Verkeersbesluit

Logo De Ronde Venen

Datum: 14 januari 2020

 

Onderwerp: Wijzigen voorrangssituatie fietsoversteek Burgemeester Padmosweg/Molenland in Wilnis

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen;

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit besluit te nemen.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Wij hebben begin 2019 het Fietsplan ‘De Ronde Venen fietst’ vastgesteld, met als belangrijke doelstelling om het fietsen in de gemeente te stimuleren. In het kader van dit fietsplan is de voorrangssituatie van de diverse fietsoversteken in de gemeente bekeken, met de doelstelling om – indien mogelijk en wenselijk – de voorrangssituatie ten gunste van de fiets te wijzigen.

 

Motivering

Op dit moment moeten de fietsers komende vanaf de Burgemeester Padmosweg en vanaf het fietspad in het verlengde van het Proostdijlaantje voorrang verlenen aan het kruisende verkeer. Deze fietsoversteek ligt naast een voetgangersoversteekplaats, met de bijbehorende (afwijkende) voorrangssituatie.

Het is vanuit het oogpunt voor de aantrekkelijkheid van het fietsen wenselijk om de voorrangssituatie ten gunste van de fietser aan te passen.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de regionale politiecoördinator Woerden, onderdeel van politie Utrecht, district Rijn en Venen. Zij adviseert positief.

 

Belangenafweging

Aangezien er goed zicht op de overstekende fietsers is heeft deze maatregel geen negatieve consequenties op de verkeersveiligheid. Ook zijn er geen negatieve consequenties op de doorstroming van het verkeer te verwachten. Verder maakt de oversteek onderdeel uit van de schoolroute naar de Driehuisschool. Het wijzigen van de voorrang levert een positieve bijdrage aan de veiligheid en het gebruik van deze route.

 

 

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om de voorrangssituatie van de fietsoversteek bij de T-kruising Bozenhoven/Molenland/Burgemeester Padmosweg te wijzigen, zodanig dat het autoverkeer voorrang moet verlenen aan de overstekende fietsers, een en ander door plaatsing van haaientanden op de rijbaan, het verwijderen van haaientanden op het fietspad en het plaatsen van borden B3 en B6.

 

Verzoek om een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Indien u op korte termijn wilt voorkomen dat uitvoering wordt gegeven aan het besluit, dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening te treffen.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend, als u tegen het besluit ook bezwaar heeft gemaakt. Bovendien moet er sprake zijn van een spoedeisend belang.

Het verzoek moet, samen met een kopie van het bezwaarschrift, worden ingediend bij de voorzieningenrechter van rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorziening, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen bij rechtbank Midden-Nederland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Aan het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening te treffen zijn kosten (griffierecht) verbonden.

 

Contact

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u eerst bellen met de gemeente voor meer informatie of om vragen te stellen. In het algemeen blijkt dat met een telefoontje veel kan worden opgelost. Bezwaar maken is dan misschien niet meer nodig. U mag natuurlijk ook meteen een bezwaarschrift indienen.

burgemeester en wethouders van De Ronde Venen,

Gemandateerd aan de Medewerker Verkeer

R.A.C.M. Lommerse

Bezwaar

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit en de reden(en) van bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht.

 

Naar boven