Beslissing op Aanmeldnotitie kwekerij D’n Heiberg, Heigatstraat 15 Etten-Leur

Logo Etten-Leur

Inleiding

Op 30 april 2020 heeft de adviseur van kwekerij D’n Heiberg Heigatstraat 15 ingediend een Aanmeldnotitie vormvrije m.e.r.-beoordeling voor het plan om het huidige glastuinbouwbedrijf van 4 hectare uit te breiden naar een bedrijf met een teeltoppervlakte van 8 hectare (bouwvlak 9 ha). Op basis van deze aanmeldnotitie zal beoordeeld worden of er bijzondere omstandigheden zijn die het nodig maken dat een m.e.r.-procedure moet worden doorlopen.

 

M.e.r .-beoordeling

In de Wet milieubeheer (Wm) en het bijbehorende Besluit m.e.r. zijn activiteiten genoemd waarvoor een milieueffectrapportage (MER) moet worden opgesteld. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in activiteiten waarvoor een m.e.r.-procedure moet worden doorlopen (m.e.r.-plicht, C-lijst) en activiteiten waarvoor het bevoegd gezag moet beoordelen of een m.e.r.-procedure al dan niet nodig is (de zogenaamde D-lijst, m.e.r.-beoordelingsplicht).

Op grond van het Besluit milieueffectrapportage geldt een m.e.r.-beoordelingsplicht voor een

landinrichtingsproject dan wel een wijziging of uitbreiding daarvan, in gevallen waarin de activiteit

betrekking heeft op […] vestiging van een glastuinbouwgebied of bloembollengebied van 50 hectare

of meer (Besluit milieueffectrapportage, Bijlage onderdeel D9). De beoogde ontwikkeling (uitbreiding glastuinbouwbedrijf) blijft ruim onder de drempelwaarde . Daarom kan voor de m.e.r.-beoordeling worden volstaan met een vormvrije m.e.r.- beoordeling die start met een aanmeldnotitie.

Artikel 7.16 Wet milieubeheer is hierbij van belang. De aanmeldnotitie is op grond van dit artikel ingediend. Op basis hiervan dient het bevoegd gezag binnen de kaders van de wet te beslissen of een m.e.r.-procedure (opstellen milieueffectrapport) moet worden doorlopen.

Ook voor activiteiten die wat betreft omvang beneden de drempelwaarden van deze D-lijst blijven – zoals in deze casus - dient een aanmeldnotitie te worden ingediend waarop het bevoegd gezag een beslissing neemt op de vraag of een milieueffectrapport moet worden gemaakt, de zogenaamde vormvrije m.e.r.-beoordeling.

 

Activiteit zoals bedoeld in Besluit m.e.r .

Het plan voorziet in een activiteit zoals bedoeld is in categorie D 9 van het Besluit m.e.r. Het plan blijft ruim onder de drempelwaarde van categorie D10 maar toch dient een vormvrije m.e.r.-beoordeling te worden gemaakt.

De wettelijke regeling gaat uit van het principe ‘nee, tenzij’: een m.e.r.-procedure is alleen vereist als er sprake is van ‘belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu’. Op grond van de Wm houdt het bevoegd gezag bij haar besluit rekening met de omstandigheden zoals aangegeven in bijlage III van de EU-richtlijn milieueffectbeoordeling, te weten:

 

• Kenmerken van de activiteit;

• Locatie van de activiteit;

• Kenmerken van de potentiële effecten (in samenhang met de eerste twee criteria).

 

Locatie en kenmerken van de activiteit

Op de locatie is reeds een glastuinbouwbedrijf gevestigd.

Het glastuinbouwbedrijf is gevestigd aan de Heigatstraat in het buitengebied, deze weg sluit aan op de Hilsebaan, een weg met een belangrijke verkeersfunctie. In de omgeving bevinden zich meerdere glastuinbouwbedrijven en overige agrarische bedrijven en verspreid liggende woningen. Het meest nabij gelegen Natura 2000 gebied (het Ulvenhoutse bos) ligt op ruime afstand (ca. 9 km).

Het plangebied en/of de directe omgeving kan niet als bijzondere kwetsbaar worden aangemerkt, dit zoals bedoeld in bijlage III EU richtlijn milieubeoordeling projecten.

 

Kenmerken van de potentiele effecten (in samenhang met de eerste twee criteria)

 

De initiatiefnemer heeft meerdere milieuonderzoeken laten uitvoeren naar de voor dit plan mogelijk relevante milieuthema’s zoals geluid en verkeer, bodem, stikstof, externe veiligheid en soorten- en gebiedsbescherming (Wet natuurbescherming). Uit deze onderzoeken blijkt dat er geen belangrijke nadelige gevolgen te verwachten zijn voor het milieu zoals bedoeld in bijlage III van de EU richtlijn en dat voldaan wordt aan de wettelijke grenswaarden.

 

Conclusie

Op basis van de ingediende aanmeldnotitie en deze vormvrije m.e.r.-beoordeling beslist het college:

• dat er geen sprake is van belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu, zoals bedoeld in Bijlage III van de EU-richtlijn, en

• dat geen milieueffectrapport hoeft te worden gemaakt.

 

Stukken inzien

De aanmeldnotitie en de beslissing zijn met ingang van donderdag 9 juli 2020 tot en met woensdag 19 augustus 2020 in te zien bij de gemeente Etten-Leur, gedurende de openingstijden.

 

Reageren op beslissing m.e.r .-beoordeling

Deze beslissing wordt aangemerkt als een voorbereidingsbesluit, waartegen geen direct bezwaar of beroep open staat. Het is niet mogelijk om te reageren op de beslissing m.e.r.-beoordeling op andere wijze dan via het indienen van een zienswijze op het ontwerpwijzigingsplan ‘Buitengebied, Heigatstraat 15’.

 

 

 

 

 

Naar boven