Verkeersbesluit ‘Klaphek’ te Huissen

Logo Lingewaard

Zaaknummer: ZS-153395

 

Onderwerp

Verkeersbesluit in verband met de herinrichting van de straat 'Klaphek' te Huissen tussen de Gochsestraat, de Van Wijkstraat en de Driegaardsestraat.

 

Bevoegdheid

Burgemeester en wethouders van Lingewaard

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994, en paragraaf 7b van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging gemeente Lingewaard 2014, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Overwegende dat:

• de wegen Klaphek, Gochsestraat, Driegaardsestraat en Van Wijkstraat allen in de kern van Huissen zijn gelegen;

• de gemeente Lingewaard eigenaar en beheerder is van genoemde wegen;

• de verwachting is dat de verkeersintensiteiten op de weg Klaphek in de komende jaren zullen toenemen door de realisatie van de woonwijk ‘Driegaarden’ van circa 2.400 tot circa 3.000 tot 3.500 motorvoertuigen per etmaal;

• in het Wegencategoriseringsplan van de gemeente Lingewaard, vastgesteld op 5 maart 2020, is vastgelegd dat het Klaphek is gecategoriseerd als ‘Erftoegangsweg type 1’;

• in het Wegencategoriseringsplan van de gemeente Lingewaard, vastgesteld op 5 maart 2020, is vastgelegd dat de Driegaardsestraat is gecategoriseerd als ‘Erftoegangsweg type 1’;

• in het Wegencategoriseringsplan van de gemeente Lingewaard, vastgesteld op 5 maart 2020, is vastgelegd dat de Van Wijkstraat is gecategoriseerd als ‘Erftoegangsweg type 2’;

• in hetzelfde wegencategoriseringsplan is bepaald dat op kruispunten van wegen van de types 1 en 2 , de wegen van het type 2 voorrang dienen te verlenen op wegen van het type 1;

• het om bovengenoemde reden wenselijk is om de Van Wijkstraat voorrang te laten verlenen op verkeer op de route Klaphek-Driegaardsestraat (v.v.);

• het vanwege de uitritconstructie niet meer nodig is om in de Van Wijkstraat een Voetgangersoversteekplaats te handhaven, voetgangers hebben hier in de nieuwe situatie immers al voorrang;

 

uitgaande van het bovenstaande een ontwerp is gemaakt voor dit wegvak. Dit ontwerp met tekeningnummer VB-2020-014 is ter informatie als bijlage aan dit besluit toegevoegd.

 

Vereiste van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Motivering

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

• het verzekeren van de veiligheid op de weg;

• het beschermen van weggebruikers en passagiers;

• het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

 

Het is daarom gewenst om de voorrang op het kruispunt Klaphek/Driegaardsestraat/Van Wijkstraat te regelen door een uitritconstructie te realiseren in de Van Wijkstraat en om de Voetgangersoversteekplaats (zebrapad) op het kruispunt Klaphek/Driegaardsestraat/Van Wijkstraat in de Van Wijkstraat op te heffen.

 

Overleg

Ingevolge artikel 24 van het BABW heeft er overleg plaatsgevonden met een door de Korpschef van Politie gemandateerde verkeersspecialist van de eenheid Oost Nederland.

Besluit

 

Gelet op het bovenstaande besluiten wij het volgende:

 

1. de voorrang op het kruispunt Klaphek/Driegaardsestraat/Van Wijkstraat te regelen door een uitritconstructie te realiseren in de Van Wijkstraat;

2. De voetgangersoversteekplaats in de van Wijkstraat, gelegen ter hoogte van het kruispunt Klaphek/Driegaardsestraat/Van Wijkstraat, op te heffen door de markering en de bijbehorende borden L2 (conform Bijlage 1 van het RVV 1990) te verwijderen.

 

Een en ander conform de tekening met nummer VB-2020-014 welke ter verduidelijking als bijlage is toegevoegd aan dit besluit.

 

Bemmel, 19 juni 2020

 

namens burgemeester en wethouders van Lingewaard,

 

 

T. Pruijn, Teammanager Openbare Ruimte en Vastgoed.

Bezwaarschrift en voorlopige voorziening

Wanneer u het niet eens bent met dit besluit kunt u bezwaar maken. Dit staat in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). U dient dan binnen zes weken na de dag van bekendmaking een bezwaarschrift in te dienen bij het bestuursorgaan, het college van burgemeester en wethouders. U kunt op twee manieren bezwaar maken, per webformulier en per brief.

 

U kunt online bezwaar maken via een webformulier op www.lingewaard.nl. U komt hier via de zoekopdracht ‘bezwaar maken’. Voor het indienen van een digitaal bezwaarschrift is wel een elektronische handtekening nodig (DigiD). Op genoemde website kunt u lezen hoe u online bezwaar kunt maken.

 

U kunt ook nog steeds per brief een bezwaar indienen. In die brief, een bezwaarschrift, zet u in ieder geval het volgende: uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden van het bezwaar (motivering). U dient het bezwaarschrift ook te ondertekenen met uw handtekening. Deze brief kunt u sturen naar college van burgemeester en wethouders, Postbus 15, 6680 AA Bemmel.

 

Het indienen van een bezwaarschrift kost u geen geld.

 

Het bezwaarschrift stopt de werking van het besluit niet. Om de werking van een besluit tijdelijk te stoppen, dus te laten schorsen, is een beslissing van de Voorzieningenrechter nodig. Er moet wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Hiervoor moet u dan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland. Het adres hiervan is: Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen via de website www.rechtspraak.nl. Indienen van een verzoek om voorlopige voorziening gebeurt tegelijk met het indienen van het bezwaarschrift of kort daarna. Voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moet u griffierecht betalen aan de rechtbank.

 

 

Tegen dit besluit kunnen eventueel ook andere belanghebbenden een bezwaarschrift indienen.

 

Naar boven