Wijziging Interim omgevingsverordening ivm plan N65 Helvoirt 2020, Haaren

Logo Noord-Brabant

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben in hun vergadering van 30 juni 2020 de ‘Wijziging Interim omgevingsverordening ivm plan N65 Helvoirt 2020, Haaren' vastgesteld. Het planidentificatienummer van deze wijzigingsverordening is: NL.IMRO.9930.IOVHB0788N65Helvoi-va01.

Inhoud

Bestemmingsplan N65 Helvoirt 2020 is een bestemmingsplan gericht op de reconstructie van de N65 in de gemeente Haaren.

De N65 is de rijksweg tussen de A58 bij Tilburg en de A2 bij ’s-Hertogenbosch. De toenemende hoeveelheid verkeer en opstoppingen op de kruisingen veroorzaken een verslechtering van de luchtkwaliteit en toename van de geluidhinder. Ook vormt de weg een barrière en zorgt voor een slechte oversteekbaarheid van de verschillende kruisingen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de omgeving. Om deze knelpunten te verbeteren wordt de N65 gereconstrueerd.

Het plangebied bestaat niet alleen uit de gronden van de huidige N65. Na de reconstructie is er sprake van een groter ruimtebeslag om de aanpassingen, aanleg van parallelstructuur, fietstunnel en ecopassage mogelijk te maken.

De gedeelten van de Gestelstraat en Hoge Raam die verhard dienen te worden behoren eveneens tot het plangebied. Tenslotte is er een perceel ten westen van Helvoirt, waar natuurcompensatie plaatsvindt, opgenomen in het plangebied.

Als gevolg van de aanleg van de parallelweg nabij de Helvoirtseweg190, ten noordoosten van de kern Helvoirt wordt een oppervlakte van 0,2 hectare van het Natuur Netwerk Brabant in de Interim Omgevingsverordening Brabant (hierna: IOV) aangetast. Binnen het Natuur Netwerk Brabant moet een bestemming zijn gericht op behoud, herstel of ontwikkeling van natuur, zodat de nieuwe verkeersbestemming voor de parallelweg hiermee in strijd is.

Vaststelling van het bestemmingsplan is daarom alleen mogelijk na aanpassing van de grenzen van het NNB in de IOV. Dit is mogelijk o.b.v. artikel 3.21 Kleinschalige herbegrenzing. Het plan voldoet aan de daarbij gestelde voorwaarden (o.a. op gebied van compensatie) en er worden verder geen provinciale belangen geschaad. Er bestaat dus geen bezwaar tegen medewerking aan het gemeentelijke plan d.m.v. een herbegrenzing. Hierdoor kan de gemeente het bestemmingsplan ‘N65 Helvoirt 2020' vaststellen.

De vaststelling van de wijziging van de Interim omgevingsverordening zorgt ervoor dat de kaarten van deze verordening en het bestemmingsplan goed op elkaar aansluiten.

Beschikbaarheid en inzage van de stukken

U kunt de wijzigingsverordening raadplegen via de rechtstreekse linken hieronder:

1. Planviewer Noord-Brabant;

2. www.ruimtelijkeplannen.nl

's-Hertogenbosch, 30 juni 2020

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

De voorzitter,

Prof.dr. W.B.H.J. van de Donk

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Naar boven