Kennisgeving inzake terinzagelegging ontwerp-inpassingsplan ‘Uitbreiding VDL Nedcar’, ontwerp-omgevingsvergunning Wabo, ontwerpbesluit hogere waarden industrielawaai Wet geluidhinder, ontwerp-vergunning Wet natuurbescherming, Natura 2000-gebieden en ontwerp-watervergunning Waterwet ten behoeve van uitbreiding VDL Nedcar en infrastructurele aanpassingen.

Logo Limburg

Provinciale Staten van Limburg zijn voornemens om ten behoeve van de uitbreiding van VDL Nedcar te Born een inpassingsplan als bedoeld in artikel 3.26 Wet ruimtelijke ordening vast te stellen. Het inpassingsplan ziet op de uitbreidingsmogelijkheden voor en wijzigingen aan het bestaande fabrieksterrein van VDL Nedcar te Born, alsmede op de daarmee samenhangende wijzigingen van (provinciale) wegen en bijbehorende infrastructurele voorzieningen. Tevens voorziet het inpassingsplan in een nieuwe geluidzone industrieterrein als bedoeld in de Wet geluidhinder rondom het bedrijventerrein IPS Swentibold.

Gedeputeerde Staten van Limburg zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor de activiteiten ‘bouwen van een bouwwerk’, ‘revisie- en veranderingsvergunning milieu’, ‘handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten’, ‘maken van een uitweg’, ‘vellen van een houtopstand’ en ‘het uitvoeren van bij provinciale verordening aangewezen activiteiten’, alsmede voornemens een besluit hogere waarden industrielawaai Wet geluidhinder te nemen en een vergunning Wet natuurbescherming, Natura 2000-gebieden te verlenen, een en ander ten behoeve van de realisering van vorenbedoelde fabrieksuitbreiding van VDL Nedcar en infrastructurele aanpassingen. Tevens wordt de op grond van de Waterwet in voorbereiding zijnde watervergunning gecoördineerd in deze procedure meegenomen.

Gedeputeerde Staten van Limburg maken, gelet op het bepaalde in art. 3.8 Wet ruimtelijke ordening, art. 3:12 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en artikel 110a Wet geluidhinder, bekend dat met ingang van 2 juli 2020 tot en met 12 augustus 2020 voor een ieder ter inzage liggen:

  • 1.

    het ontwerp-inpassingsplan ‘Uitbreiding VDL Nedcar’ met bijbehorende stukken (identificatienummer (ID)): NL.IMRO.9931.VDLNedcar-ON01 (incl. bijbehorend ontwerp-vaststellingsbesluit);

  • 2.

    het ontwerpbesluit omgevingsvergunning Wabo voor de activiteiten ‘bouwen van een bouwwerk’, ‘revisie- en veranderingsvergunning milieu’, ‘handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten’, ‘maken van een uitweg’, ‘vellen van een houtopstand en een bij provinciale verordening aangewezen activiteit’ ten behoeve van de uitbreiding van VDL Nedcar op het grondgebied van de gemeente Sittard-Geleen en (gedeeltelijk) gemeente Echt-Susteren, zaaknummer 2020-201938;

  • 3.

    het ontwerpbesluit hogere waarden industrielawaai Wet geluidhinder voor 65 woningen in Nieuwstadt (gemeente Echt-Susteren) en 1 woning in Born (gemeente Sittard-Geleen) vanwege de gewijzigde geluidzone van het bedrijventerrein IPS Swentibold;

  • 4.

    het ontwerpbesluit Wet natuurbescherming, Natura 2000-gebieden, locatie VDL Nedcar aan de dr. Hub van Doorneweg 1, Born, zaaknummer 2020-202050;

  • 5.

    de ontwerp-watervergunning Waterwet, locatie VDL Nedcar aan de dr. Hub van Doorneweg 1, Born, zaaknummer 2020-Z2393.

