Wijzigingsbesluit Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11 van het Bestuursreglement van de Nederlandse Zorgautoriteit;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 8, tweede lid, van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa wordt na ‘dwangsombeschikkingen in verband met het niet-tijdig beslissen op een aanvraag of een bezwaarschrift‘, toegevoegd: , beschikkingen waarmee het bedrag van de verschuldigde wettelijke rente wordt vastgesteld als bedoeld in artikel 4:99 van de Awb.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Utrecht, 23 juni 2020

Nederlandse Zorgautoriteit M.J. Kaljouw voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 23 juni 2020 besloten tot aanpassing van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa (hierna: Mandaatbesluit).

Op het moment dat een betalingstermijn is verstreken zonder dat is betaald, is de schuldenaar op grond van artikel 4:97 van de Awb in verzuim. Dan begint de termijn te lopen waarover wettelijke rente moet worden betaald, zoals bepaald in de artikelen 4:98 tot en met 4:103 van de Awb. De NZa kan de wettelijke rente in rekening brengen.

In dit wijzigingsbesluit wordt artikel 8, tweede lid, van het Mandaatbesluit zodanig aangepast dat het verlenen van ondermandaat van de directeuren aan de unitmanagers wordt uitgebreid met beschikkingen tot vaststelling van het bedrag van de wettelijke rente als bedoeld in artikel 4:99 van de Awb bij een bestuurlijke boete, een verbeurde dwangsom bij een door de NZa opgelegde last en andere bestuursrechtelijke geldschulden.

Het percentage wettelijke rente is vastgesteld bij Algemene Maatregel van Bestuur ex. artikel 6:120, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek. Het vaststellen van het bedrag van de verschuldigde rente is daarmee een gefixeerde schadevergoeding die bij beschikking moet worden genomen. Derhalve is het passend om deze bevoegdheid bij de unitmanagers neer te leggen.

De integrale tekst van het Mandaatbesluit NZa (en de gewijzigde bijlage die bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging behoort), zijn te vinden op de website van de NZa: www.nza.nl.

Naar boven