Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 juni 2020, nr. WJZ/ 20161527 houdende wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging LNV 2019, en het Besluit mandaat en machtiging inzake de uitgifte van identificatiedocumenten van paardachtigen 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011, en artikel 38t, eerste lid, van de Regeling identificatie en registratie van dieren;

Gezien de schriftelijke instemming van de voorzitters van het bestuur van organisaties voor de uitgifte van identificatiedocumenten van paardachtigen, die krachtens dit besluit mandaat en machtiging verkrijgen;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging LNV 2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel f, wordt als volgt gewijzigd:

a. Aan subonderdeel 1° wordt toegevoegd ‘, waaronder begrepen het met wederzijds goedvinden beëindigen van de arbeidsovereenkomst en het opzeggen van een arbeidsovereenkomst om een dringende reden in de zin van artikel 7:677, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek’.

b. Subonderdeel 10° komt te luiden:

  • 10°. de mogelijkheid van hoofdstuk 2 van de CAO Rijk om tijdelijke arbeidsovereenkomsten in zeer bijzondere situaties te sluiten, waarbij wordt afgeweken van hetgeen is geregeld in de CAO Rijk.

c. De subonderdelen 11° en 12° vervallen.

2. In onderdeel g, wordt ‘uitzendovereenkomst’ vervangen door ‘uitzend- of detacheringsovereenkomst dan wel op basis van een overeenkomst van opdracht’.

B

In de artikelen 4, tweede lid, onderdeel f, subonderdeel 3°, 10, tweede lid, onderdeel b, en 18, tweede lid, onderdeel b, wordt ‘buitengewoon verlof’ vervangen door ‘langdurend verlof’.

C

In de artikelen 4, tweede lid, onderdeel f, subonderdeel 9°, en 18, onderdeel f, tweede lid, vervalt ‘ordemaatregelen en’.

D

In artikel 4, eerste lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel r door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • s. het verstrekken van ketenmachtigingen als bedoeld in het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten door registratie in het machtigingenregister, op naam van het kernministerie, en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, aan andere agentschappen of aan publiekrechtelijke of privaatrechtelijke rechtspersonen.

E

In artikel 10, tweede lid, onderdeel h, wordt ‘het schorsen’ vervangen door ‘het treffen van ordemaatregelen’.

F

In artikel 11, tweede lid, en 25, achtste lid, wordt ‘, de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer’ vervangen door ‘en de Auditdienst Rijk’.

G

Artikel 18, onderdeel h, komt te luiden:

  • h. de mogelijkheid van hoofdstuk 2 van de CAO Rijk om tijdelijke arbeidsovereenkomsten in zeer bijzondere situaties te sluiten, waarbij wordt afgeweken van hetgeen is geregeld in de CAO Rijk;

H

Paragraaf IV van de Bijlage Organisatie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel m door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • n. het operationaliseren en operationeel uitvoering geven aan de Bestuursovereenkomst Beheerautoriteit Waddenzee.

2. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. Het directoraat-generaal Natuur, Visserij en Landelijk Gebied heeft:

    • a. twee directeuren die, ieder voor zich, verantwoordelijk zijn voor één portefeuille;

    • b. twee directeuren Beheerautoriteit Waddenzee die, ieder voor zich en gezamenlijk, verantwoordelijk zijn voor één portefeuille.

ARTIKEL II

Het Besluit mandaat en machtiging inzake de uitgifte van identificatiedocumenten van paardachtigen 2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 vervalt onderdeel y, onder verlettering van onderdeel z tot en met ee tot y tot en met dd.

B

In artikel 4, onderdeel a, wordt 'artikel 2' vervangen door 'de artikelen 2 en 3'.

ARTIKEL III

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Artikel II, onderdeel B werkt terug tot en met 18 april 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 26 juni 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen zes weken na de dag van dagtekening van deze Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK ’s-Gravenhage.

