Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat Van 26 juni 2020, nr. WJZ/ 20095305, tot wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019, het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Consument en Markt en het Besluit mandaat, volmacht en machtiging bestuurder CertiQ B.V., Tennet TSO B.V., inzake garanties van oorsprong

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de artikelen 10:3, eerste lid, en 10:9 van de Algemene wet bestuursrecht, en artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en bedrijfsvoering rijksdienst 2011;

Gezien de schriftelijke instemming van de Autoriteit Consument en Markt;

Gezien de schriftelijke instemming van TenneT TSO B.V.;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel f, wordt als volgt gewijzigd:

a. Aan subonderdeel 1° wordt toegevoegd ‘, waaronder begrepen het met wederzijds goedvinden beëindigen van de arbeidsovereenkomst en het opzeggen van een arbeidsovereenkomst om een dringende reden in de zin van artikel 7:677, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek’.

b. Subonderdeel 10° komt te luiden:

  • 10°. de mogelijkheid van hoofdstuk 2 van de CAO Rijk om tijdelijke arbeidsovereenkomsten in zeer bijzondere situaties te sluiten, waarbij wordt afgeweken van hetgeen is geregeld in de CAO Rijk.

c. De subonderdelen 11° en 12° vervallen.

2. In onderdeel g, wordt ‘uitzendovereenkomst’ vervangen door ‘uitzend- of detacheringsovereenkomst dan wel op basis van een overeenkomst van opdracht’.

B

In de artikelen 5, tweede lid, onderdeel f, subonderdeel 3°, 10, onderdeel b, en 19, tweede lid, onderdeel b, wordt ‘buitengewoon verlof’ vervangen door ‘langdurend verlof’.

C

In de artikelen 5, tweede lid, onderdeel f, subonderdeel 9°, en 10, onderdeel f, vervalt ‘ordemaatregelen en’.

D

Aan artikel 6 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel r door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • s. het verstrekken van ketenmachtigingen als bedoeld in het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten door registratie in het machtigingenregister, op naam van het kernministerie, en van de buitendiensten, bedoeld in artikel I, derde lid, van de Bijlage Organisatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, aan agentschappen of aan publiekrechtelijke of privaatrechtelijke rechtspersonen.

E

Artikel 10, onderdeel h, komt te luiden:

  • h. de mogelijkheid van hoofdstuk 2 van de CAO Rijk om tijdelijke arbeidsovereenkomsten in zeer bijzondere situaties te sluiten, waarbij wordt afgeweken van hetgeen is geregeld in de CAO Rijk;

F

In artikel 19, tweede lid, onderdeel h, wordt ‘het schorsen’ vervangen door ‘het treffen van ordemaatregelen’.

F

In artikel 20, tweede lid, en 27, vijfde lid, wordt ‘, de Auditdienst Rijk en de Algemene Rekenkamer’ vervangen door ‘en de Auditdienst Rijk’.

G

De Bijlage Organisatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan paragraaf VI, tweede lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel ee door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • ff. het ondersteunen van de plaatsvervangend secretaris-generaal bij het verstrekken van ketenmachtigingen als bedoeld in het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten door registratie in het machtigingenregister, op naam van het kernministerie, en de buitendiensten, bedoeld in artikel I, derde lid, van de Bijlage Organisatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, aan agentschappen of aan publiekrechtelijke of privaatrechtelijke rechtspersonen.

2. In paragraaf XVI, tweede lid, onderdeel x, wordt na ‘inkomenssteun,’ ingevoegd ‘schadevergoeding, nadeelcompensatie, onverplichte tegemoetkomingen,’.

ARTIKEL II

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Consument en Markt wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 4 wordt toegevoegd ‘, waaronder begrepen de P&O-aangelegenheden van de ACM.’

B

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het tweede en derde lid tot het eerste en tweede lid, vervalt het eerste lid.

2. Het eerste lid (nieuw) wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt ‘aangelegenheden’ vervangen door ‘P&O-aangelegenheden’.

b. In subonderdeel 1° wordt ‘ordemaatregelen en straffen, anders dan schorsing,’ vervangen door ‘straffen’.

3. Het tweede lid (nieuw) wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt ‘het eerste lid’ vervangen door ‘artikel 4’ en wordt ‘aangelegenheden’ vervangen door ‘P&O-aangelegenheden’.

b. In onderdeel b wordt ‘uitzendovereenkomst’ vervangen door ‘uitzend- of detacheringsovereenkomst dan wel op basis van een overeenkomst van opdracht’.

c. In onderdeel d, subonderdeel 2°, wordt ‘buitengewoon verlof van lange duur’ vervangen door ‘langdurend bijzonder verlof’.

d. In onderdeel d, subonderdeel 3°, vervalt ‘ordemaatregelen en’.

e. Onderdeel d, subonderdeel 9°, vervalt.

f. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

e. de mogelijkheid van hoofdstuk 2 van de CAO Rijk om tijdelijke arbeidsovereenkomsten in zeer bijzondere situaties te sluiten, waarbij wordt afgeweken van hetgeen is geregeld in de CAO Rijk.

