Regeling van de Minister van Financiën van 6 juli 2020, houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020 en het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020 tot vaststelling van twee nieuwe directoraten-generaal en enige andere wijzigingen (2020-125574)

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 4, derde lid, worden, onder verlettering van de onderdelen c tot en met g naar e tot en met i, twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • c. de directeur-generaal Toeslagen;

  • d. de directeur-generaal Douane;

B

Aan artikel 10 worden, onder verlettering van onderdelen c tot en met e naar e tot en met g, twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • c. het directoraat-generaal Toeslagen (DGT);

  • d. het directoraat-generaal Douane (DGD);

C

In artikel 11, derde lid, wordt ‘directoraat-generaal’ gewijzigd in ‘Directoraat-Generaal’.

D

Artikel 15 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het eerste lid, onderdeel b, wordt toegevoegd:

2. In het derde lid, onderdeel b, wordt de puntkomma vervangen door een punt.

3. Aan het vierde lid wordt toegevoegd:

De CO en de FG hebben een plaatsvervanger die hen bij afwezigheid vervangt.

E

Aan artikel 19, eerste lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van dat lid door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

g. het indienen van bezwaar en het instellen van beroep inzake belastingaangiften, in overeenstemming met de secretaris-generaal.

F

In artikel 22, eerste en derde lid, wordt ‘directoraat-generaal’ gewijzigd in ‘Directoraat-Generaal’.

G

Na artikel 23 worden twee hoofdstukken ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK 5A. DIRECTORAAT-GENERAAL TOESLAGEN

Artikel 23a. Directeur-generaal Toeslagen

De directeur-generaal Toeslagen is verantwoordelijk voor de taken en verantwoordelijkheden van:

  • a. de Directie Toeslagen, zoals bedoeld in bijlage 1 onder 3c van het Organisatiebesluit Directoraat-Generaal Belastingdienst 2020;

  • b. de Hersteloperatie Toeslagen.

HOOFDSTUK 5B. DIRECTORAAT-GENERAAL DOUANE

Artikel 23b. Directeur-generaal Douane

De directeur-generaal Douane is verantwoordelijk voor de taken en verantwoordelijkheden van de Directie Douane, zoals bedoeld in bijlage 1 onder 3a van het Organisatiebesluit Directoraat-Generaal Belastingdienst 2020.

H

In artikel 26, onderdeel d, wordt ‘gebeid’ gewijzigd in ‘gebied’.

I

Artikel 39, tweede lid, onderdeel a, subonderdeel i, komt te luiden:

Is belast met het afsluiten van financiële transacties op de geld- en kapitaalmarkt, waaronder het plaatsen van staatsleningen en schatkistpapier en het afsluiten van valutatermijncontracten;

ARTIKEL II

Het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4, derde lid, komt te luiden:

De ondertekening van uitgaande stukken zal luiden als volgt:

De Minister van Financiën, resp. De Staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane, resp. De Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst,

namens deze,

gevolgd door de naam en functie van de (onder)gemandateerde.

B

In artikel 5, tweede lid, vervalt:

Voor ondermandaat door een directeur is de goedkeuring door de SG of de DG vereist.

C

Artikel 6, eerste lid, komt te luiden:

Onderdeel van deze regeling vormt een mandaatregister. Het mandaatregister bevat de namen van de in dit besluit gemandateerde, ondergemandateerde en gevolmachtigde functionarissen.

D

In artikel 16, eerste lid, wordt ‘betreffende alle bedrijfsvoeringaangelegendheden die behoren tot hun beleidsterrein genoemd in het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020.’ gewijzigd in ‘betreffende alle aangelegenheden die behoren tot hun beleidsterrein genoemd in het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020, tenzij bij wet anders is bepaald of de aard van de bevoegdheid zich daartegen verzet.’

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

NOTA VAN TOELICHTING

Algemeen

Vóór 2020 kende het ministerie van Financiën een overkoepeld organisatie- en mandaatbesluit met meerdere bijlagen en daarnaast aparte organisatie- en mandaatbesluiten per directoraat-generaal. Per 1 januari 2020 zijn het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020 en het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020 in werking getreden. Deze besluiten vormen een samenvoeging en een actualisering van de vele verschillende organisatie- en mandaatbesluiten inclusief bijlagen van vóór 1 januari 2020.

In het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020 en het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020 is bepaald dat de besluiten periodiek zullen worden aangepast. Het onderhavige besluit vormt de eerste periodieke wijziging. De directe aanleiding van de wijziging is de toevoeging van twee nieuwe directoraten-generaal aan de hoofdstructuur van het ministerie. Tevens is van de gelegenheid gebruik gemaakt enkele overige, voornamelijk technische wijzigingen en actualiseringen door te voeren.

Artikelsgewijs

Artikel I

Artikel I betreft de wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020. A, B en G betreffen de toevoeging van de directoraten-generaal Toeslagen en Douane. E betreft de wijziging om de Hoofddirectie Financieel-Economische Zaken de taak te geven om bezwaren in te dienen en beroep in te stellen inzake belastingaangiften. Deze taak was niet eerder belegd in het Organisatiebesluit. Voor de rest worden technische wijzigingen en actualiseringen doorgevoerd.

Artikel II

Artikel II betreft technische wijzigingen en actualiseringen van het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020, mede naar aanleiding van de komst van twee staatssecretarissen.

Artikel III

Artikel III regelt de inwerkingtreding van de wijzigingen. Er wordt uitgegaan van terugwerkende kracht tot en met 1 juli 2020 conform de vaste verandermomenten zoals bedoeld in artikel 49 van het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020 en artikel 20 van het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020.

Naar boven