Bekendmaking van voorlopige aanwijzing ex artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten van gronden in Putten Zuid, Putten

Logo Putten

Bekendmaking

Burgemeester en wethouders van Putten maken op grond van artikel 7 van de Wet voorkeursrecht gemeenten bekend dat zij, op grond van het bepaalde in artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten op 30 juni 2020 hebben besloten gronden voorlopig aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 t/m 15, 24 en 26 van de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing zijn.

De aangewezen gronden zijn gelegen ten zuiden van de kern Putten zoals nader aangegeven op de bij het besluit behorende en daarvan onderdeel uitmakende kadastrale kaart en de lijst van voorlopig aangewezen gronden. Deze gronden zijn thans voornamelijk in gebruik conform de vigerende agrarische en/of bedrijfsbestemming. Aan deze gronden wordt een, nader bij bestemmingsplan uit te werken, niet-agrarische bestemming toegedacht, namelijk ‘Wonen’.

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders treedt in werking één dag na publicatie in de Staatscourant en geldt voor een termijn van drie maanden (publicatie Staatscourant: 1 juli 2020).

Gevolgen

Het besluit van burgemeester en wethouders heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht van artikel 10 Wvg van toepassing is. Dit houdt in dat de eigenaren van en de eventuele beperkt gerechtigden tot de aangewezen gronden, wanneer zij hun (recht op het) eigendom willen overdragen, dit eerst aan de gemeente Putten te koop moeten aanbieden.

Het voorkeursrecht heeft dus pas gevolgen als de rechthebbenden op het perceel tot verkoop willen overgaan. De eigenaren en beperkt gerechtigden ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Stukken ter inzage

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders ligt tezamen met de daarbij behorende bijlagen, bevattende de kadastrale kaart en een lijst met de voorlopig aangewezen gronden, de namen van de gerechtigden en overige relevante gegevens, met ingang van 2 juli 2020 gedurende zes weken voor een ieder kosteloos ter inzage in het gemeentehuis van Putten, afdeling Ruimtelijke Ordening & Grondzaken, Fontanusplein 1, te Putten. Het gemeentehuis is geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Na telefonische afspraak is inzage buiten de openingstijden eveneens mogelijk via (0341) 359 611.

Tevens ligt hier gedurende voornoemde periode het ontwerp-raadsbesluit, alsmede het ontwerp-raadsvoorstel ter inzage.

Zienswijzen

Binnen drie maanden dient de gemeenteraad een besluit tot aanwijzing te nemen ter bestendiging van het voorkeursrecht. De voorbereiding van dit raadsbesluit wordt nu gelijktijdig gestart en in dit kader kunnen belanghebbenden hun zienswijzen kenbaar maken. Op grond van artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om gedurende een termijn van zes weken, ingaande op 2 juli 2020 en eindigende op 13 augustus, hun zienswijzen ten aanzien van het voorgenomen raadsbesluit schriftelijk, dan wel mondeling, naar voren te brengen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de raad van de gemeente Putten Postbus 400, 3880 AK Putten Indien belanghebbenden mondeling hun zienswijzen bekend willen maken dan dienen zij tijdens kantoortijden contact op te nemen met een medewerker van de gemeente Putten voor het maken van een afspraak, A. van Anraad, bereikbaar via (0341) 359 611.

Bezwaar en beroep tegen de voorlopige aanwijzing

Naast de mogelijkheid om tegen het voorgenomen besluit van de gemeenteraad zienswijzen naar voren te brengen, staat er tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders bezwaar en beroep open. Gedurende een termijn van zes weken, vanaf 2 juli 2020 tot en met 13 augustus kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Putten, Postbus 400, 3880 AK Putten.

Het bezwaarschrift moet voorzien zijn van een dagtekening, naam, adres en handtekening van de indiener, de omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is en de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend kan ingevolge de Algemene wet bestuursrecht bij spoedeisend belang tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank te Zutphen, Martinetsingel 2, 7201 DX Zutphen.

Bezwaar en beroep tegen raadsbesluit

Indien de gemeenteraad besluit tot aanwijzing van de gronden waardoor het voorkeursrecht wordt bestendigd, kunnen belanghebbenden ingevolge de Awb eveneens bezwaar en beroep instellen tegen dit besluit van de gemeenteraad. Indien belanghebbenden ervoor kiezen om bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders, dan wordt dat bezwaarschrift ingevolge artikel 6, lid 3 Wvg aangemerkt als tevens te zijn gericht tegen het besluit van de gemeenteraad, vanaf het moment dat dit besluit van de gemeenteraad in werking is getreden en hierdoor het besluit van het college van burgemeester en wethouders tot voorlopige aanwijzing van de gronden is komen te vervallen.

Nadere inlichtingen

Voor nadere inhoudelijke informatie kunt u zich op werkdagen richten tot A. van Anraad via (0341) 359 611.

Putten, 30 juni 2020

Burgemeester en wethouders van Putten,

Dhr. H.A. Lambooij, burgemeester

Mr. F.E. Contant, secretaris

Naar boven