Gemeente Weert - gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Laarveld 2020, Exploitatieplan Laarveld 2009 2e herziening, Weert en Beeldkwaliteitsplan Laarveld fase 3

Logo Weert

Burgemeester en wethouders van Weert maken bekend dat met ingang van 16 juli 2020 gedurende de beroepstermijn van zes weken, dat wil zeggen tot en met 26 augustus 2020, bij de informatie- en servicebalie van het stadhuis, Wilhelminasingel 101, ter inzage liggen.

  • 1.

    het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Laarveld 2020”;

  • 2.

    het, met inachtneming van wijzigingen in toelichting en bijlagen, vastgestelde “Exploitatieplan Laarveld 2009, 2e herziening”,

met bijbehorende toelichtingen en vastgestelde raadsbesluiten;

  • 3.

    het vastgestelde “Beeldkwaliteitsplan Laarveld fase” en vastgesteld raadsbesluit.

Deze plannen zijn op 8 juli 2020 door de gemeenteraad vastgesteld.

De openingstijden van de informatie- en servicebalie zijn te raadplegen op www.weert.nl/openingstijden.

Het betreft de bekendmaking op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (bestemmingsplan) respectievelijk 6.14 Wet ruimtelijke ordening (besluit tot herziening exploitatieplan) respectievelijk artikel 3:40 Algemene wet bestuursrecht (beeldkwaliteitsplan).

Ligging en begrenzing plangebied bestemmingsplan “Laarveld 2020”

Het plangebied ligt aan de noordzijde van Weert, ten noorden van de Ringbaan Noord. Het plan wordt aan de zuidzijde begrensd door de Ringbaan Noord. De buurt Hushoven vormt de westelijke begrenzing van het plangebied. Aan de noordzijde vormen de Rietstraat, Gertrudisstraat, Schonkenweg en Schonkenstraat, behoudens de bestaande woningen, de grens van het plangebied. Ten noorden van deze wegen ligt het buitengebied van Weert. Aan de westelijke zijde vormt de Laarderweg de grens van het plangebied, behoudens een aantal bestaande woningen. Ten oosten van de Laarderweg ligt het buitengebied van Weert. Het bestemmingsplan vormt een herziening van de bestemmingsplannen “Laarveld 2016, fase 1 en 2” en “Laarveld 2016, fase 3 en 4”.

Toelichting op het ontwerp “Exploitatieplan Laarveld 2009, 2e herziening”

Bij raadsbesluit van 23 september 2009 is het bestemmingsplan “Laarveld 2009” vastgesteld. Het bestemmingsplan had tot doel ruimte te bieden voor de realisatie van circa 900 woningen. Gelijktijdig met de vaststelling van het bestemmingsplan “Laarveld 2009” is voor de daarvoor in aanmerking komende delen van het bestemmingsplan het “Exploitatieplan Laarveld 2009” vastgesteld.

Het vaststellen van een exploitatieplan is verplicht, indien ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan “Laarveld 2009” het verhaal van kosten voor alle daarvoor in aanmerking komende gronden niet anderszins is verzekerd en/of er een noodzaak is tot het stellen van eisen en regels over onder meer het bouwrijp maken, de fasering, de taakstelling voor de realisatie van de aangewezen woningbouwcategorieën sociale huurwoningen, sociale koopwoningen en particulier opdrachtgeverschap. Beide situaties deden zich voor ten tijde van de vaststelling het bestemmingsplan “Laarveld 2009”. Het overgrote deel van het gebied van het bestemmingsplan “Laarveld 2009” is opgenomen in het “Exploitatieplan Laarveld 2009”.

Bij raadsbesluit van 29 september 2016 zijn de bestemmingsplannen “Laarveld 2016, fase 1 en 2” en “Laarveld 2016, fase 3 en 4” vastgesteld. Deze bestemmingsplannen zagen op een herziening van het bestemmingsplan “Laarveld 2009” en hadden tot gevolg dat het “Exploitatieplan Laarveld 2009” integraal werd herzien. Dit is opgenomen in het gelijktijdig vastgestelde “Exploitatieplan Laarveld 2009, 1e herziening”. Die herziening zag op onder meer de nadere uitwerking van de inrichting van deelgebied fase 2, een aanpassing van de fasering in tijd en de looptijd van het exploitatieplan en de stand van zaken van de uitvoering van deelgebied 1, fase 1 van dit exploitatieplan. Zowel de regels als de exploitatieopzet van het exploitatieplan werden herzien.

De vaststelling van het bestemmingsplan “Laarveld 2020” ziet op een herziening van de bestemmingsplannen “Laarveld 2016, fase 1 en 2” en “Laarveld 2016, fase 3 en 4” en heeft tot gevolg dat het “Exploitatieplan Laarveld 2009, 1e herziening” integraal diende te worden herzien. Die herziening ziet op onder meer de nadere uitwerking van de inrichting van deelgebied fase 3, de taakstelling voor de realisatie van de aangewezen woningbouwcategorie middenhuur is toegevoegd, een aanpassing van de fasering in tijd en de looptijd van dit exploitatieplan en de stand van zaken van de uitvoering van deelgebied 1 en 2, fase 1 en 2 van dit exploitatieplan. Zowel de regels als de exploitatieopzet van het exploitatieplan zijn herzien.

