Kennisgeving Kernenergiewetvergunning EPZ

Op 9 juli 2020 heeft de ANVS een Kernenergiewetvergunning verleend aan N.V. ElektriciteitsProduktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) voor de Kernenergiecentrale Borssele (KCB) in verband met de wijziging van een tijdelijke opslaglocatie voor radioactief afval. Tot en met 20 augustus 2020 kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen.

Achtergrond van de vergunning

EPZ bedrijft sinds 1973 de KCB en beschikt hiervoor over een vergunning op grond van de Kernenergiewet (Kew). EPZ heeft een wijziging van de Kernenergiewetvergunning aangevraagd om het mogelijk te maken om op een andere dan de reeds vergunde locatie vaten met persbaar radioactief vast afval en vaten met radioactief besmet vloeibaar afval tijdelijk op te slaan. Het toestaan van deze opslag in een daarvoor geschikte bergplaats binnen het gecontroleerde gebied (gebouw 01/02/03) in plaats van in het afvalopslaggebouw beperkt het aantal interne transportbewegingen met het betreffende afval. Er vindt geen wijziging plaats in de aard, hoeveelheid en opslagtermijn van het afval.

Procedure

Op 31 maart 2020 is van EPZ de aanvraag tot wijziging van de Kernenergiewetvergunning ontvangen. Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de reguliere voorbereidingsprocedure doorlopen conform titel 4.1 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit houdt in dat na beoordeling van de aanvraag direct de definitieve vergunning is afgegeven.

Hoe kunt u bezwaar indienen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 20 augustus 2020 een bezwaarschrift met betrekking tot de vergunning indienen bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, o.v.v. bezwaar, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag. Het bezwaarschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen welk besluit bezwaar aantekent.

Indien een bezwaarschrift is ingediend, kunnen belanghebbenden aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist. Als burger kunt u uw verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor dient u te beschikken over DigiD. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dag waarop de termijn afloopt voor het indienen van een bezwaarschrift. Indien gedurende die termijn een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treedt dit besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Waar vindt u meer informatie?

De vergunning en alle hierop betrekking hebbende documenten zijn te downloaden vanaf www.anvs.nl. Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00 onder vermelding van: 'vergunning nucleair'.

Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan: postbus.kerninstallatie@anvs.nl.

Naar boven