Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 26 juni 2020, nr. WJZ/ 20171785, tot wijziging van het Instellingsbesluit Arbiters Bodembeweging en intrekking van het Instellingsbesluit Beoordelingscommissie MKB-compensatieregeling bij versterken

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Arbiters Bodembeweging wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘voorzitter of een ander lid’ vervangen door ‘een lid’.

2. Onderdeel e vervalt.

B

Artikel 2, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. De Raad heeft tot taak op verzoek van de Nationaal Coördinator Groningen toelichting te geven op adviezen die de Raad heeft gegeven voor 1 juli 2020.

C

In artikel 3, eerste lid, wordt ‘een Arbiter Bodembeweging, tevens voorzitter, en ten minste één andere Arbiter Bodembeweging’ vervangen door ‘twee Arbiters Bodembeweging’.

D

Artikel 4 vervalt.

E

Artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5

Het beheer van de bescheiden betreffende de werkzaamheden van de Raad geschiedt op overeenkomstige wijze als bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De bescheiden worden na beëindiging van de werkzaamheden van de Raad bewaard in het archief van dat ministerie.

F

Artikel 6 komt te luiden:

Artikel 6

Aan de Arbiter Bodembeweging wordt een vaste vergoeding per vergadering toegekend van € 299.

G

Na artikel 8 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8a

Dit besluit vervalt met ingang van 1 januari 2021.

ARTIKEL II

Met ingang van 1 juli 2020 wordt het Instellingsbesluit Beoordelingscommissie MKB-compensatieregeling bij versterken ingetrokken.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 26 juni 2020

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

TOELICHTING

De voorzitter van Raad van Arbiters Bodembeweging heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat op 18 juni jl. laten weten dat de Arbiter in alle zaken een eindadvies heeft gegeven. Aangezien de Arbiter klaar is, houdt de Raad van Arbiters Bodembeweging per 1 juli aanstaande in zijn huidige vorm op te bestaan. Partijen (NAM en bewoners die een zaak hebben aangemeld hebben bij de Arbiter) die vragen hebben over eerdere eindadviezen, kunnen zich melden bij de NCG, waar een aantal voormalige juridische ondersteuners van de Arbiters momenteel werkzaam is. In eerste instantie proberen zij vragen over de eindadviezen te beantwoorden. Indien nodig, kunnen zij twee Arbiters raadplegen die tot 1 januari 2021 zullen aanblijven. Deze taakbeschrijving biedt geen ruimte om nieuwe zaken te behandelen, maar biedt enkel de mogelijkheid om toelichting te geven in het geval van onduidelijkheid over reeds gegeven adviezen wanneer de oud-medewerkers van de arbiter die nu bij de NCG werken hier om verzoeken. Er is geen direct contact tussen de arbiters en de betreffende partijen.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Naar boven