Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 25 juni 2020, nr. WJZ/ 20152865, houdende eenmalige specifieke uitkering in verband met de uitvoering van de MKB-deals (Regeling specifieke uitkering MKB-deals)

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

minister:

de Minister van Economische Zaken en Klimaat;

MKB-deal:

een convenant dat door de minister en een dealpartner is gesloten naar aanleiding van de oproep voor voorstellen voor MKB-deals;

dealpartner:

een provincie of gemeente die partij is bij een MKB-deal;

regionale cofinanciering:

voor de uitvoeringsactiviteiten beschikbaar gestelde bijdragen, door een dealpartner, een ander bestuursorgaan, een andere publieke rechtspersoon, of private partijen voor zover een dealpartner daarover kan beschikken, niet zijnde de financiële bijdrage van de minister voor de uitvoeringsactiviteiten;

uitvoeringsactiviteiten:

activiteiten ter uitvoering van een MKB-deal zoals omschreven in een MKB-deal.

Artikel 2. Specifieke uitkering

De minister verstrekt een eenmalige specifieke uitkering voor uitvoeringsactiviteiten aan een dealpartner.

Artikel 3. Hoogte van de specifieke uitkering

  • 1. Een specifieke uitkering bedraagt minimaal € 100.000.– en maximaal € 400.000,– per MKB-deal.

  • 2. Een specifieke uitkering bedraagt maximaal 50 procent van het in een MKB-deal opgenomen bedrag voor de uitvoeringsactiviteiten inclusief de compensabele BTW, doch ten hoogste een bedrag dat gelijk is aan het bedrag dat aan regionale cofinanciering beschikbaar wordt gesteld.

  • 3. Het bedrag exclusief compensabele BTW wordt bij beschikking toegekend aan de dealpartner en via een specifieke uitkering betaald. Het bedrag aan compensabele BTW stort de minister in het BTW-compensatiefonds.

Artikel 4. Beslistermijn

De minister verleent de specifieke uitkering uiterlijk vier weken na 30 oktober 2020.

Artikel 5. Voorwaarden

  • 1. Een specifieke uitkering wordt uitsluitend verstrekt indien een MKB-deal is gesloten in de periode van 1 juni tot en met 30 oktober 2020.

  • 2. Er wordt per gesloten MKB-deal één specifieke uitkering verstrekt.

Artikel 6. Verplichtingen

  • 1. De dealpartner draagt er zorg voor dat:

    • a. de specifieke uitkering uitsluitend aan uitvoeringsactiviteiten zoals beschreven in MKB-deal wordt besteed.

    • b. provincies en gemeenten, die van elkaar middelen ontvangen die afkomstig zijn uit een specifieke uitkering, verantwoording afleggen aan de dealpartner;

    • c. de specifieke uitkering besteed wordt in de periode die is opgenomen in de beschikking tot verlening;

    • d. er in de periode die in de beschikking tot verlening is opgenomen aan de minister ten minste eenmaal per jaar verslag van de voortgang van de uitvoeringsactiviteiten wordt gedaan;

    • e. alle overige informatie, desgevraagd, toegezonden wordt die de minister nodig heeft over de uitvoeringsactiviteiten ten behoeve van zijn rapportage over de MKB-deals.

  • 2. De minister kan in de beschikking tot verlening andere verplichtingen opleggen die strekken tot verwezenlijking van het doel en de uitvoering van een MKB-deal.

Artikel 7. Voorschotten

De minister kan bij de verlening ambtshalve of op aanvraag besluiten tot het verstrekken van een of meerdere voorschotten voor de specifieke uitkering.

Artikel 8. Verantwoording en terugvordering

  • 1. De dealpartner legt verantwoording af over de besteding van de specifieke uitkering op de wijze, bedoeld in artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet.

  • 2. Indien uit de verantwoordingsinformatie blijkt dat de specifieke uitkering niet volledig is besteed aan uitvoeringsactiviteiten waarvoor deze is verstrekt, onrechtmatig is besteed, of het bedrag dat aan regionale cofinanciering beschikbaar wordt gesteld lager is dan is afgesproken in de MKB-deal, kan de uitkering ter hoogte van het niet of onrechtmatig bestede deel door de minister worden teruggevorderd. De minister doet binnen een jaar na ontvangst van de verantwoordingsinformatie mededeling van de terugvordering aan de ontvanger van de specifieke uitkering.

Artikel 9. Vaststelling

  • 1. De minister stelt de specifieke uitkering overeenkomstig de verlening vast, tenzij:

    • a. de uitvoeringsactiviteiten waarvoor de specifieke uitkering is verleend, niet of niet volledig hebben plaatsgevonden;

    • b. niet is voldaan aan de verplichtingen, bedoeld in artikel 6.

  • 2. De minister stelt de specifieke uitkering ambtshalve vast, uiterlijk op 31 december van het jaar volgend op het jaar waarin de verantwoordingsinformatie, bedoeld in artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet is ontvangen.

Artikel 10. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 11. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling specifieke uitkering MKB-deals.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 25 juni 2020

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Deze regeling is één van de instrumenten waarmee uitvoering wordt gegeven aan het MKB-actieplan uit 2018. Het MKB-actieplan1 bevat concrete maatregelen om het mkb in de gelegenheid te stellen de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, zodat deze groep ondernemers ook in de toekomst succesvol kan blijven.

Voor het mkb is de regio belangrijk. Veel ondernemers halen hun benodigde kennis, mensen en financiering vanuit hun directe omgeving. Een toenemend aantal regionale publieke en private partijen speelt hierop in door het organiseren en aanbieden van gerichte MKB-programma’s en diverse vormen van dienstverlening. Een van de uitgangspunten in het MKB-actieplan is dan ook om als Rijksoverheid de aansluiting te zoeken bij goed lopende regionale initiatieven.

Hiertoe worden zogenoemde MKB-deals gesloten.

2. Hoofdlijn MKB-deals

De MKB-deals zijn bestuurlijke afspraken waarmee invulling wordt gegeven aan de samenwerking en gezamenlijke inspanningen ter uitvoering van het MKB-actieplan en regionale MKB-programma’s die aansluiten op het MKB-actieplan. In het najaar van 2019 is de eerste ronde MKB-deals van start gegaan2. Deze deals worden binnenkort ondertekend. Voor de uitvoering van deze deals is € 2.800.000 beschikbaar gesteld aan de regio. In de zomer van 2020 start de tweede ronde MKB-deals3. Voor de uitvoering van de tweede ronde MKB-deals is € 4.600.000 beschikbaar voor de de regio. Toekenning van de bijdrage voor een deal alsmede het opleggen van de daarbij geldende voorwaarden en verplichtingen vindt plaats op grond van deze regeling.

Het uitgangspunt is dat de bijdrage die voor een MKB-deal beschikbaar wordt gesteld ten hoogste evenveel bedraagt als de totale bijdrage die door de regionale partners beschikbaar wordt gesteld. Met het begrip regionale cofinanciering (zie artikel 1) wordt dit nader geduid.

Op de financiële verantwoording van de besteding van de specifieke uitkering zijn artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet en de Regeling informatieverstrekking SiSa en artikel 58a van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten van toepassing.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven