Ontwerp verkeersbesluit éénrichtingverkeer Westdijk inclusief parkeerverbodzone

Logo Heerhugowaard

[INT20-1503]

 

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard is op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan het bestuur van de Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard gemandateerd.

Het bestuur van de Werkorganisatie heeft middels de vastgestelde Mandaatregeling Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard deze bevoegdheid onder gemandateerd.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

D oelstelling

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter van de weg is het gewenst om op de Westdijk tussen de Broekerweg en de Wester Vlaerdinge een inrijdverbod in te stellen vanaf het zuiden ter hoogte van de aansluiting van de Wester Vlaerdinge. Hierdoor ontstaat éénrichtingverkeer op dit deel van de Westdijk. Dit wordt bereikt door middel van de borden C2 en C3.

Het inrijdverbod geldt niet voor het vrachtverkeer alsmede bestelbussen. Hiervoor worden de onderborden OB61 (uitgezonderd vrachtverkeer) en OB66 (uitgezonderd transporter bus) toegevoegd. Daarnaast is het noodzakelijk de doorgang op de Westdijk te waarborgen door het instellen van een zonaal parkeerverbod middels bord E1 zone begin en einde. Momenteel is een parkeerverbod op de dijk van kracht met E1 borden aan weerszijden van de dijkweg. Door de aansluiting van de Wester Vlaerdinge moeten diverse borden E1 worden toegevoegd. De zone borden zullen voor een rustiger en duidelijker verkeersbeeld zorgen.

Motivering

Besluit

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeersteken (RVV) 1990:

MEDEDELINGEN

Wilt u het besluit inzien?

Welke stukken liggen ter inzage?

Wilt u uw mening geven?

Wilt u meer informatie?

Met het bovenstaande wordt beoogd de verkeersveiligheid op de kruising Broekerweg – Westdijk te vergroten. Omdat de Westdijk direct bij de brug over het kanaal Alkmaar – Kolhorn aansluit is het zicht op het verkeer op de brug te beperkt en omgekeerd. De chauffeur van een vrachtwagen en/of een transporter bus zit een stuk hoger en heeft daardoor wel voldoende zicht op het verkeer op de brug. Daarnaast wordt beoogd de toegankelijkheid van de Westdijk te waarborgen.

 

Bij de ontwikkeling van de woonwijk Broekhorn is gekeken of het mogelijk was om de aansluiting van de Westdijk op de Broekerweg voor autoverkeer af te sluiten. Doordat beide bedrijven aan de Westdijk bevoorraad moeten worden is dit echter niet mogelijk. Het alternatief zou namelijk zijn dat de bevoorrading via de wijk plaatsvind. Dat is zeer onwenselijk in verband met de verkeersveiligheid binnen de wijk. Om die reden zal de aansluiting moeten blijven bestaan zodat het bevoorradingverkeer de beide bedrijven kan bereiken. Het afslaan vanaf de Broekerweg de Westdijk op kan op een voldoende veilige wijze plaatsvinden. Daarom zien wij geen reden autoverkeer te weren die via deze route de percelen aan dit deel van de Westdijk willen bereiken.

Door de nieuwe constructie van de brug over het kanaal Alkmaar – Kolhorn is het zicht vanaf de Westdijk sterk verslechterd. Het is naar onze mening daarom niet veilig genoeg verkeer anders dan vrachtverkeer en bestelbusverkeer gebruik te laten maken van deze aansluiting om de Broekerweg op te rijden. Nu er een aansluiting is op de woonwijk is er voor (personen)autoverkeer een prima alternatief om op een andere wijze naar de Broekerweg te rijden. De route is dermate eenvoudig dat hiervoor geen verdere bewegwijzering noodzakelijk is.

 

Overeenkomstig artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg gehoord.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd, namens de korpschef, met een vertegenwoordiger van de politie, eenheid Noord-Holland. De politie adviseert positiefop het voorgenomen besluit.

 

 

Op grond van vorenstaande overwegingen spreken burgemeester en wethouders het voornemen uit om op de Westdijk éénrichting verkeer in te stellen tussen de Broekerweg en de Wester Vlaerdinge waarbij vanaf de zijde van de Wester Vlaerdinge een inrijdverbod geldt. Het inrijdverbod geldt niet voor vrachtverkeer.

 

Bijlage 1, hoofdstuk II Geslotenverklaringen

Afbeelding Bordnummer Omschrijving

C2 Éénrichtingweg, in deze richting gesloten voor verkeer

C3 Éénrichtingsweg

OB61 Uitgezonderd vrachtwagens

OB66 Uitgezonderd transporter bussen

E1 zb Parkeerverbod zone begin

E1 ze Parkeerverbod zone einde

 

 

Heerhugowaard, datum

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard

 

 

Het besluit ligt tot en met maandag 17 augustus ter inzage. U kunt het besluit op de informatiebalie van het Gemeentehuis Heerhugowaard, Parelhof 1, inzien op maandag t/m donderdag van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 10:00 tot 20.00 uur.

In verband met het corona virus kunnen afwijkende openings tijden gelden, check vooraf de gemeentelijke website voor eventueel aangepaste openingstijden.

 

• Het ontwerp verkeersbesluit

 

Voordat het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit neemt, wordt het ontwerpbesluit ter inzage gelegd voor een periode van 6 weken, dat is tot en met maandag 17 augustus 2020. De gemeente volgt in dit geval de procedure volgens de artikelen 3:15 en 3:16 Algemene wet bestuursrecht.

Het is voor iedereen mogelijk zijn mening te geven over dit ontwerpbesluit. Dat kan door het indienen van een zienswijze tijdens de periode waarin het ontwerpbesluit ter inzage ligt.

Een zienswijze kan schriftelijk , per e-mail of mondeling worden ingediend. Wilt u uw zienswijze mondeling toelichten, maak dan eerst een afspraak bij de gemeente via tel. 14 072. De gemeente zal, mochten er meer mensen behoefte hebben om een mondelinge zienswijze te geven, mogelijk een hoorzitting organiseren.

De zienswijzen op het ontwerpbesluit zullen worden meegenomen in de definitieve beslissing van burgemeester en wethouders. Op het definitief besluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit. (of kan aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest)

Neem dan contact op met dhr. F.J.Wildenburg, tel 14 072, of via e-mail naar post@heerhugowaard.nl

Namens deze,

F.J. Wildenburg

Senior beheerder ruimte,

Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard

Naar boven