Achtergrond

VDL Nedcar is als autofabrikant al geruime tijd gevestigd in Born en is uitgegroeid tot één van de grootste werkgevers en een belangrijke economische motor van Zuid-Limburg. Om deze rol structureel te behouden en te versterken is uitbreiding van de fabriek (aan de noordzijde) met een tweede productielijn noodzakelijk. De uitbreiding van VDL Nedcar maakt het mogelijk om nieuwe klanten te kunnen werven en zorgt zodoende voor extra werkgelegenheid in de fabriek zelf en bij toeleveranciers.

De uitbreiding van de fabriek betekent tevens dat het verkeer toeneemt. Op basis van de huidige situatie zijn er tijdens de dienstwissels enkele knelpunten in de doorstroming op de omliggende wegen. Om de knelpunten op de wegen niet te vergroten, is besloten om een randweg aan te leggen (in feite een verlegging van de bestaande N276) en aan de N297 enkele aanpassingen te doen. De belangrijkste aanpassing aan de N297 is de aanleg van een ongelijkvloerse kruising die de primaire ontsluiting wordt voor zowel VDL Nedcar als KatoenNatie. Daarmee wordt de doorstroming en verkeersveiligheid op deze wegen geborgd.

De fabrieksuitbreiding van VDL Nedcar en de aanleg van de nieuwe infrastructuur vereisen een nieuwe planologische basis. Om de geplande ontwikkeling binnen de grenzen van de Wet geluidhinder mogelijk te maken, moet bovendien de geluidzone rond het bedrijventerrein IPS Swentibold (waarvan het VDL Nedcar-fabrieksterrein deel uit maakt) worden aangepast en moeten geldende grenswaarden voor de geluidbelasting vanwege het industrieterrein lokaal worden verruimd.

Het inpassingsplan ‘Uitbreiding VDL Nedcar’ bevat de planologische regeling voor de uitbreiding van en wijzigingen aan het bestaande fabrieksterrein van VDL Nedcar te Born, voor de daarmee samenhangende wijzigingen van de (provinciale) wegen en voor de bijbehorende infrastructurele voorzieningen. Tevens voorziet het inpassingsplan in een wijziging van de bestaande geluidzone rondom het gezoneerde industrieterrein ‘bedrijventerrein IPS Swentibold’, als bedoeld in de Wet geluidhinder (Wgh). Om de uitbreiding van het fabrieksterrein te kunnen realiseren is tevens een aantal vergunningen en andere besluiten nodig.

Op grond van het coördinatiebesluit van Provinciale Staten van 18 april 2019 (Provinciaal blad 2019, 3177) worden de in deze kennisgeving benoemde ontwerpbesluiten tezamen met het ontwerp-inpassingsplan gecoördineerd voorbereid en wordt van het ontwerp-inpassingsplan en van deze ontwerpbesluiten gelijktijdig kennisgegeven.

Met het oog op de voorgenomen uitbreiding van VDL Nedcar en de infrastructurele aanpassingen is er tevens een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Aard en omvang van een activiteit kunnen op grond van de Wet milieubeheer namelijk aanleiding zijn om een MER op te stellen. Het MER beschrijft hoe tot het voorkeursalternatief (VKA) voor deze ontwikkeling is gekomen en beschrijft gedetailleerd wat de milieugevolgen zijn van het VKA. Daarbij is tevens gekeken naar de mogelijke effecten op Natura2000-gebieden. Het VKA vormt de basis voor dit inpassingsplan en het MER behoort bij zowel het inpassingsplan als de omgevingsvergunning Wabo. In het MER en de plantoelichting is de relatie van het project met de milieueffectrapportage nader toegelicht.

