Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 8 juli 2020, nr. 2020-0000400019 tot wijziging van de Regeling energieprestatie gebouwen inzake een verruiming van het bewijs van vakbekwaamheid van erkend energielabeldeskundigen

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 3.1 van het Besluit energieprestatie gebouwen;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 8, eerste lid, van de Regeling energieprestatie gebouwen komt te luiden:

  • 1. Een geldig bewijs van vakbekwaamheid EPA-adviseur Energielabel Woningbouw conform BRL 9500-01, een geldig bewijs van vakbekwaamheid EPA-opnemer Energielabel Woningbouw conform BRL9500-01, een geldig bewijs van vakbekwaamheid als bedoeld in paragraaf 4.1 van BRL 9500-W van 28 november 2019, inclusief wijzigingsblad 1 juli 2020 en een geldig bewijs van vakbekwaamheid als bedoeld in paragraaf 4.1 van BRL 9500-U van 28 november 2019, inclusief wijzigingsblad 1 juli 2020, gelden als een bewijs van vakbekwaamheid erkende energielabeldeskundige woningbouw als bedoeld in artikel 5c, derde lid, tot uiterlijk vijf jaar na de datum van afgifte van dat bewijs van vakbekwaamheid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

I. Algemeen deel

1. Algemeen

Met ingang van 1 januari 2021 wordt de energieprestatie ten behoeve van het energielabel berekend met de nieuwe bepalingsmethode, NTA 8800. NTA 8800 vervangt de eerdere bepalingsmethoden voor het meten van de energieprestatie van gebouwen.

In deze wijzigingsregeling is in de Regeling energieprestatie gebouwen (hierna: Reg) geregeld dat adviseurs die een examen voor NTA 8800 succesvol afronden (EP-adviseurs) vanaf het moment van inwerkingtreding van de onderhavige regeling tot 1 januari 2021 met de huidige energielabelsystematiek nog aan de slag mogen voor het energielabel voor woningen dat aangevraagd wordt via www.energielabelvoorwoningen.nl. Dit energielabel voor woningen dat gebaseerd is op de huidige energiebepalingsmethode wordt ook wel het vereenvoudigd energielabel (hierna: VEL) genoemd. In verband met de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 komt de mogelijkheid om het VEL aan te vragen te vervallen per 1 januari 2021. EP-adviseurs dienen wel de aanmeldprocedure bij RVO, inclusief instructiebijeenkomst, te doorlopen om gebruik te kunnen maken van de applicatie www.energielabelvoorwoningen.nl.

Artikel 8, eerste lid, van de Reg bepaalde reeds dat het bewijs van vakbekwaamheid dat nodig is voor het kunnen opstellen van een Energie-Index voor woningen ook als bewijs van vakbekwaamheid geldt voor het VEL. Het examen dat moet worden afgelegd bij de nieuwe bepalingsmethode om EP-adviseur te worden vereist een hoger kennisniveau dan voor het VEL nodig is. In deze wijzigingsregeling is daarom de bepaling over een geldig bewijs van vakbekwaamheid voor het VEL uitgebreid met het bewijs van vakbekwaamheid benodigd voor EP-adviseurs. Omdat de methodiek voor het bepalen van het energielabel voor woningbouw en utiliteitsbouw bij NTA 8800 gelijk is, zijn zowel het bewijs van vakbekwaamheid voor woningbouw als voor utiliteitsbouw geschikt voor het vaststellen van het VEL. Beiden worden daarom meegenomen in deze wijzigingsregeling.

Het verzoek tot verbreding van het bewijs van vakbekwaamheid komt van de brancheorganisatie voor energieadviseurs. Behalve dat de wijziging in lijn ligt met de huidige situatie dat een bewijs van vakbekwaamheid waarvoor een hoger kennisniveau noodzakelijk is ook als bewijs van vakbekwaamheid geldt voor het VEL, levert deze wijziging naar verwachting ook meer capaciteit op om de verwachte drukte op te vangen rond aanvragen van het VEL in het laatste half jaar van zijn bestaan. Het VEL kost namelijk minder dan het energielabel dat met de nieuwe methodiek wordt vastgesteld.

