Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 juni 2020, nr. WJZ/ 20071893, houdende wijziging van de Regeling NVWA-tarieven

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 94 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en artikel 9.1 van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling NVWA-tarieven wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 8, eerste lid, wordt ‘per certificaat, geleidebiljet of document’ vervangen door ‘per aangevraagd certificaat, geleidebiljet of document’.

B

In onderdeel j van bijlage A wordt ‘artikel 77, eerste lid, onder c’ vervangen door ‘artikel 51, eerste lid, onder d’.

C

Bijlage C, onderdeel I, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘artikel 77, eerste lid, onder b of c’ vervangen door ‘artikel 51, eerste lid, onder b of c’.

2. In onderdeel b wordt ‘artikel 77, eerste lid, onder k’ vervangen door ‘artikel 51, eerste lid, onder d’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 26 juni 2020

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

1. Inleiding

De Regeling NVWA-tarieven bevat de tarieven die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (verder: NVWA) in rekening brengt voor de door haar verrichte activiteiten, zoals keuring- en toezichtwerkzaamheden. Uitgangspunt is dat de kosten die de NVWA maakt, zijn verdisconteerd in het tarief en dat het tarief kostendekkend is.

Deze wijzigingsregeling zorgt er voor dat voortaan certificaten per aanvraag worden gefactureerd in plaats van per afgegeven certificaat. Ook worden verkeerde verwijzingen naar de Europese regelgeving hersteld.

2. Maat houden

De tariefswijzigingen zijn in overeenstemming met het rapport Maat Houden (Kamerstukken II 2013/14, 24 036, nr. 407) en in overeenstemming met verordening 2017/625 (officiële controleverordening). Gezien de relatief beperkte wijzigingen in de tarieven zijn geen negatieve gevolgen voor de concurrentiepositie te verwachten.

3. Regeldrukeffecten

De regeling heeft geen effect op de regeldruk. Het betreft hier een wijziging van tarieven en retributies. Dit zijn financiële lasten en die vallen als zodanig buiten de definitie van regeldruk.

4. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309) is dus afgeweken. Dit vanwege de beperkte, technische aard van de wijzigingen, het feit dat de sector over de voorgenomen wijzigingen is geconsulteerd, en het belang dat doorberekening van kosten tijdig kan plaatsvinden.

5. Consultatie

Het bedrijfsleven is over de voorgenomen wijzigingen geconsulteerd. Hierop zijn twee vragen over de retributies van de NVWA ontvangen. De vragen hadden geen betrekking op de wijzigingen zelf, en zijn separaat beantwoord.

6. Artikelen

Artikel I, onder A

Er wordt een tarief per aangevraagd certificaat gefactureerd in plaats van een tarief per afgegeven certificaat. Immers zodra een aanvraag voor een certificaat is ingediend, maakt de NVWA kosten, die worden doorbelast aan het bedrijfsleven. Dit sluit aan bij de huidige uitvoeringspraktijk.

Artikel I, onder B en C

Met deze wijzigingen worden onjuiste verwijzingen hersteld.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven