Bestemmingsplan ontwerp en milieueffectrapportage De Spurkt en ontwerpexploitatieplan De Spurkt

Logo Venray

 

 

 

Burgemeester en wethouders van Venray maken, gelet op artikel 3.8 lid 1 Wet ruimtelijke ordening (bestemmingsplan), artikel 6.14 Wet ruimtelijke ordening (exploitatieplan) en hoofdstuk 7 Wet milieubeheer, de ter inzage legging bekend van

• ontwerpbestemmingsplan ‘De Spurkt’ (identificatienummer NL.IMRO.0984.BP20008-on01), milieueffectrapport inbegrepen

• ontwerpexploitatieplan ‘De Spurkt’ (identificatienummer NL.IMRO.0984.EP20001-ON01 );

met de bijbehorende stukken .

 

Ontwerpbestemmingsplan ‘De Spurkt

Het plangebied maakt onderdeel uit van de intergemeentelijke gebiedsontwikkeling Greenport Venlo. De ontwikkeling van het plangebied vloeit voort uit de Regionale visie bedrijventerreinen zoals door de gemeenteraad van Venray is vastgesteld op 27 juni 2017. De provincie Limburg, de gemeenten Venlo, Horst aan de Maas en Venray werken samen bij de ontwikkeling van Greenport Venlo.

 

Met het bestemmingsplan ‘De Spurkt’ wordt de planologische basis gelegd voor de ontwikkeling van een bedrijventerrein met een netto-oppervlakte van circa 30 ha bedoeld voor middelgrote en grootschalige bedrijvigheid.

 

Het gebied van het bestemmingsplan is globaal begrensd als volgt :

• aan de noordzijde door het dal van de Loobeek;

• aan de oostzijde door rijksweg A73;

• aan de westzijde door de (doorgetrokken) Ambachtstraat;

• aan de zuidzijde door het bestaande bedrijventerrein Smakterheide.

Voor de gronden in het plangebied is in het bestemmingsplan aangegeven, dat verwezenlijking van de bestemming in de naaste toekomst nodig wordt geacht (artikel 3.4 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro)).

 

Ontwerpexploitatieplan ‘De Spurkt

Op basis van artikel 6.12 Wro geldt de verplichting een exploitatieplan vast te stellen indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie op de in het plan begrepen gronden niet anderszins is verzekerd en/of er een noodzaak is tot het stellen van regels over fasering, over koppelingen tussen de aanleg van werken en de verlening van omgevingsvergunningen voor het bouwen, over eisen omtrent en/of de uitvoering van het bouwrijp maken, de aanleg nutsvoorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte. Deze beide situaties doen zich voor.

 

Zo heeft de gemeente niet alle gronden in eigendom, zodat de kosten van de grondexploitatie niet voor alle gronden waarop aangewezen bouwplannen zijn voorzien, via gronduitgifte worden gedekt. Voorts doet zich niet de situatie voor dat met alle particuliere exploitanten daarover overeenkomsten zijn gesloten. Het exploitatieplan geeft de gemeente de juridische basis om de kosten van de grondexploitatie te verhalen en regels te stellen over de wijze van uitvoering van de locatie.

 

Milieueffectrapport

In de uitgevoerde milieueffectrapportage (MER) zijn de gevolgen voor het milieu beschreven en is aangegeven op welke wijze de milieubelangen zijn meegewogen. De MER-procedure wordt doorlopen vanwege het feit dat significante effecten op Natura 2000-gebieden als gevolg van extra stikstofdepositie niet op voorhand kunnen worden uitgesloten, waardoor een passende beoordeling is vereist. De MER (inclusief de passende beoordeling) is opgenomen in het ontwerpbestemmingsplan .

 

Terinzagelegging en zienswijzen

De bovengenoemde stukken liggen vanaf 26 juni tot en met 6 augustus 2020 (zes weken) analoog en digitaal ter inzage in het gemeentehuis van Venray, Raadhuisstraat 1 in Venray. De papieren stukken kunt u alleen op afspraak inzien in het gemeentehuis. Voor meer informatie en om een afspraak te maken kunt u telefonisch contact opnemen met het klantcontactcentrum via telefoonnummer 0478-52 33 33. Indien het als gevolg van de maatregelen rondom het Corona-virus niet mogelijk is om de papieren stukken in te komen zien, verzoeken wij u contact op te nemen zodat we gezamenlijk kunnen kijken naar een alternatieve oplossing.

Het ontwerpbestemmingsplan ‘De Spurkt’ (inclusief het milieueffectrapport) en het ontwerpexploitatieplan ‘De Spurkt’, met inbegrip van bijbehorende stukken, zijn voorts in te zien langs elektronische weg via de landelijke website www.ruimtelijkplannen.nl, met de volgende identificatienummers:

• NL.IMRO.0984.BP20008-on01 (ontwerpbestemmingsplan, inclusief milieueffectrapport );

• NL.IMRO.0984.EP20001-ON01 (ontwerpexploitatieplan).

Op www.venray.nl/ter-inzage-liggende-stukken vindt u de directe links naar www.ruimtelijkeplannen.nl

 

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan met de daarbij behorende stukken (waaronder het milieueffectrapport) door eenieder mondeling of schriftelijk zienswijzen worden ingediend. Ten aanzien van het ontwerpexploitatieplan kunnen mondelinge en schriftelijke zienswijzen alleen door belanghebbenden worden ingediend .

 

Schriftelijke zienswijzen moeten worden gemotiveerd en kunnen worden ingediend bij de gemeenteraad van Venray, postbus 500, 5800 AM Venray. Bij een zienswijze dient het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld. Voor het geven van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken via het klantencontactcenter. Het is niet mogelijk per e-mail zienswijzen in te dienen .

Naast de mogelijkheid om schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen in te dienen, is het ook mogelijk dit digitaal te doen. U kunt hiervoor naar www.venray.nl/melding-klacht-bezwaar-en-zienswijze

 

Vervolgprocedure

De gemeenteraad zal een besluit nemen over vaststelling van de plannen. De zienswijzen die worden ingediend, zullen bij de besluitvorming worden betrokken. De zienswijzen die (tevens) betrekking hebben op het milieueffectrapport, zullen worden toegezonden aan de Commissie voor de milieueffectrapportage. Deze Commissie brengt een advies uit over het milieueffectrapport en zal de zienswijzen daarbij betrekken. De gemeenteraad betrekt het advies van de Commissie bij de besluitvorming.

 

Nadat de gemeenteraad zijn besluit heeft genomen, zal iedereen die een zienswijze heeft ingediend, daarover schriftelijk worden bericht.

 

Voorts worden de besluiten na vaststelling algemeen en gelijktijdig bekendgemaakt via publicatie en kan tegen het bestemmingsplan en het exploitatieplan door belanghebbenden beroep worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Om ontvankelijk beroep in te kunnen stellen tegen een of beide besluiten, is het op grond van artikel 6.13 van de Algemene wet bestuursrecht in beginsel van belang dat tijdig een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan respectievelijk ontwerpexploitatieplan is ingediend.

 

 

Venray, d.d. 25 juni 2020

Naar boven