TOELICHTING

Algemeen

In dit besluit worden enkele (organisatorische) wijzigingen doorgevoerd in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging LNV. Een deel van deze wijzigingen betreft nadere implementatie van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (hierna: Wnra) die per 1 januari 2020 in werking is getreden. Daarnaast wordt de bijlage van het besluit mandaat, volmacht en machtiging LNV aangepast, vanwege de uitvoering van de Bestuursovereenkomst Beheerautoriteit Waddenzee. Tot slot worden enkele wijzigingen aangebracht aan het Besluit mandaat, volmacht en machtiging inzake de uitgifte van identificatiedocumenten van paardachtigen 2020.

Artikel I

In dit besluit worden ten eerste enkele personeelsvolmachten verhelderd en in lijn gebracht met de Wnra en het geldende personeelsbeleid.

Ten tweede wordt in artikel 4, eerste lid, onderdeel s, aan de secretaris-generaal volmacht en machtiging verleend om ketenmachtigingen te verstrekken aan externe organisaties binnen de kaders van het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten. Een ketenmachtiging is een geregistreerd bewijs van een volmacht/machtiging van bepaalde taken en bevoegdheden van de ene organisatie aan de andere, dat kan worden gebruikt in het elektronisch verkeer met overheidsdienstverleners. De gemachtigde organisatie kan de verstrekte machtiging doorgeven aan eigen medewerkers. Het verlenen van ketenmachtigingen is één van de manieren om eHerkenning vorm te geven.

Ketenmachtigingen betreffen autorisaties die worden verstrekt aan partijen buiten het eigen ministerie. Ketenmachtigingen kunnen niet door agentschappen zelfstandig worden verstrekt, omdat deze moeten matchen met een door de minister genomen besluit tot mandaat, volmacht of machtiging. Het verstrekken van ketenmachtigingen wordt om die reden centraal belegd voor het gehele kernministerie, ook als het gaat om autorisaties op naam van een agentschap.

Deze worden uiteindelijk wel ingeschreven in het machtigingenregister.

Het mandaat voor inschrijvingen in het machtigingenregister is reeds geregeld in de artikelen 4, eerste lid, onderdeel r en 6, tiende lid, van het mandaatbesluit. De inschrijving in het machtigingenregister voor eHerkenning gebeurt per KvK-inschrijving. Het agentschap NVWA, dat een 'eigen' KvK-inschrijving kent, heeft een eigen inschrijvingsbevoegdheid (zie artikel 6, tiende lid).

Ten derde is de verplichting om van (onder)mandaatwijzigingen afschrift te doen aan de Algemene Rekenkamer geschrapt. De Algemene Rekenkamer heeft aangegeven hier niet langer behoefte aan te hebben.

Ten vierde worden twee aanvullingen gedaan ter uitvoering van de Bestuursovereenkomst Beheerautoriteit Waddenzee. Naar aanleiding van het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst’ is er een autoriteit, genaamd Beheerautoriteit Waddenzee, ingesteld die impuls geeft aan het integraal beheer van de Waddenzee.1 De Bestuursovereenkomst Beheerautoriteit Waddenzee behelst de inrichting van de autoriteit en legt de afspraken daarover vast tussen de opdrachtgevers: de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de Waddenprovincies. De autoriteit heeft twee directeuren (‘directeuren beheerautoriteit Waddenzee’). De twee directeuren Beheerautoriteit Waddenzee worden aangesteld door LNV en worden formeel gepositioneerd binnen DG NVLG. Hierdoor verandert de organisatie binnen DG NVLG en dient paragraaf IV van de Bijlage Organisatie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, aangevuld te worden.

Artikel II

Recent is het Besluit mandaat en machtiging inzake de uitgifte van identificatiedocumenten van paardachtigen 2020 vastgesteld. Daarmee is abusievelijk het mandaat van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) vervallen voor het uitgeven van paardenpaspoorten voor zogenoemde fok- en gebruikspaarden. Met dit besluit wordt dit hersteld. Daarnaast is de erkenning van Falabella Stamboek Stichting als fokkerij-organisatie op eigen verzoek recentelijk ingetrokken.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Kamerstukken, 29 684, nummer 185.

Naar boven