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning Wabo

Op 15 maart 2020 hebben Gedeputeerde Staten van Limburg een aanvraag om vergunning voor uitbreiding en revisie ontvangen van VDL Nedcar B.V., dr. Hub van Doorneweg 1, 6121 RD Born voor de activiteiten ‘bouwen van een bouwwerk, revisie- en veranderingsvergunning milieu, handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten, maken van een uitweg, vellen van een houtopstand en het uitvoeren van bij provinciale verordening aangewezen activiteiten’.

Het betreft de locatie: VDL Nedcar, dr. Hub van Doorneweg 1, 6121 RD Born.

Gedeputeerde Staten van Limburg maken hierbij bekend dat zij op basis van deze aanvraag op 30 juni 2020 een ontwerpbesluit hebben genomen (Zaaknummer: 2020-201938).

Ontwerpbesluit hogere waarden industrielawaai Wet geluidhinder

Het fabrieksterrein van VDL Nedcar maakt onderdeel uit van bedrijventerrein IPS Swentibold. Bedrijventerrein IPS Swentibold is een ‘industrieterrein’ in de zin van artikel 1 Wet geluidhinder, met een bestaande geluidzone zoals bedoeld in de Wet geluidhinder. Met de geplande uitbreiding van het fabrieksterrein wijzigt niet alleen de grens van het industrieterrein maar ook de ligging van de geluidzone. Als gevolg hiervan verandert de geluidbelasting op de gevel van een aantal woningen in Nieuwstad (65) en Born (1) zodanig dat hiervoor een hogere waarde moet worden vastgesteld. Dit gebeurt door middel van een besluit hogere waarden industrielawaai Wet geluidhinder. De bewoners/eigenaren van deze woningen zijn hiervan afzonderlijk schriftelijk in kennis gesteld.

Ontwerpbesluit Wet natuurbescherming, Natura 2000-gebieden

Op 10 maart 2020 hebben Gedeputeerde Staten van Limburg een aanvraag om Wnb-vergunning, Natura 2000-gebieden ontvangen van VDL Nedcar B.V., dr. Hub van Doorneweg 1, 6121 RD Born en de Provincie Limburg te Maastricht.

De aanvraag ziet op de effecten als gevolg van de wijziging, uitbreiding en exploitatie van het bestaand autoproductiebedrijf en van de infrastructurele aanpassingen aan de provinciale wegen N276 en N297. De aanvraag is geregistreerd onder zaaknummer 2020-202050.

Gedeputeerde Staten van Limburg maken hierbij bekend dat zij op basis van deze aanvraag op 30 juni 2020 een ontwerpbesluit hebben genomen (Zaaknummer: 2020-202050).

Ontwerp-watervergunning Waterwet

Op 15 maart 2020 heeft het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg een aanvraag om watervergunning op grond van de Waterwet ontvangen van VDL Nedcar B.V., dr. Hub van Doorneweg 1, 6121 RD Born. De aanvraag betreft het lozen van bedrijfsafvalwater afkomstig van VDL Nedcar B.V., gelegen aan de dr. Hub van Doorneweg 1, 6121 RD te Born via het WBL-riool en de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Susteren in het oppervlaktewater genaamd de Vloedgraaf.

Gedeputeerde Staten van Limburg maken hierbij bekend dat het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg op basis van deze aanvraag op 22 juni 2020 een ontwerpbesluit heeft genomen (Zaaknummer: 2020-Z2393).

Bovenvermelde ontwerpbesluiten zijn op 30 juni en 1 juli 2020 verzonden aan VDL Nedcar B.V.

