Kennisgeving voornemen voor het opstellen van de omgevingsvisie Rotterdam en het uitvoeren van een omgevingseffectrapportage (9999181617)

Logo Rotterdam

 

Wet milieubeheer

 

Burgemeester en wethouders van Rotterdam maken op grond van artikel 7.9 van de Wet milieubeheer bekend dat zij gestart zijn met de voorbereiding van de door de Gemeenteraad vast te stellen omgevingsvisie Rotterdam en hierbij een omgevingseffectrapport (ROER) voorbereiden.

 

Omgevingsvisie Rotterdam en het Rotterdamse omgevingseffectrapport (ROER)

De eerste Rotterdamse omgevingsvisie beschrijft de koers voor de ruimtelijke ontwikkeling voor het gehele grondgebied van de stad op middellange én lange termijn. De visie geeft een inspirerend toekomstbeeld van de stad en biedt houvast voor ontwikkelingen. Dit is belangrijk als het goed gaat, maar ook in tijden waarin de stad kwetsbaar is. De visie is in zekere mate adaptief en zal meegroeien met de uitdagingen waar we voor komen te staan. We weten immers nog niet wat de toekomst ons zal brengen. Desondanks zijn een aantal keuzes zonder meer belangrijk om aan vast te blijven houden. Alleen op die manier kunnen we samen op een gefundeerde, weloverwogen manier aan de stad (blijven) werken. Dat houvast bestaat naast het koersverhaal uit strategische besluiten en gebiedsuitwerkingen. Het geheel is een uitnodiging, uiteindelijk maken we de stad samen.

Als vertrekpunt heeft B&W in maart 2019 de ‘Verkenning omgevingsvisie Rotterdam’ vastgesteld, waarin vijf perspectieven voor de toekomst van Rotterdam worden beschreven (compact, productief, inclusief, gezond en circulair). Eind 2019 gevolgd door een uitwerking daarvan in ‘De Veranderstad’: een basis voor een gesprek over kernpunten voor een nieuwe ruimtelijke strategie.

De Wet milieubeheer verplicht tot het opstellen van een milieueffectrapport (planMER) voor de omgevingsvisie, omdat deze richtinggevende kaders stelt voor toekomstige m.e.r.-plichtige en m.e.r.-beoordelingsplichtige activiteiten. Vanwege de verbrede scope van de Omgevingswet, en om de integrale benadering zichtbaar te maken, worden niet alleen milieueffecten onderzocht (zoals bij een milieueffectrapportage) maar ook de sociale en economische effecten. Daarom wordt de term Rotterdams Omgevingseffectrapport (ROER) gebruikt.

 

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

In de nu gepubliceerde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) wordt de aanpak voor de omgevingseffectrapportage beschreven: het waarom, wat en hoe. Naast een algemene beschrijving van de aanleiding en de globale inhoud van de op te stellen omgevingsvisie wordt onder andere ingegaan op de onderzoeksopgave en het beoordelingskader.

De NRD zal voor advies worden voorgelegd aan relevante bestuursorganen, maatschappelijke partijen en andere belanghebbenden. Tevens zal de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage om een advies worden gevraagd.

Indien van toepassing zal in het ROER tevens een passende beoordeling vanwege mogelijk significante gevolgen voor Natura 2000-gebieden worden opgenomen.

 

Ter inzage en zienswijzen

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor het Rotterdamse Omgevingseffectrapport ligt gedurende een periode van

10 weken, vanaf vrijdag 10 juli tot en met donderdag 18 september 2020 ter inzage bij de DCMR Milieudienst Rijnmond in Schiedam. Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus kunnen de stukken alleen op afspraak en uitsluitend op maandag en donderdag tussen 10.00 en 14.00 uur worden ingezien aan de Parallelweg 1, 3112 NA Schiedam. Afspraken kunt u maken door het sturen van een e-mail aan info@dcmr.nl of te bellen naar telefoonnummer 010 – 246 80 00. Indien u niet in staat bent om op ons bezoekadres te komen, neem dan contact met ons op zodat we een pragmatische oplossing kunnen zoeken.

 

Ook is de notitie digitaal beschikbaar via www.overheid.nl en www.rotterdam.nl/wonen-leven/omgevingsvisie-nrd/. Daar is ook een publieksvriendelijke samenvatting van de NRD beschikbaar.

 

Gedurende bovengenoemde termijn kunnen door een ieder schriftelijk zienswijzen worden ingebracht over het voornemen en over de inhoud van het op te stellen omgevingseffectrapport. Deze zienswijzen kunnen worden gestuurd aan de DCMR Milieudienst Rijnmond, t.a.v. Adviesloket Ruimte en Leefomgeving, Postbus 843, 3100 AV Schiedam of digitaal via zienswijze@dcmr.nl, onder vermelding van ‘ROER Omgevingsvisie Rotterdam’.

 

Vervolg

Na de periode van terinzagelegging en raadpleging worden alle ontvangen zienswijzen en adviezen verwerkt in een Nota van Beantwoording, die vervolgens zal worden betrokken bij het opstellen van het ROER. Alle indieners van zienswijzen en adviezen ontvangen hierover schriftelijk bericht.

De volgende stap is een ontwerp omgevingsvisie, met het ROER als onderbouwing, die te zijner tijd ter inzage worden gelegd. Op dat moment is er opnieuw gelegenheid om zienswijzen in te dienen, die zullen worden betrokken bij de definitieve vaststelling van de omgevingsvisie door de Gemeenteraad.

 

Webinars

In verband met het Coronavirus worden er geen fysieke informatiebijeenkomsten gepland. Gedurende de inzageperiode worden wel 2 webinars georganiseerd, waar nadere informatie wordt gegeven over het proces van de omgevingsvisie en het ROER, namelijk op woensdag 15 juli en donderdag 3 september, beiden van 17:00 tot 18:30 uur. Indien u deel wilt nemen aan een van deze webinars dient u zich uiterlijk maandag 13 juli aan te melden door een mail te sturen aan omgevingsvisie@rotterdam.nl. U ontvangt dan per mail een MS Teams link met toegang tot de digitale bijeenkomst.

 

Meer informatie

De DCMR Milieudienst Rijnmond voert de m.e.r.-procedure uit namens de gemeente Rotterdam. Voor inlichtingen over de procedure of voor het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de DCMR Milieudienst Rijnmond via 010 – 246 80 00 of info@dcmr.nl. Het project is bij de DCMR bekend onder zaaknummer 9999181617.

 

Naar boven