Ontwerpbestemmingsplan ‘Ruimte voor Ruimte Ekerschot Noord´, ontwerp beeldkwaliteitsplan, ontwerpbesluit hogere waarde Wet geluidhinder en besluit vormvrije m.e.r.-beoordeling

Logo Oirschot

Ontwerpbestemmingsplan

Burgemeester en wethouders van Oirschot maken, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Ruimte voor Ruimte Ekerschot Noord’ ter visie wordt gelegd. Vanaf 9 juli 2020 ligt het ontwerpbestemmingsplan (NL.IMRO.0823.BPOIEKERSCHOT-ONTW) met bijbehorende stukken gedurende acht weken ter inzage, tot en met 2 september 2020. Normaal ligt een bestemmingsplan zes weken ter inzage. Gezien de vakantieperiode hebben we ervoor gekozen dit plan acht weken ter inzage te leggen. U kunt het plan raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl onder plannummer: NL.IMRO.0823.BPOIEKERSCHOT-ONTW. 

Het plan ligt ook ter inzage bij het gemeentehuis aan de Deken Frankenstraat 3 in Oirschot. Om het plan in te zien kunt u een afspraak inplannen. In verband met de Corona maatregelen verzoeken wij u het plan zoveel mogelijk digitaal te raadplegen.

Doel van het ontwerpbestemmingsplan

Het bestemmingsplan maakt een woningbouwontwikkeling mogelijk in het noorden van Oirschot, genaamd Ekerschot Noord. Het plangebied is gelegen tussen de Peperstraat, Oude Grintweg en Kempenweg en biedt ruimte aan maximaal 165 woningen. Er worden diverse soorten woningen mogelijk gemaakt: rijwoningen, twee-onder-één kapwoningen, zelfbouwkavels en appartementen. Daarnaast is er ruimte voor 24 zorgappartementen en verkennen we de mogelijkheden voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Er wordt gebouwd voor zoveel mogelijk verschillende doelgroepen waarbij ongeveer 40% van de woningen in de sociale prijsklasse valt.

Ontwerp beeldkwaliteitsplan 

Gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan ligt ook het ontwerp beeldkwaliteitsplan ter inzage. Hierin zijn stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten opgenomen voor het plangebied. Nieuwe bouwplannen moeten hieraan voldoen. Het beeldkwaliteitsplan is onderdeel van de bestemmingsplanstukken en zal uiteindelijk door de gemeenteraad worden vastgesteld als welstandsbeleid voor het plangebied. Het is dan het toetsingskader voor de Welstandscommissie ingeval van omgevingsvergunningaanvragen.

Hogere waarde Wet geluidhinder

Tevens zijn burgemeester en wethouders van plan om een hogere waarde vast te stellen voor diverse woningen vanwege het wegverkeerslawaai over de Kempenweg en de Oude Grintweg. Het ontwerpbesluit hogere waarde en de bijbehorende stukken liggen gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage.

M.e.r.-beoordelingsbesluit

Burgemeester en wethouders maken, op grond van artikel 7.17 van de Wet milieubeheer, bekend dat een besluit is genomen dat geen milieueffectrapport (m.e.r.) behoeft te worden opgesteld voor de ontwikkeling zoals opgenomen in het ontwerpbestemmingsplan. Het vormvrije m.e.r.-beoordelingsbesluit ligt gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage.

Wilt u hierover een zienswijze kenbaar maken?

Binnen de genoemde termijn kan een ieder schriftelijk of mondeling (niet per e-mail) een zienswijze kenbaar maken op het ontwerpbestemmingsplan, ontwerp beeldkwaliteitsplan en het ontwerpbesluit hogere waarde Wgh. Schriftelijke zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerp beeldkwaliteitsplan kunt u richten aan de gemeenteraad van Oirschot. Schriftelijke zienswijzen tegen het ontwerpbesluit hogere waarde Wgh kunt u richten aan burgemeester en wethouders van Oirschot. Zienswijzen moeten worden geadresseerd aan Postbus 11, 5688 ZG Oirschot. Mondelinge zienswijzen kunt u tijdens openingstijden van het gemeentehuis op afspraak kenbaar maken bij de Centrale Balie. Wij verzoeken u zoveel mogelijk een schriftelijke zienswijze in te dienen. Tegen het m.e.r.-beoordelingsbesluit staat geen bezwaar of beroep open, tenzij het de belanghebbende rechtstreeks in zijn belang treft. Eventuele bezwaren tegen dit m.e.r. beoordelingsbesluit kunt u inbrengen als zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan.

Oirschot, 8 juli 2020

Naar boven