Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 3 juli 2020 nr. WJZ/ 20035404, houdende aanwijzing toezichthouders Kaderwet EZK- en LNV-subsidies (Besluit aanwijzing toezichthouders Kaderwet EZK- en LNV-subsidies 2020)

De Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 8, eerste lid, van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluiten:

Artikel 1

Als personen, belast met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens de Kaderwet EZK en LNV-subsidies bepaalde, worden aangewezen:

  • a. de met toezicht belaste medewerkers van de Auditdienst Rijk;

  • b. de met toezicht belaste medewerkers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland;

  • c. de met toezicht belaste medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Artikel 2

Het Besluit houdende aanwijzing toezichthouders Kaderwet EZ-subsidies 2014 wordt ingetrokken.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt ten aanzien van artikel 1 terug tot en met 1 januari 2020.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing toezichthouders Kaderwet EZK- en LNV-subsidies 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 3 juli 2020

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Dit besluit vormt een actualisering van het Besluit houdende aanwijzing toezichthouders EZ-subsidies 2014. De actualisering heeft in eerste instantie betrekking op de naamswijziging van de wettelijke grondslag voor het besluit. De Kaderwet EZ-subsidies heet inmiddels de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies. Daarnaast is de organisatie van het aangewezen organisatieonderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO) aangepast. Per 1 januari is het Expertisecentrum Uitvoering en Handhaving opgegaan in de afdeling Uitvoeringsbeleid van het RVO. Er is voor gekozen om alle met toezicht belaste medewerkers van het RVO aan te wijzen. Deze zijn in beginsel werkzaam bij de afdeling Uitvoeringsbeleid. Ten opzichte van het Besluit houdende aanwijzing toezichthouders EZ-subsidies 2014 is de aanwijzing van de bij de Auditdienst Rijk (ADR) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aangewezen toezichthouders beperkt tot de aldaar met toezicht belaste medewerkers in plaats van alle medewerkers. Of een medewerker met toezicht is belast, volgt uit de functie waarin hij is aangesteld, dan wel uit een aan hem gegeven mandaat waarin een toezichthoudende of handhavende bevoegdheid is opgenomen.

Omdat de publicatie van dit besluit niet gelijktijdig met de formele organisatiewijziging kon plaatsvinden, is ervoor gekozen om terugwerkende kracht te verlenen aan de aanwijzing. Hiermee wordt buiten twijfel gesteld dat de ministers de met betrekking tot de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies toezichthoudende taak van meet af aan ook bij de medewerkers van de afdeling Uitvoeringsbeleid hebben willen beleggen.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven