Gemeente Amsterdam - gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Barajasbuurt eo - besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, besluit vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder en verklaring van geen bezwaar Luchthavenindelingbesluit Schiphol

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 en 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening, artikel 110c van de Wet geluidhinder en artikel 8.11 van de Wet luchtvaart het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 2 juli 2020 het bestemmingsplan Barajasbuurt eo gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen. Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 2 juni 2020 een besluit hogere waarden Wet geluidhinder ten behoeve van het bestemmingsplan Barajasbuurt eo vastgesteld.

Bestemmingsplan

Het plangebied maakt onderdeel uit van het projectgebied Sloterdijk-Centrum dat bestuurlijk is aangewezen als grootstedelijk gebied en wordt globaal begrensd door:

  • noordzijde: de Plesostraat (inclusief Naritaweg 50-52 en met uitzondering van Naritaweg 30) en

    de Arlandaweg;

  • oostzijde: Barajasweg en de Hemboog;

  • zuidzijde: de Haarlemmerweg (N200);

  • westzijde: de oostzijde van het Sportpark Spieringhorn.

Op grond van dit bestemmingsplan is alleen de voortzetting van het bestaande gebruik ten behoeve van kantoren toegestaan. Dat betekent dat kantoorruimte die op basis van het (oude) bestemmingsplan ‘Sloterdijk’ (2013) niet is benut, niet meer in dit bestemmingsplan wordt opgenomen. Daarvoor in de plaats wordt meer programma ten behoeve van wonen en in omvang ondergeschikte niet-woonfuncties toegestaan. In totaal wordt, ook voor het programma wonen en in omvang ondergeschikte niet-woonfuncties, circa 170.000 m2 extra brutovloeroppervlakte programma mogelijk gemaakt in het plangebied. Er worden in het gebied hogere bouwhoogten toegestaan, variërend van circa 20 tot 45 meter, met hoogteaccenten tot 57 en 65 meter.

De wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen zien, kort en bondig, op de wijziging en verduidelijking van een aantal begripsbepalingen, de aanpassing van een aantal bouwregels en de toename van het maximum brutovloeroppervlakte voor de kavels rondom het Barajasplantsoen. Voor een volledig overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de Nota van Wijzigingen als bijlage bij het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 2 juli 2020.

Exploitatieplan

De gemeenteraad heeft op 2 juli 2020 ook besloten om geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder

De voorkeursgrenswaarden voor geluid zoals aangegeven in de Wet geluidhinder zullen ter plaatse van de woningen in het gebied worden overschreden als gevolg van wegverkeerslawaai van de binnenstedelijke wegen Haarlemmerweg (N200), Naritaweg, Barajasweg, Radarweg en Arlandaweg en metro en tram, de buitenstedelijke wegen A5 en A10, spoorweglawaai van het treinspoor en industrielawaai van het industrieterrein Westpoort. Omdat geluidreducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, heeft het college besloten om hogere waarden vast te stellen.

Ingevolge artikel 145 van de Wet geluidhinder vangt de termijn voor het indienen van een beroepschrift tegen het besluit van het college tot vaststelling van hogere waarden aan met ingang van de dag waarop beroep kan worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan.

Wet luchtvaart en Luchthavenindelingbesluit Schiphol

Ingevolge artikel 8.9 van de Wet luchtvaart heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat op 4 september 2019 de verklaring afgegeven dat zij geen bezwaar heeft tegen de afwijking van het Luchthavenindelingbesluit Schiphol vanwege de in het bestemmingsplan opgenomen maximale bouwhoogte binnen de hoogtebeperkingsvlakken van het Luchthavenindelingbesluit Schiphol.

Ingevolge artikel 8.11 van de Wet luchtvaart worden voor de mogelijkheid van beroep de verklaring van geen bezwaar en het besluit waarop de verklaring betrekking heeft (in dit geval het bestemmingsplan) als één besluit aangemerkt.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan Barajasbuurt eo, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, het besluit hogere waarden Wet geluidhinder en de verklaring van geen bezwaar Wet luchtvaart liggen met bijbehorende stukken gezamenlijk ter inzage met ingang van 16 juli 2020 op de volgende adressen:

Het bestemmingsplan Barajasbuurt eo met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.B1901BPGST-VG01.

Beroep

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 17 juli 2020 gedurende zes weken beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om een zienswijze in te dienen.

Een belanghebbende kan met ingang van 17 juli 2020 gedurende zes weken tevens beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen, het besluit hogere waarden Wet geluidhinder en tegen de verklaring van geen bezwaar als bedoeld in de Wet luchtvaart en het Luchthavenindelingbesluit Schiphol.

Een beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Crisis- en herstelwet

Op het bestemmingsplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Dit brengt onder andere met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. De beroepsgronden kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, het besluit hogere waarden Wet geluidhinder en de verklaring van geen bezwaar als bedoeld in de Wet luchtvaart en het Luchthavenindelingbesluit Schiphol treden in werking de dag na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking totdat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 15 juli 2020

Burgemeester en wethouders,

Peter Teesink

gemeentesecretaris

Femke Halsema

burgemeester

Naar boven