ARTIKEL III

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging bestuurder CertiQ B.V., Tennet TSO B.V., inzake garanties van oorsprong wordt als volgt gewijzigd:

A

Na ‘Economische Zaken’ wordt in de artikelen 3, tweede en derde lid, en 4 telkens ingevoegd ‘en Klimaat’.

B

‘Tennet’ wordt in de artikelen 1, 2, 3, eerste lid en 6 telkens vervangen door ‘TenneT’.

C

Aan artikel 3, eerste lid, wordt toegevoegd ‘en aan de bestuurders van TenneT TSO B.V.’.

D

Aan artikel 6 wordt toegevoegd ‘en certificaten van oorsprong’.

ARTIKEL IV

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging voor het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt ingetrokken.

ARTIKEL V

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, met uitzondering van artikel IV dat in werking treedt op 1 september 2020.

  • 2. Artikel I, onderdeel G, tweede lid, werkt terug tot en met 1 juni 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 26 juni 2020

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Een belanghebbende kan tegen dit besluit bezwaar maken op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit kan door een bezwaarschrift in te dienen bij ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. De termijn vangt aan met ingang van de dag volgend op de dag waarop het besluit is bekendgemaakt. Het bezwaarschrift wordt ondertekend door de indiener en bevat: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het bestreden besluit, bijvoorbeeld door vermelding van het nummer en datum of door bijvoeging van een kopie van het besluit alsmede de gronden van het bezwaar.

TOELICHTING

Algemeen

In dit besluit worden enkele wijzigingen doorgevoerd in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019 en het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Consument en Markt. Deze wijzigingen vormen een nadere implementatie van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren die per 1 januari 2020 in werking is getreden.

Daarnaast worden enkele wijzigingen aangebracht aan het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019 en het Besluit mandaat, volmacht en machtiging bestuurder CertiQ B.V., Tennet TSO B.V., inzake garanties van oorsprong.

Artikel I

In dit artikel wordt het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019 t in lijn gebracht met het geldende personeelsbeleid en de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren.

Ten tweede wordt in het werkterrein van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geëxpliciteerd dat RVO mandaat en volmacht heeft voor het verstrekken van schadevergoedingen, uitkeringen en compensatie. Binnen het bestaande mandaat was dit al mogelijk, maar in verband met de inwerkingtreding van artikel 10m van de Gaswet is ervoor gekozen om het mandaat ondubbelzinnig te formuleren.

Ten derde wordt de plaatsvervangend secretaris-generaal in artikel 6, onderdeel s, volmacht en machtiging verleend om ketenmachtigingen te verstrekken aan externe organisaties binnen de kaders van het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten. Een ketenmachtiging is een geregistreerd bewijs van een volmacht/machtiging van bepaalde taken en bevoegdheden van de ene organisatie aan de andere, dat kan worden gebruikt in het elektronisch verkeer met overheidsdienstverleners. De gemachtigde organisatie kan de verstrekte machtiging doorgeven aan eigen medewerkers. Het verlenen van ketenmachtigingen is één van de manieren om eHerkenning vorm te geven.

Ketenmachtigingen betreffen autorisaties die worden verstrekt aan partijen buiten het eigen ministerie. Ketenmachtigingen kunnen niet door agentschappen zelfstandig worden verstrekt, omdat deze moeten matchen met een door de minister genomen besluit tot mandaat, volmacht of machtiging. Het verstrekken van ketenmachtigingen wordt om die reden centraal belegd voor het gehele kernministerie, ook als het gaat om autorisaties op naam van een agentschap.

Deze worden uiteindelijk wel ingeschreven in het machtigingenregister.

Het mandaat voor inschrijvingen in het machtigingenregister is reeds geregeld in de artikelen 6, onderdeel r en 7, vijfde lid, van het mandaatbesluit. De inschrijving in het machtigingenregister voor eHerkenning gebeurt per KvK-inschrijving. De agentschappen, die een ‘eigen’ KvK-inschrijving kennen, hebben ieder een eigen inschrijvingsbevoegdheid (zie artikel 7, vijfde lid).

Ten vierde is de verplichting om van (onder)mandaatwijzigingen afschrift te doen aan de Algemene Rekenkamer geschrapt. De Algemene Rekenkamer heeft aangegeven hier niet langer behoefte aan te hebbe

Artikel II

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Autoriteit Consument en Markt wordt op gelijke wijze als het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019 in lijn gebracht met het geldende personeelsbeleid en de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren.

Artikel III

Gelet op enkele aanstaande wijzigingen binnen de organisatie van TenneT BSO B.V., wordt het Besluit mandaat, volmacht en machtiging bestuurder CertiQ B.V., TenneT TSO B.V., inzake garanties van oorsprong aldus aangepast dat het mogelijk wordt om individuele statutair bestuurders van TenneT BSO B.V. ondermandaat te verlenen voor de dat besluit bedoelde bevoegdheden. Daarnaast worden enkele redactionele wijzigingen doorgevoerd.

Artikel IV

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging voor het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat betreft een tijdelijk mandaat ter vervanging van een ondermandaatregeling voor het Agentschap Telecom in de afwezigheid van een benoemde directeur-hoofdinspecteur. Aangezien er inmiddels een directeur-hoofdinspecteur is benoemd, wordt het mandaat ingetrokken.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Naar boven