Toelichting op het vastgestelde “Beeldkwaliteitsplan Laarveld fase 3”

In het beeldkwaliteitsplan is voor deelgebied fase 3 een aantal ruimtelijke eenheden benoemd, te weten: de ‘lintbebouwing’, de ‘randbebouwing’, de ‘dries’ en het ‘tuindorp’. Het deelgebied fase 3 van het plan Laarveld is onderverdeeld in deze ruimtelijke eenheden. Per eenheid zijn specifieke kenmerken opgenomen in het beeldkwaliteitsplan. Deze kenmerken vormen een toetsingskader bij de vergunningaanvragen voor het bouwen. In het beeldkwaliteitsplan zijn verder kwaliteitseisen ten aanzien van de openbare ruimte opgenomen. Het beeldkwaliteitsplan beoogt het gewenste karakter van het gebied Laarveld te realiseren en het bestaande karakter van het gebied te behouden en te versterken.

Raadplegen.

Het vastgestelde bestemmingsplan “Laarveld 2020”, het vastgestelde “Exploitatieplan Laarveld 2009, 2e herziening”, met inbegrip van bijbehorende stukken en vastgestelde raadsbesluiten, zijn digitaal raadpleegbaar via de websites www.weert.nl/bestemmingsplannen en www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer van het bestemmingsplan “Laarveld 2020” is NL.IMRO.0988.BPLaarveld2020-VA01. Het identificatienummer van het vastgestelde Exploitatieplan Laarveld 2009, 2e herziening is NL.IMRO.0988EPLaarveld2009H2-VA01.

Het beeldkwaliteitsplan is digitaal raadpleegbaar via www.laarveld-weert.info.

Het bestemmingsplan, het exploitatieplan Laarveld 2e herziening en het beeldkwaliteitsplan kunnen, met inbegrip van de bijbehorende stukken, analoog (op papier) worden ingezien bij de informatie- en servicebalie van het stadhuis, Wilhelminasingel 101 tijdens de hierboven genoemde openingstijden.

Beroepsmogelijkheden

Tegen het besluit van de raad van 8 juli 2020 tot vaststelling van het bestemmingsplan “Laarveld 2020” en/of het “Exploitatieplan Laarveld 2009, 2e herziening” kan schriftelijk beroep worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag) door:

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen respectievelijk het ontwerp bestemmingsplan Laarveld 2020 en het ontwerpbesluit tot 2e herziening van het exploitatieplan Laarveld 2009 bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot respectievelijk het ontwerp bestemmingsplan Laarveld 2020 en het ontwerpbesluit tot 2e herziening van het exploitatieplan Laarveld 2009 geen danwel niet tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden, voor zover het beroep betrekking heeft op wijzigingen die door de gemeenteraad in het bestemmingsplan Laarveld 2020 of het besluit tot 2e herziening van het exploitatieplan Laarveld 2009 ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn aangebracht.

Voor zowel het instellen van beroep als het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moet u griffierecht betalen. Voor de hoogte van de bedragen kunt u de website van de Raad van State raadplegen via www.raadvanstate.nl onder Ruimtelijke ordeningskamer. Hier vindt u ook meer informatie over de beroepsprocedure. U kunt ook digitaal het beroep- en verzoekschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State via het digitaal loket van deze instantie. Kijk op https://digitaalloket.raadvanstate.nl/ voor meer informatie.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken (dus tot en met 27 augustus 2020). De termijn vangt aan met ingang van de dag na de datum van de terinzagelegging van dit besluit (dus in dit geval op 17 juli 2020).

Op de genomen besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat, in geval van beroep:

  • beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • het beroep niet ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend;

  • beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het bestemmingsplan “Laarveld 2020” respectievelijk het “Exploitatieplan Laarveld, 2009 2e herziening” niet op.

Ingevolge artikel 3.8 lid 5 Wet ruimtelijke ordening treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan “Laarveld 2020” in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening inzake een bestemmingsplan is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

Ingevolge artikel 3:40 Algemene wet bestuursrecht treedt het besluit tot vaststelling van het “Exploitatieplan Laarveld 2009, 2e herziening” in werking met ingang van de dag volgende op die van deze bekendmaking. Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek tot voorlopige voorziening ten aanzien van het “Exploitatieplan Laarveld 2009, 2e herziening” bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State op het voormelde adres.

Geen beroep mogelijk tegen Beeldkwaliteitsplan

Het college van burgemeester en wethouders heeft een Eindverslag inspraak vastgesteld met betrekking tot de ingekomen inspraakreacties inzake het beeldkwaliteitsplan en dat ter kennis gebracht van de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft vervolgens besloten tot de vaststelling van het beeldkwaliteitsplan. Hiertegen staat geen bezwaar of beroep open.

Weert, 15 juli 2020

Burgemeester en wethouders van Weert,

M.J.M. Meertens

gemeentesecretaris

C.C. Leppink-Schuitema

burgemeester

Naar boven