Vaststelling bestemmingsplan Houthavenkade

Logo Zaanstad

Burgemeester en wethouders van Zaanstad maken bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 2 juli 2020 nummer 2020/11560, het bestemmingsplan Houthavenkade (identificatienummer NL.IMRO.0479.STED3862BP-0301), ten opzichte van het ontwerp gewijzigd heeft vastgesteld.

Tevens heeft de raad besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Locatie en planinhoud

Het plangebied van de Houthavenkade te Zaandam is gelegen tussen de Oude Haven, de Provincialeweg en de Russische buurt.

Kern van dit plan is de bouw van maximaal 710 woningen, waarvan 30% in de sociale sector, verdeeld over vier blokken. Tussen twee woningbouwblokken wordt een nieuwe binnenhaven aangelegd. Het gehele binnengebied van het plan is autovrij en wordt ingericht als levendig verblijfsgebied. Onder de binnenterreinen wordt de parkeergelegenheid gerealiseerd. Er wordt een nieuwe voetgangersbrug aangelegd naar de Russische buurt en het plan voorziet in enkele kleine commerciële en maatschappelijke voorzieningen, enige lichte horeca en op bescheiden schaal dienstverlening.

Het woningbouwprogramma kent zowel huur- als koopwoningen in het lagere, midden en hogere segment.

Besluit hogere waarden geluid

Uit uitgevoerd akoestisch onderzoek is gebleken dat de geluidbelasting als gevolg van het wegverkeerslawaai van de Provincialeweg (N203), de Houthavenkade en de Albert Heijnweg en die als gevolg van het industrielawaai afkomstig van de gezoneerde industrieterreinen Westpoort en Achtersluispolder/Westerspoor Zuid hoger is dan de voorkeursgrenswaarde van 50dB(A) die geldt voor nieuwe woningen. Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten voor deze woningen een hogere grenswaarde vast te stellen.

Inzage

Het raadsbesluit, het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden geluid, liggen met ingang van donderdag 16 juli 2020 tot en met donderdag 27 augustus 2020 op de volgende wijzen ter inzage:

  • de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl; (alleen bestemmingsplan)

  • als pdf bestand op de gemeentelijke website: www.zaanstad.nl (zoekterm ‘bestemmingsplan’);

  • in papieren vorm bij de balie van Klantcontact Vergunningen in het stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam.

Vanwege de nieuwe landelijke richtlijnen tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn de openingstijden van de publieksbalie Vergunningen en Voorzieningen gewijzigd. De balie van het vergunningencentrum is alleen nog digitaal en telefonisch bereikbaar (telefoonnummer: 14075). Geadviseerd wordt telefonisch een afspraak te maken.

Beroep bestemmingsplan

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep worden ingesteld door:

  • Belanghebbenden die een zienswijze ten aanzien van het ontwerp hebben ingediend;

  • Belanghebbenden, aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze ten aanzien van het ontwerp hebben ingediend;

  • Belanghebbenden ten aanzien van door de gemeenteraad in het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp aangebrachte wijzigingen.

Beroep besluit Hogere Waarden geluid

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan tegen het besluit tot vaststelling van de hogere waarden geluid beroep worden ingesteld door:

  • Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze ten aanzien van het ontwerpbesluit hebben ingediend.

  • Belanghebbenden ten aanzien van door burgemeester en wethouders in het besluit ten opzichte van het ontwerp aangebrachte wijzigingen.

Beroepschriften moeten worden verzonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag.

Meer informatie over beroep staat op de website www.raadvanstate.nl.

Crisis- en herstelwet

Op het bestemmingsplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Deze afdeling beperkt het beroepsrecht en stelt striktere eisen aan het beroepschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Pro forma ingediende beroepen zijn niet toegestaan. In het beroepschrift moet worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

 

 

 

Zaandam, 2 juli 2020

Burgemeester en wethouders van Zaanstad

Naar boven