2. Verhouding tot ander recht

De regeling houdt verband met de Regeling tot wijziging van de Regeling energieprestatie gebouwen en enige andere regelingen in verband met de aanpassing van de methodiek voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen en de inijking van energielabels. Voornoemde regeling treedt in werking op 1 januari 2021. De doelgroep van de onderhavige regeling, de adviseurs die de energieprestatie opnemen, moeten op grond van die regeling vanaf 1 januari 2021 vakbekwaam zijn volgens de nieuwe bepalingsmethode en een bewijs daarvan hebben om de energieprestatie na die datum op te mogen nemen.

3. Gevolgen voor regeldruk

De wijzigingsregeling voorziet in een verbreding van bestaande mogelijkheden voor het voorzien in een bewijs van vakbekwaamheid voor het vereenvoudigd energielabel. Aan de bestaande mogelijkheden is niets gewijzigd en het staat partijen vrij om van de mogelijkheden gebruik te maken. Een partij met een bewijs dat geldt als een bewijs van vakbekwaamheid erkende energielabeldeskundige woningbouw die van de nieuwe mogelijkheid gebruik wil maken dient wel de reguliere aanmeldprocedure te doorlopen. Deze bevat een verplichte instructiebijeenkomst bij RVO gevolgd door registratie met examengegevens en eHerkenning in de webapplicatie op www.energielabelvoorwoningen.nl. Er is sprake van een procedure met zo beperkt mogelijke lasten. De instructiebijeenkomst is namelijk kosteloos en vraagt een tijdsinvestering van slechts 1 à 1,5 uur. Op basis van een uurtarief van €541 bedragen de regeldruklasten van deze procedure circa 70 euro per aanmelding.

4. Advies en consultatie

4.1 Internetconsultatie

De internetconsulatie van de conceptregeling heeft plaatsgevonden van 15 juni tot en met 5 juli 2020. De consultatie heeft één reactie opgeleverd. De reactie komt van iemand werkzaam in de energielabelbranche.

De reactie betrof onduidelijkheid over deelname aan ’Instructiebijeenkomst erkend deskundige energielabel’ van RVO. Deelname aan deze bijeenkomst bij RVO is verplicht, dit is verduidelijkt in de toelichting en met een extra passage bij de gevolgen voor regeldruk.

Daarnaast is er om nadere toelichting gevraagd in hoeverre de regeling ook van toepassing is op EP-adviseurs voor utiliteitsgebouwen t.o.v. woningbouw. De kwalificatie voor een EP-adviseur utiliteitsbouw vereist bij NTA 8800 een hoger kennisniveau dan voor woningbouw. De methodiek voor het bepalen van het energielabel voor woningbouw en utiliteitsbouw is bij NTA 8800 echter gelijk. Daarom zijn zowel het bewijs van vakbekwaamheid voor woningbouw als voor utiliteitsbouw geschikt voor het vaststellen van het VEL. Beiden worden daarom meegenomen in deze wijzigingsregeling.

4.2 Advisering Adviescollege Toetsing Regeldruk

Adviescollege Toetsing Regeldruk heeft geen formeel advies uitgebracht over de conceptregeling aangezien er geen omvangrijke/additionele regeldrukeffecten aan de orde zijn.

5. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin hij wordt geplaatst. Er is daarbij afgeweken van de minimale invoeringstermijn en de vaste verandermomenten. De wijziging treedt zo snel mogelijk in werking om ervoor te zorgen dat adviseurs die opgeleid zijn volgens de nieuwe methodiek en daarvan een bewijs hebben ook tot 1 januari 2021 werkzaam kunnen zijn als adviseur voor het opnemen van de energieprestatie volgens de oude bepalingsmethodiek. De doelgroep heeft voordeel bij de verruiming van de onderhavige regeling.

II. Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

In artikel 8, eerste lid, van de Reg is opgenomen dat een bewijs van vakbekwaamheid als bedoeld in de BRL 9500-U en BRL 9500-W, vastgesteld op 28 november 2019, inclusief wijzigingsblad van 1 juli 2020, geldt als een bewijs van vakbekwaamheid erkend energielabeldeskundige. Met deze verruiming kunnen de op basis van de nieuwe bepalingsmethode, NTA 8800, geschoolde adviseurs tot 1 januari 2021 ook nog de energieprestatie opnemen met gebruik van de oude bepalingsmethode.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren


X Noot
1

Uurtarief voor hoogopgeleide kenniswerkers waar Sira Consulting mee rekent.

Naar boven