvinden te vervallen.

Om het laatste deel van het proces goed te laten verlopen blijft inzet van de huidige onafhankelijk voorzitter zeer wenselijk.

Met dit besluit wordt zodoende de herbenoeming van de voorzitter van de Kwaliteitstafel verlengd van 1 mei tot 1 november 2020, waarbij de eerder vastgestelde taken van de voorzitter en afspraken voor de uitvoering van de werkzaamheden blijven gelden. Tevens is voor de voorzitter een vergoeding per maand vastgesteld conform de bepalingen in de Wet en het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies. Hiermee kan de Kwaliteitstafel de werkzaamheden afronden en zorgen voor een goede borging na 2020.

Den Haag, 13 juli 2020

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, B. van ’t Wout

Naar boven