Inzage stukken

Het ontwerp-inpassingsplan ‘Uitbreiding VDL Nedcar’ (incl. ontwerp-vaststellingsbesluit) en de ontwerp-omgevingsvergunning voor de activiteiten ‘bouwen van een bouwwerk, revisie- en veranderingsvergunning milieu, handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten, maken van een uitweg, vellen van een houtopstand en een bij provinciale verordening aangewezen activiteit’, het ontwerpbesluit Wet natuurbescherming, Natura 2000-gebieden, het ontwerpbesluit hogere waarden industrielawaai Wet geluidhinder en de ontwerp-watervergunning Waterwet, alsmede alle bijbehorende stukken liggen met ingang van 2 juli 2020 tot en met 12 augustus 2020 (6 weken) voor een ieder ter inzage in:

- het Gouvernement, Limburglaan 10, Maastricht, op werkdagen van 07.30u tot 18.30u;

- de stadswinkel van Sittard-Geleen, Markt 1, Geleen, op de daar gebruikelijke plaats en tijden;

- het gemeentehuis van Echt- Susteren, Nieuwe Markt 55, Echt, op de daar gebruikelijke plaats en tijden;

- Waterschap Limburg, Maria Theresialaan 99, Roermond, tijdens kantooruren. Hier ligt alleen de ontwerp-watervergunning met onderliggende stukken ter inzage.

Let hierbij op eventuele beperkingen vanwege Corona-maatregelen.

De stukken met betrekking tot het ontwerp-inpassingsplan zijn tevens digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl onder identificatienummer: NL.IMRO.9931.VDLNedcar-ON01. Bovengenoemde ontwerpbesluiten kunnen worden geraadpleegd op www.officielebekendmakingen.nl (klik dan op officiële bekendmakingen). Alle stukken zijn te raadplegen via www.gebiedsontwikkelingvdlnedcar.nl.

Zienswijzen indienen

Gedurende de termijn van terinzagelegging (van 2 juli 2020 tot en met 12 augustus 2020) kan een ieder (bij voorkeur) schriftelijk, maar desgewenst ook mondeling zienswijzen kenbaar maken over het ontwerp-inpassingsplan, het ontwerpbesluit omgevingsvergunning Wabo, het bij deze ontwerpen behorend MER, het ontwerpbesluit Wet natuurbescherming, Natura 2000-gebieden, het ontwerpbesluit hogere waarden industrielawaai Wet geluidhinder en de ontwerp-watervergunning Waterwet en alle bijbehorende stukken.

Schriftelijke zienswijzen

Schriftelijke zienswijzen met betrekking tot het ontwerp-inpassingsplan, de ontwerp-omgevingsvergunning Wabo, het ontwerpbesluit Wet natuurbescherming, Natura 2000-gebieden en het ontwerpbesluit hogere waarden industrielawaai Wet geluidhinder (dus niet de ontwerp-watervergunning, zie verderop in de kennisgeving) dienen te worden gericht aan:

Gedeputeerde Staten van Limburg

t.a.v de heer H.P.D. Lahaije

Postbus 5700

6202 MA Maastricht

onder vermelding van: ‘Zienswijze ontwerp-inpassingsplan, ontwerpbesluit omgevingsvergunning Wabo (incl. zaaknr.), ontwerpbesluit Wet natuurbescherming, Natura 2000-gebieden (incl. zaaknr.)

of ontwerpbesluit hogere waarden industrielawaai Wet geluidhinder Uitbreiding VDL Nedcar’.

U wordt verzocht om in de zienswijze duidelijk aan te geven tegen welk(e) van deze ontwerpbesluiten en/of het MER uw zienswijze is gericht. U kunt deze zienswijze ook per e-mail sturen naar postbus@limburg.nl, ter attentie van ‘cluster Ruimte’ en daarbij graag duidelijk vermelden op welk(e) van de hiervoor genoemde ontwerpbesluiten de e-mail en de zienswijze betrekking heeft. Een scan van de ondertekende zienswijze moet als bijlage bij de e-mail worden bijgevoegd.

Mondelinge zienswijzen

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen over het ontwerp-inpassingsplan, het ontwerpbesluit omgevingsvergunning Wabo, het ontwerpbesluit Wet natuurbescherming, Natura 2000-gebieden,

en het ontwerpbesluit hogere waarden industrielawaai Wgh kan voor het einde van de inzagetermijn een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer +31 43 389 99 99. Als u een mondelinge zienswijze naar voren wilt brengen, verzoeken wij u om uiterlijk één week voor het einde van de inzagetermijn telefonisch contact op te nemen.

