Verkeersbesluit pilot tijdelijk afsluiten Zuiderdijk voor motoren in weekenden

Logo Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;

Na overweging van het volgende:

 

Registratienummer: 20.0497702

 

Wettelijke grondslag verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, of indien dit een nadere uitleg inhoudt van de op de borden voorkomende aanduiding (artikel 8 BABW).

 

Wij zijn bevoegd tot het nemen van een verkeersbesluit op grond van artikel 18, lid 1 onder c WVW 1994, het BABW, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990), de Waterschapswet, het Reglement voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Delegatieregeling Hollands Noorderkwartier 2012 en de Mandaatregeling Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2012.

 

Motivering en doel

Door bewoners aan de Zuiderdijk is meerdere malen geklaagd over overlast van motorverkeer. De ervaren overlast betreft voornamelijk geluidsoverlast van motoren, het aantal motoren, snelheid van motoren en gevaarlijke verkeerssituaties met motoren. Deze overlast wordt met name ervaren in weekenden en op feestdagen, omdat het dan het drukst is op de Zuiderdijk.

 

Om deze reden is gezamenlijk met de gemeente Drechterland en de politie afgesproken om door middel van een pilot motoren te verbieden op de Zuiderdijk en de Schellinkhouterdijk tussen Zuiderdijk 1 in Venhuizen en de Protonweg in Hoorn, in de weekenden voor de duur van 1 augustus 2020 tot en met 30 september 2020 door het plaatsen van C11 borden met de onderborden "aug./sep.” en “za/zo”.

De effecten van de proef worden in het najaar van 2020 geëvalueerd met HHNK, de politie en de gemeente. Naar aanleiding van deze evaluatie wordt besloten of er vanaf 2021 van maart tot oktober in de weekenden op de Zuiderdijk een definitief verbod voor motoren wordt ingesteld.

 

Bij deze afweging spelen over het effect van de proef de volgende criteria een rol:

1. het aantal bij de gemeente gemelde klachten;

2. het aantal bij de politie geregistreerde ongevallen;

3. de hoeveelheid gemotoriseerd verkeer aan de hand van verkeerstellingen;

4. het aantal ongevallen met motoren, gemeld door de omwonenden;

5. de ervaringen van de omwonenden met betrekking tot de ondervonden overlast (toegenomen, afgenomen, gelijk gebleven).

Het nemen van dit besluit heeft als doel:

Artikel 2, lid 2, sub a Wegenverkeerswet 1994 (Wvw): het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.

Artikel 2, lid 2, sub b Wegenverkeerswet 1994 (Wvw): het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

De Zuiderdijk is gecategoriseerd als erftoegangsweg type 2. De hoeveelheid verkeer is beperkt, omdat het verkeer hoofdzakelijk afgewikkeld wordt op andere wegen in de directe omgeving, die in vergelijking met de Zuiderdijk een directere verbinding hebben met de locaties in de omgeving. De Zuiderdijk is een landelijke weg waarbij rust voor de omgeving (aanwonenden, natuur en gebruikers van de weg) een belangrijk streven is. Tevens heeft de weg een recreatieve functie. Met name in weekenden en op feestdagen wordt de weg veelvuldig gebruikt door wandelaars en fietsers. Het motorverkeer veroorzaakt hinder, overlast bij de omwonenden en de overige gebruikers van de weg. Ook doet het motorverkeer afbreuk aan de karaktereigenschappen/functie van de weg en het gebied waarin de Zuiderdijk is gelegen. Door het motorverkeer te verbieden op weekenden en feestdagen, wordt de overlast, hinder voor de gebruikers van weg en omwonenden beschermd. Ook worden de karaktereigenschappen van de weg en functie van de weg/gebied beschermd met dit verkeerbesluit.

 

Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 BABW is over het voornemen tot het nemen van dit verkeersbesluit overleg gepleegd met de gemandateerde namens de Korpschef van de Politie Noord-Holland. Deze adviseerde positief op het voorgenomen besluit.

 

Advies gemeenten Drechterland

Overeenkomstig artikel 25 BABW is over het voornemen tot het nemen van dit verkeersbesluit overleg gepleegd met de gemeente Drechterland. Deze adviseerde positief op het voorgenomen besluit.

 

Advies gemeenten Hoorn

Overeenkomstig artikel 25 BABW is over het voornemen tot het nemen van dit verkeersbesluit overleg gepleegd met de gemeente Hoorn. Deze adviseerde positief op het voorgenomen besluit.

 

Besluit

De Zuiderdijk en de Schellinkhouterdijk tussen Zuiderdijk 1 in Venhuizen en de Protonweg in Hoorn, te verbieden voor motoren in de weekenden voor de duur van de pilotperiode van 1 augustus 2020 tot en met 30 september 2020 door het plaatsen van C11 borden met de onderborden "aug./sep.” en “za/zo” op de volgende locaties:

Hoorn C11 met de onderborden: Schellinkhouterdijk Vooraankondigingsbord: Protonweg

Schellinkhout C11 met de onderborden: Zuiderdijk bij de Wester Meeweg, De Laan en de Dorpsweg Vooraankondigingsbord: Dorpsweg

Wijdenes C11 met de onderborden: Zuiderdijk bij de Zuideruitweg en 't Wuiver

Vooraankondigingsbord: Kerkbuurt

Oosterleek C11 met de onderboden: Zuiderdijk bij Oosterleek

Vooraankondigingsbord: Lekerweg 3 / 4

Venhuizen C11 met de onderboden: Zuiderdijk bij de Elbaweg, Burgemeester J. Zijpweg, Oostergouw en de Meilag

Vooraankondigingsborden: Elbaweg, Burgemeester J. Zijpweg, De Buurt

 

Een afschrift van dit besluit is gezonden aan:

• Gemeente Drechterland, Postbus 9, 1616 ZG Hoogkarspel.

• Gemeente Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn.

• Politie Noord-Holland, Postbus 57, 2000 AB Haarlem.

 

Bezwaar

Bezwaren tegen dit besluit kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt, worden ingediend bij het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, t.a.v. Adviescommissie bezwaren, Postbus 250, 1700 AG Heerhugowaard. Elektronisch bezwaar maken is in sommige gevallen mogelijk, voor informatie zie www.hhnk.nl.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient tenminste te bevatten: naam en adres van de indiener, dagtekening van het bezwaar, omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Een ingediend bezwaar schorst niet de werking van het besluit. Daarvoor dient u zich te richten tot de Voorzieningenrechter van de rechtbank met een verzoek om voorlopige voorziening. Het adres van de rechtbank is: Rechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar.

 

 

Bijlage I: Overzicht Zuiderdijk

Aldus besloten d.d. 18-06-2020.

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden

van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier,

namens dezen,

S.A. Langeweg,

Hoofd Afdeling Waterveiligheid & Wegen

Dit besluit is vastgesteld krachtens de Delegatieregeling Hollands Noorderkwartier 2012. Dit besluit bevindt zich ten kantore van het hoogheemraadschap aan Het Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard, waar het tijdens kantooruren kan worden ingezien. Tegen betaling kan een kopie van dit besluit worden verkregen.

Naar boven