Ontwerpbeschikking Vinçotte Nederland B.V., Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Kennisgeving Kernenergiewet

Vanaf 8 juli 2020 tot en met 19 augustus 2020 ligt de ontwerpvergunning aan Vinçotte Nederland B.V. ter inzage. Tot en met 19 augustus 2020 kan eenieder zienswijzen over de ontwerpvergunning indienen.

Achtergrond van de beschikking

Vinçotte Nederland B.V. is een bedrijf dat zich bezighoudt met industriële radiografie. Industriële radiografie vindt vaak plaats op de locatie van de opdrachtgever en wordt uitgevoerd om de veiligheid van constructies te onderzoeken. Er vindt bijvoorbeeld onderzoek plaats of lasnaden nog van een juiste kwaliteit zijn, of dat er zich ergens in industriële leidingen en installaties mogelijk beginnende defecten voordoen. Het is belangrijk voor de veiligheid van deze installaties om de kwaliteit telkens aantoonbaar in de gaten te kunnen houden. Voor deze kwaliteitscontroles worden toestellen en ingekapselde bronnen gebruikt.

De activiteit van de bronnen, die worden toegepast, is aangepast aan het object dat moet worden onderzocht. Te lage activiteiten geven te lange belichtingstijden en dat kan leiden tot onvoldoende kwaliteit. Daarom dienen er meerdere bronhouders met verschillende bronsterkten op de onderzoekslocatie aanwezig te zijn.

Om de aan- en afvoerroutes van de bronnen te verkleinen en zo de risico’s en kosten van vervoer te beperken, heeft Vinçotte Nederland B.V., verspreid over Nederland, diverse locaties in gebruik voor de opslag van bronnen en beschikt daarom over de benodigde Kernenergiewetvergunningen voor opslag en toepassing van bronnen.

Nu zijn zij voornemens een nieuwe opslagfaciliteit en onderzoekslocatie in Alkmaar in gebruik te nemen. Hier willen zij ook onderzoek van de verplaatsbare geprefabriceerde delen uitvoeren, dat thans bij opdrachtgevers wordt uitgevoerd. Het verplaatsen van onderzoeksobjecten naar afgeschermde stralingsruimten zorgt voor een beter geoptimaliseerde blootstelling aan leden van de bevolking, dan wanneer dit op locatie van de opdrachtgever zou worden uitgevoerd. Voor deze nieuwe locatie is een vergunning vereist.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Vinçotte Nederland B.V. heeft op 11 november 2019 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 7, 14 en 29 april 2020 en op 29 juni 2020 door Vinçotte Nederland B.V. nog nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpbeschikking en van de mogelijkheid tot inspraak.

Ontwerpvergunning

In de ontwerpvergunning is met de aangevraagde handelingen onder voorwaarden ingestemd. De vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 15 onder a, 29 en 34 van de Kernenergiewet en de artikelen 3.5 en 3.8, eerste tot en met derde lid van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

Waar kunt u de ontwerpvergunning inzien?

De ontwerpvergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 8 juli 2020 tot en met

19 augustus 2020 inzien op de locatie van de ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Vanwege de maatregelen rondom corona is slechts beperkte toegang mogelijk tot het gebouw. Om de stukken in te zien, kunt u bellen via telefoonnummer 088 – 489 05 00. Wij zorgen dan in overleg met u voor een passende oplossing, waaronder het digitaal kunnen inzien van de stukken.

Hoe kunt u op de ontwerpvergunning reageren?

Eenieder kan tot en met 19 augustus 2020 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpvergunning naar voren brengen. Zienswijzen kunnen schriftelijk, per e-mail of mondeling worden ingediend:

  • Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij de ANVS, o.v.v. Zienswijze Vinçotte Nederland B.V., Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

  • Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl, o.v.v. Zienswijze Vinçotte Nederland B.V.

  • Mondelinge zienswijzen kunnen tijdens kantooruren worden ingediend bij het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.

Wie zienswijzen indient, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpvergunning wordt de definitieve vergunning opgesteld. In de definitieve vergunning wordt op de naar aanleiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijzen gereageerd.

Ook van de definitieve vergunning wordt openbaar kennisgegeven.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.

Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via https://www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze Vinçotte Nederland B.V.’.

Naar boven