Gemeente Maastricht, ontwerp-bestemmingsplan ‘Lourdesplein’, besluit 'M.E.R.-beoordelingnotitie’ en ontwerpbesluit hogere waarde(n) ingevolge de Wet geluidhinder.

Logo Maastricht

Burgemeester en wethouders van Maastricht maken bekend dat het ontwerp-bestemmingsplan ‘Lourdesplein ter inzage wordt gelegd. Er wordt geen exploitatieplan opgesteld omdat de kosten anderszins zijn verzekerd. Gelijktijdig met het ontwerp-bestemmingsplan liggen het besluit MER-beoordelingsnotitie en het ontwerpbesluit hogere waarde(n) ingevolge de Wet geluidhinder (Wgh) ‘Lourdesplein’ ter inzage.

Gebiedsbeschrijving

Het plangebied is gelegen in de Wijk Wittevrouwenveld in Maastricht-Oost en wordt begrensd door de Burgemeester Bauduinstraat aan de noord- en noordoostzijde, de Burgemeester Van Oppenstraat aan de oostzijde, de noordgrens van het in aanbouw zijnde gebied ten noorden van de Voltastraat en De Groene Loper aan de westzijde. Het plangebied heeft een oppervlakte van 5.400 m²

Milieu Effect Rapport beoordelingsnotitie

Tevens maken burgemeester en wethouders van Maastricht bekend dat zij een beslissing hebben genomen naar aanleiding van de vormvrije m.e.r.-beoordeling voor het bestemmingsplan ‘Lourdesplein’. Het project kwalificeert als een stedelijk ontwikkelingsproject. Deze activiteit is in de bijlage behorende bij het Besluit Milieueffectrapportage opgenomen in categorie D 11.2. Omdat het plangebied niet groter is dan 5.400 m² is er sprake van een vormvrije m.e.r.-beoordelingsplicht. Bij een vormvrije m.e.r.-beoordeling wordt geen uitgebreide m.e.r. opgesteld.

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbeslissing in de zin van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen geen zelfstandig bezwaar en beroep mogelijk is, tenzij een belanghebbende door dit besluit, los van het voor te bereiden besluit, rechtstreeks in zijn belang wordt getroffen.

Bestemmingsplan

In het gebied van de voormalige jongensschool met gymzaal in de nabijheid van het Lourdesplein in de wijk Wittevrouwenveld heeft Mulleners Vastgoed het voornemen om maximaal 31 woningen te realiseren, waaronder grondgebonden en gestapelde woningen. De voormalige school met gymzaal is een gemeentelijk monument en als onderdeel van dit plan zal dit gebouw worden geherstructureerd tot een woongebouw. Het plan bevat tevens een wijzigingsbevoegdheid waarmee enige flexibiliteit is ingebouwd voor het vervangen van twee woningen ten behoeve van een toekomstige dienstverlenende, kantoor- of maatschappelijke functie in het geval de markt of de omgeving daarom vraagt. Het ontwerp-bestemmingsplan voorziet in het planologisch en juridisch mogelijk maken van bovengenoemde voorziene ontwikkeling.

Wet Geluidhinder

Het plan moet getoetst worden aan de uitgangspunten en normstelling uit de Wgh. Het plangebied ligt binnen de geluidzone van de Parklaan (Groene Loper) en er is een onderzoekplicht naar de geluidbelasting op de gevel van de nieuw te realiseren geluidgevoelige objecten, de grondgebonden woningen en appartementen. De voorkeursgrenswaarde wordt voor 8 appartementen en 2 grondgebonden woningen overschreden. Daarom ligt gelijktijdig met het ontwerp-bestemmingsplan een ontwerpbesluit tot toekenning van hogere grenswaarden op basis van de Wet geluidhinder ter inzage. Het referentienummer van het ontwerpbesluit is 2020-18199.

Inzien:

Met ingang van donderdag 23 juli tot en met woensdag 2 september 2020 liggen de volgende stukken ter inzage:

 

Vanwege Corona-maatregelen is het GemeenteLoket tot 1 januari 2021 beperkt toegankelijk. Wij adviseren u daarom de stukken online in te zien. Kom alleen naar het GemeenteLoket als online inzien van de stukken voor u niet mogelijk is. Maak dan wel eerst een afspraak. Dat kan digitaal via https://gemeentemaastricht.nl/bouwen-en-verbouwen/inzage-bestemmingsplan of telefonisch via 14 043.

Schriftelijke zienswijzen

Binnen de termijn van terinzagelegging kunt u schriftelijk of mondeling reageren op het ontwerp-bestemmingsplan en/of het ontwerpbesluit hogere waarde(n) Wet Geluidhinder.

  • 1.

    Een schriftelijke zienswijze met betrekking tot het ontwerp-bestemmingsplan kunt u richten aan de gemeenteraad van Maastricht:

  • 2.

    Een schriftelijk zienswijze met betrekking tot het ontwerpbesluit hogere waarde(n) Wet geluidhinder kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Maastricht.

Uw zienswijze dient te zijn voorzien van uw naam, de dagtekening, uw handtekening, een motivering en onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp-bestemmingsplan ‘Lourdesplein’ oftewel ‘zienswijze ontwerpbesluit Wgh ‘Lourdesplein ’. Verzending van uw zienswijze is mogelijk per post: Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht of per e-mail via post@maastricht.nl

Mondelinge zienswijzen

Voor het inbrengen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met de heer P. Nutters, telefoonnummer 043-3505038 of per email: peter.nutters@maastricht.nl Van uw mondeling ingebrachte zienswijze wordt een verslag gemaakt.

Maastricht, 8 juli 2020.

Burgemeester en wethouders van Maastricht,

De Secretaris, R.E.C. Kleijnen

De Burgemeester, J.M. Penn-te Strake

 

 

Naar boven