Gemeente Borne - gewijzigde vaststelling bestemmingsplan - algemene herziening Borne, Hertme, Zenderen, inclusief ontwikkeling van de derde fase (B) van de Bornsche Maten

Logo Borne

De gemeenteraad van Borne heeft in zijn vergadering van 16 juni 2020 het bestemmingsplan Algemene herziening Borne, Hertme, Zenderen gewijzigd vastgesteld.

Het bestemmingsplan Algemene herziening Borne, Hertme, Zenderen voorziet in één ontwikkeling, namelijk de realisatie van circa 500 woningen in de derde fase (B) van de Bornsche Maten door middel van het rechtstreeks bestemmen van circa 300 tot 350 woningen en een uit te werken bestemming voor de overige woningen. De ontwikkeling is gesitueerd ten oosten van de buurten Eschwonen en De Maten, ten noorden van de buurt De Veste en ten zuidwesten van de wijk Stroom Esch. Daarnaast is dit bestemmingsplan opgesteld om de diverse bestemmingsplannen die nu gelden voor de kernen van Borne (met uitzondering van het grootste deel van de wijk Molenkamp), Hertme en Zenderen, samen te voegen tot één bestemmingsplan. Tevens wordt dit plan opgesteld ter verbetering van de bestaande bestemmingsplannen in de kernen, de (betere) bescherming van de monumentale bomen en het vastleggen van de nieuwe begrenzing van de wijk Bornsche Maten. Ook worden de vanaf 2018 verleende omgevingsvergunningen met afwijkingen en de aan particulieren verkochte grond in het kader van het project 'Snippergroen' bestemd. Het plangebied omvat de kernen Borne (met uitzondering van het grootste deel van de wijk Molenkamp), Hertme en Zenderen (zie verbeeldingen).

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan Algemene herziening Borne, Hertme, Zenderen de volgende wijzigingen aangebracht:

Technische/ambtshalve aanpassingen en een ontwikkeling:

  • het wijzigen van de bestemming Horeca naar Gemengd-2 op het perceel Hertmerweg 25,

    waardoor tevens de functies kantoor en wonen op de begane grond is toegestaan;

  • het toevoegen van het advies van de brandweer d.d. 14 maart 2020 en daarbij behorende

    aanpassing van de paragrafen externe veiligheid en fysieke veiligheid in de Toelichting;

  • het verwerken van het vastgestelde Wijzigingsplan Algemene herziening Borne, Kwantitatief

    sturen op Wonen;

  • het wijzigen van de definitie voor bedrijfswoning in artikel 1.17;

  • het toevoegen van ‘ter plaatse van de bestemming Waarde - Beschermd dorpsgezicht wonen op

    de begane grond ook is toegestaan’ aan artikel 13.1 sub b onder 2;

  • het toevoegen van ‘tenzij gelegen binnen de bestemming Waarde - Beschermd dorpsgezicht’ aan

    artikel 28.2.2 onder u;

  • in de Toelichting, Regels en Verbeelding zijn enkele correcties en aanpassingen gedaan waarbij

    de juridische regeling in overeenstemming is gebracht met de feitelijke situatie. Tevens heeft

    herstel van onduidelijkheden of onvolkomenheden plaatsgevonden.

Aanpassingen naar aanleiding van ingediende zienswijzen:

  • het wijzigen van de bestemming Wonen – Esch en De Maten (B) op de verbeelding naar Wonen - Eschwonen – De Maten (B);

  • het toevoegen van het geactualiseerde STEC-rapport van augustus 2019 en de daarbij

    behorende Woningbouwafspraken d.d. december 2019 aan de Toelichting en het verwerken

    hiervan in de toelichting en regels (artikelen 30 en 33);

  • het toevoegen van het woord ‘schriftelijk’ aan artikelen 36.2 en 36.4.3 van de regels;

  • het aanpassen van de belemmeringenstrook op de verbeelding van de bestemming Leiding –

Gas conform de aangeleverde informatie;

  • het vergroten van het bouwblok op het perceel Oude Deldensestraat 29 op de verbeelding.

Inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen ter inzage van dag na publicatie 16 juli 2020 t/m 27 augustus 2020 bij de publieksbalie van het gemeentehuis. In verband met de verscherpte maatregelen rondom het coronavirus kunnen er voorlopig geen afspraken worden gemaakt om ter inzage gelegde stukken in te zien. In plaats daarvan kunt u een mail sturen naar info@borne.nl met de naam van het document dat u wilt inzien. U ontvangt dan van ons een pdf versie van het door u opgevraagde document.

Het bestemmingsplan kunt u inzien op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0147.BpAHBHZ-vg01. De digitale bestanden van het bestemmingsplan zijn beschikbaar gesteld op: http://ruimtelijkeplannen.borne.nl/NL.IMRO.0147.BpAHBHZ-vg01

Beroep

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend over het ontwerpbesluit en belanghebbenden die geen zienswijze over het ontwerpbesluit hebben ingediend, maar aan wie dit redelijkerwijs niet kan worden verweten, kunnen beroep instellen tegen dit besluit. Daarnaast kan iedere belanghebbende beroep instellen tegen de planonderdelen die gewijzigd zijn vastgesteld. U kunt van 17 juli 2020 t/m 27 augustus 2020 beroep instellen door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en in ieder geval de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep bevatten. Ook dient een kopie van het bestreden besluit te worden meegestuurd. Hiervoor is griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal beroep instellen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voorlopige voorziening

Als u beroep instelt blijft het besluit geldig. Wilt u dat het besluit wordt geschorst? Dan kunt u bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige voorziening. U kunt uw verzoek sturen naar de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.Let er op dat u een kopie van het beroepschrift meestuurt. Voor dit verzoek moet u griffierecht betalen. U krijgt hierover een brief van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt ook digitaal om een voorlopige voorziening vragen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Naar boven