Vaststelling bestemmingsplan Zwolle, parapluplan zelfstandige woonruimte

Logo Zwolle

Burgemeester en wethouders van Zwolle maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat de gemeenteraad op 15 juni 2020 (besluitnummer 20200615-9) het bestemmingsplan Zwolle, parapluplan zelfstandige woonruimte gewijzigd heeft vastgesteld.

Plangebied

Het plangebied van het ontwerpbestemmingsplan omvat de volgende gebieden:

• Binnenstad en omgeving;

• Assendorp;

• Diezerpoort;

• Kamperpoort.

Het betreft de centrum-, detailhandels- en gemengde bestemmingen in bovenstaande gebieden. Daarnaast is het bestemmingsplan van toepassing op nagenoeg alle bestemmingsplannen in het stedelijk gebied van Zwolle waarin de bestemming wonen en/of woongebied is opgenomen.

Inhoud bestemmingsplan

Binnen de centrum-, detailhandels- en gemengde bestemmingen in de genoemde gebieden wordt het niet langer meer wenselijk geacht c.q. mogelijk om het toevoegen van zelfstandige woningen bij recht toe te staan. Het uitgangspunt van het nieuwe bestemmingsplan is het vastleggen van het bestaande aantal woningen op een bouwperceel en het toevoegen van een afwijkingsmogelijkheid waarbij de beleidsregel "Zelfstandige woonruimte" (zoals vastgesteld op 29 oktober 2019) als toetsingsinstrument dient. In de beleidsregel staan criteria waar in ieder geval aan moet worden voldaan om medewerking te kunnen verlenen aan het toevoegen van zelfstandige woonruimten.

Voor de bestemming wonen en/of woongebied zit in de bestemmingsplannen altijd al een afwijkingsmogelijkheid. Het bestemmingsplan regelt dat het toevoegen van zelfstandige woonruimte alleen mogelijk is middels een binnenplanse afwijking als wordt voldaan aan de beleidsregel zelfstandige woonruimte. Deze voorwaarde is van toepassing naast de al bestaande en/of 'standaard' voorwaarden om binnenplans af te wijken.

Wijzigingen

Bij de vaststelling zijn in het bestemmingsplan wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp:

 

  • 1.

    In artikel 1.4 (bestaande aantal woningen) van de bestemmingsplanregels is toegevoegd dat het om legale woningen moet gaan. Dit om misverstanden tegen te gaan.

  • 2.

    In het bestemmingsplan wordt vele malen verwezen naar de beleidsregel “Zelfstandige woonruimte” zonder dat de beleidsregel zelf onderdeel uitmaakt van het bestemmingsplan. In de inleiding van de bestemmingsplantoelichting is opgenomen waar de beleidsregel kan worden geraadpleegd.

Ter inzage

Het bestemmingsplan Zwolle, parapluplan zelfstandige woonruimte met de daarbij behorende stukken ligt met ingang van donderdag 9 juli 2020 gedurende zes weken tot en met woensdag 19 augustus 2020 in het Stadskantoor (Lübeckplein 2) voor een ieder ter inzage. Daarnaast is het plan te raadplegen op de website

www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0193.BP18004-0004

De bronbestanden zijn beschikbaar via

http://ro.zwolle.nl/plans/NL.IMRO.0193.BP18004-/NL.IMRO.0193.BP18004-0004

Een ieder kan op een computer in het Stadskantoor het digitale plan raadplegen.

Het Stadskantoor is geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur, dinsdag en donderdag van 08.00 tot 19.00 uur.

Let op: voor een bezoek aan het Stadskantoor moet u eerst een afspraak maken.

De stukken kunnen, gedurende de periode van terinzagelegging, ook worden opgevraagd bij Nuri Hesselink van de afdeling ruimtelijke planvorming via telefoonnummer 038-4982498 of via het emailadres n.hesselink@zwolle.nl.

Beroep

Gedurende de termijn van de terinzagelegging kan een belanghebbende, die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende, aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die bedenkingen heeft tegen een wijziging, welke bij de vaststelling van het bestemmingsplan in het ontwerp zijn aangebracht.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Naar boven