Zienswijze ontwerp-watervergunning Waterwet

Voor wat betreft ontwerp-watervergunning moeten zienswijzen schriftelijk of mondeling worden ingediend bij:

Dagelijks Bestuur van het Waterschap Limburg

Postbus 2207

6040 CC te Roermond

onder vermelding van zaaknummer 2020-Z2393.

Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen wordt u verzocht uiterlijk een week vóór het einde van de inzagetermijn contact op te nemen met het Waterschap Limburg, via telefoonnummer 088 - 88 90 100 of een e-mail te sturen naar vergunningen@waterschaplimburg.nl met vermelding van het zaaknummer. Indienen van zienswijzen per e-mail is niet mogelijk. Wel kunnen zienswijzen digitaal worden ingediend via het daartoe bestemde formulier, te raadplegen via: https://formulieren.waterschaplimburg.nl/indienen-zienswijze.

Webinar ontwerp-provinciaal inpassingsplan 8 juli 2020

Graag geven wij u meer uitleg over het ontwerp-inpassingsplan ‘Uitbreiding VDL Nedcar’ en de laatste ontwikkelingen rondom de uitbreiding van VDL Nedcar. U bent van harte welkom om mee te doen aan het online webinar op woensdag 8 juli van 19.00 tot 21.00 uur. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden, maar kunt het webinar rechtstreeks volgen via www.gebiedsontwikkelingvdlnedcar.nl.

Meedoen aan een webinar is niet voor iedereen logisch. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan meedoen, houden we een oefenmoment. Op dinsdag 7 juli tussen 19.00 en 20.00 uur kunt u proberen of het inloggen lukt en kijken hoe de chat werkt. Ga naar www.gebiedsontwikkelingvdlnedcar.nl om mee te oefenen.

Vervolgprocedure

Na afloop van de zienswijzentermijn worden alle zienswijzen verwerkt en beantwoord in een zienswijzennota. De zienswijzen worden betrokken bij de besluitvorming over de vaststelling van het inpassingsplan, de verlening van de omgevingsvergunning Wabo, de vergunning Wet natuurbescherming, Natura 2000-gebieden en het besluit hogere waarden industrielawaai Wet geluidhinder.

Na besluitvorming door Provinciale Staten (inpassingsplan) en Gedeputeerde Staten (Wabo- en Wnb-vergunning en hogere waarden Wgh) worden alle indieners van een zienswijze hierover geïnformeerd.

De afhandeling van de zienswijzen over de ontwerp-watervergunning gebeurt door het Waterschap Limburg. Het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Limburg neemt het besluit over de definitieve watervergunning.

Na vaststelling zullen het inpassingsplan, de voornoemde vergunningen en het hogere waardenbesluit, alsmede de bijbehorende stukken gedurende een termijn van zes weken ter inzage worden gelegd. Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden, die tijdig een zienswijze over het ontwerp-inpassingsplan en/of de ontwerpbesluiten hebben ingediend, alsmede belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest dit tijdig te doen, beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor zover het vastgestelde inpassingsplan en de overige besluiten wijzigingen bevatten ten opzichte van het ontwerp-inpassingsplan en de ontwerpbesluiten, kan door belanghebbenden ten aanzien van deze wijzigingen eveneens beroep worden ingesteld.

Van deze terinzagelegging en de beroepsmogelijkheid wordt te zijner tijd afzonderlijk kennisgegeven.

Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is op deze besluiten van toepassing.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de ter inzage liggende documenten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen via telefoonnummer: +31 43 389 99 99.

Wilt u meer weten over de gebiedsontwikkeling van VDL Nedcar? Kijk dan op www.gebiedsontwikkelingvdlnedcar.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Naar boven