Bekendmaking structuurvisie A4 Burgerveen – N14, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De ontwerpstructuurvisie A4 Burgerveen – N14 heeft van 24 januari tot en met 5 maart 2020 ter inzage gelegen. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft de structuurvisie vastgesteld. Tegen deze structuurvisie kan geen beroep worden ingesteld.

Waarom dit project?

De A4 verbindt de regio’s Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, de haven van Rotterdam en Schiphol met elkaar. Een goede doorstroming van het verkeer is daarom heel belangrijk. Op het traject tussen de N14 en Burgerveen komen vrijwel dagelijks veel files voor. Deze weg staat daarmee hoog genoteerd in de file top tien.

Waarover gaat de structuurvisie?

De structuurvisie A4 Burgerveen – N14 bevat een pakket aan maatregelen om dit aan te pakken. Dit pakket aan maatregelen heet het voorkeursalternatief. De maatregelen moeten leiden tot het verbeteren van de doorstroming op de A4 en daarmee de doorstroming van het onderliggende wegennet. Een aantal maatregelen heeft ook een positief effect op de verkeersveiligheid, wat het aantal incidenten zal beperken en daarmee ook een positief effect heeft op de doorstroming van de A4.

De belangrijkste maatregelen zijn:

  • de aanleg van een extra rijstrook langs het hele traject vanaf knooppunt Burgerveen tot de N14 in beide richtingen;

  • het vervangen van het Ringvaartaquaduct Haarlemmermeer in de richting Leiden – Den Haag;

  • de uitbreiding van de A4 tussen Zoeterwoude-Rijndijk en Hoogmade met twee rijstroken per richting. Hiermee wordt de uitwisseling van verkeer tussen de hoofd- en parallelrijbaan ter hoogte van de N11 verbeterd.

De structuurvisie is het eindresultaat van de MIRT-Verkenning A4 Burgerveen – N14, die vanaf eind 2017 is doorlopen. Tijdens de Verkenning zijn de problemen in beeld gebracht en zijn oplossingsrichtingen onderzocht voor dit deel van de A4. Het voorkeursalternatief is in nauwe samenwerking met lokale en regionale overheden tot stand gekomen. Ook bedrijven en bewoners uit de omgeving van de A4 zijn hierbij intensief betrokken.

PUBLICATIE STRUCTUURVISIE EN DOCUMENTEN

Alle documenten staan vanaf woensdag 8 juli op www.platformparticipatie.nl/burgerveen.

Tijdens de terinzagelegging van de ontwerpstructuurvisie zijn 37 zienswijzen binnengekomen. Deze zijn verwerkt in de Reactienota zienswijzen. De opmerkingen uit het advies van de Commissie voor de m.e.r. van 9 april 2020 zijn verwerkt in het Addendum Milieueffectrapport. Beide stukken zijn een bijlage bij de definitieve structuurvisie.

VERVOLG

Het project gaat nu over naar de volgende fase: de planuitwerking. Het volgende formele inspraakmoment is tijdens de terinzagelegging van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD).

Dat moment is nu voorzien in het voorjaar van 2021.

INFORMATIE

Heeft u vragen over de procedure? Bel dan 070 456 89 99 (directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).

Heeft u inhoudelijke vragen over het project? Bel dan 0800 8002 (Rijkswaterstaat).

Naar boven