Oproep aan provincies en gemeenten voor voorstellen voor MKB-deals, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Hierbij doe ik een oproep om voorstellen voor MKB-deals in te dienen die passen binnen het MKB-actieplan, dat ik medio 2018 heb gepresenteerd.1 Het MKB-actieplan bevat concrete maatregelen om het mkb in de gelegenheid te stellen de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, zodat deze groep ondernemers ook in de toekomst succesvol kan blijven. Hiertoe zijn in het MKB-actieplan ruim honderd acties opgenomen op de thema’s menselijk kapitaal, financiering, digitalisering, de toepassing van innovatie, fiscaliteit en internationale handel.

De Coronacrisis heeft op dit moment flinke impact op banen en economie. Veel mkb’ers moeten alle zeilen bijzetten om economisch perspectief te behouden. Gelijktijdig zijn er ondernemers die nieuwe economische kansen zien en deze graag verder ontwikkelen. Ik wil vanuit de thema’s uit het MKB-actieplan deze initiatieven blijven steunen en hierin de samenwerking met regionale partijen opzoeken.

Voor het mkb is de regio belangrijk. Veel ondernemers halen hun benodigde kennis, mensen en financiering vanuit hun directe omgeving. Een toenemend aantal regionale publieke en private partijen speelt hierop in door het organiseren en aanbieden van gerichte mkb-programma’s en diverse vormen van dienstverlening. Een van de uitgangspunten in het MKB-actieplan is dan ook om als rijksoverheid de aansluiting te zoeken bij goed lopende regionale initiatieven. Samenwerking met de regio kan helpen om de effectiviteit en slagkracht van het MKB-actieplan te vergroten en (lokale) ondernemers te helpen bij het aanpassen van hun bedrijf als gevolg van de Coronacrisis.

Met het programma MKB-deals, dat in het najaar van 2019 van start is gegaan2, wordt kennisdeling ondersteund over het versterken van sterke regionale projecten en initiatieven gericht op het brede mkb. Vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil ik graag verkennen hoe samen met gemeenten en provincies het brede mkb kan worden versterkt in behoud en ontwikkeling van haar concurrentiekracht. Ik wil daarbij aansluiten bij nieuwe initiatieven in de regio, die betrekking hebben op de hiervoor genoemde thema’s uit het MKB-actieplan. Daarbij ben ik met name op zoek naar MKB-deals waarin vernieuwende (digitale) vormen van mkb-dienstverlening worden toegepast, zodat ook aansluiting wordt gezocht bij actuele digitale ontwikkelingen.

Ik wil de samenwerking met de regio vastleggen in de vorm van een MKB-deal. De MKB-deal bevat schriftelijke afspraken over wat de regionale publieke partijen (provincies of gemeenten) en ik vanuit het Ministerie van EZK gaan doen om het brede mkb te versterken. Vanuit het Ministerie van EZK kan kennis worden ingezet, overzicht worden geboden van rijksbrede beleidsprogramma’s en kunnen verbindingen worden gelegd met netwerken vanuit andere regio’s. Ook wil ik uitwisseling van kennis en informatie over inspirerende best practices bevorderen. Daartoe is Platform31 met de organisaties G40/VNG, IPO, KVK en MKB Nederland in het najaar van 2019 gestart met het opbouwen van een kennis- en informatienetwerk over het stimuleren van het brede mkb.

In aanvulling op deze beleidsmatige inzet in een MKB-deal ben ik bereid een specifieke uitkering te verstrekken aan provincies of gemeenten voor de uitvoering van de MKB-deals.3 De specifieke uitkering bedraagt minimaal € 100.000 en maximaal € 400.000 (inclusief eventueel compensabele BTW) en is maximaal 50 procent van de door de regio begrote kosten voor de uitvoering van de MKB-deal.

Bij de MKB-deals gaat het om nieuwe regionale (digitale) initiatieven die passen binnen de thema’s van het MKB-actieplan en die niet overlappen met andere afspraken op Rijksniveau of nationale programma’s. De MKB-deal voorziet in een aantoonbare behoefte van het mkb. Vraagsturing en actieve betrokkenheid vanuit het regionale mkb is essentieel. Het initiatief voor dit programma komt uit de regio. Daar ligt ook de regie en het commitment voor het project. Het commitment komt onder meer naar voren uit de wijze van financiering.

Selectie en Proces

Medio juli 2020 ga ik de eerste negen MKB-deals sluiten. Ik streef ernaar om medio oktober 2020 circa vijftien nieuwe MKB-deals af te sluiten. Ik hecht daarbij aan regionaal maatwerk en flexibiliteit. Provincies en gemeenten die zich hiertoe uitgedaagd voelen, roep ik op hun ideeën voor een MKB-deal uiterlijk 11 september 2020 met mij te delen in de vorm van een voorstel. U kunt uw voorstel aanmelden via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl/mkbdeals) in de vorm van een omschrijving (maximaal acht pagina’s, zonder bijlagen), die een uitwerking bevat van de regionale mkb-opgave en het programma of plan van aanpak daarvoor.

Uit deze voorstellen selecteer ik eind september een aantal voorstellen waarover ik in gesprek wil gaan met de provincies en gemeenten om te bezien hoe die voorstellen kunnen worden uitgewerkt tot een MKB-deal (convenant). Criteria voor de selectie zijn: aansluiting bij MKB-actieplan, vertrouwen in de uitvoerbaarheid het programma of plan van aanpak, mate van betrokkenheid van het brede mkb in de betreffende regio, mate van vraagsturing en de te verwachten impact van het programma of plan van aanpak. In deze tweede ronde wordt extra getoetst op de mate van (digitale) vernieuwing van mkb-dienstverlening.

De selectie van voorstellen op basis van deze criteria leidt tot een rangschikking van de voorstellen aan de hand waarvan het beschikbare budget zal worden verdeeld. Op de website www.rvo.nl/mkbdeals in staat weergegeven hoe de punten over de criteria zijn verdeeld en hoe de rangschikking tot stand komt.

Na definitieve wederzijdse overeenstemming tussen EZK en de regio over het convenant zal EZK de beschikking opstellen (medio november). In totaal kan ik daarbij voor deze tweede ronde MKB-deals € 4.600.000 beschikbaar stellen voor de uitvoering van die deals.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven