Gemeente Altena- Kennisgeving omgevingsvisie en milieueffectrapportage (plan-m.e.r.)

Logo Altena

Burgemeester en wethouders van Altena maken bekend dat zij het voornemen hebben een plan-milieueffectrapport (plan-MER) en omgevingsvisie voor haar grondgebied voor te bereiden en gezamenlijk vast te stellen. In de periode van de tweede helft van september 2020 krijgt eenieder zes weken lang de gelegenheid zienswijzen over dit voornemen in te dienen.

Aanleiding en doel

Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet (volgens de huidige planning m.i.v. 1 januari 2022) heeft de gemeente Altena een ontwerp-Omgevingsvisie voor haar grondgebied vastgesteld. De ontwerp-Omgevingsvisie bevat richtinggevende en kaderstellende uitspraken over de ontwikkeling van de gemeente. Deze kaderstellende uitspraken bevatten m.e.r.-plichtige of m.e.r.-beoordelingsplichtige activiteiten. Op grond van artikel 7.2 lid 2 van de Wet milieubeheer betekent dit dat de vaststelling van de omgevingsvisie plan-m.e.r.-plichtig is. Ook de mogelijke noodzaak om een passende beoordeling op grond van de Wet natuurbescherming uit te voeren, kan aanleiding zijn voor een plan-m.e.r. (artikel 7.2.a van de Wet milieubeheer).

Het doel van plan-m.e.r. is het milieu een volwaardige plaats te geven in de (besluitvorming over de) omgevingsvisie.

Zienswijze

De milieueffectrapportage zal tegelijk met de ontwerp-Omgevingsvisie ter inzage worden gelegd om gelegenheid te geven zienswijzen naar voren te brengen. Volgens de huidige planning zal de ter inzage legging vanaf september plaatsvinden. Hiervan zal te zijner tijd afzonderlijke mededeling worden gedaan, inclusief de bekendmaking van de wijze waarop en de termijnen waarbinnen zienswijzen kunnen worden ingediend.

De stukken die hierop betrekking hebben zullen tijdig openbaar worden gemaakt en digitaal beschikbaar gesteld via de gemeentelijke website.

Vervolg

Na afloop van de periode van zes weken worden alle zienswijzen en adviezen verwerkt in een Nota van Zienswijzen. Daarin staat hoe uw reactie wordt meegenomen in het plan-MER. Indien significante effecten op Natura2000 niet op voorhand kunnen worden uitgesloten, omvat het plan-MER ook een passende beoordeling op grond van de Wet natuurbescherming. Het plan-MER vormt de milieuverantwoording van de keuzes die in de omgevingsvisie worden gemaakt.

Het plan-MER wordt t.z.t. tegelijk met de ontwerp-omgevingsvisie ter inzage gelegd. U krijgt dan opnieuw de gelegenheid om uw zienswijze in te dienen, maar dan over de ontwerp-omgevingsvisie en het plan-MER. Op dat moment zal ook een toetsing van het plan-MER door de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage plaatsvinden.

Meer informatie

Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met programmamanager Omgevingswet via 0183-516100.

 

Naar boven