Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 16 juni 2020, nr. 2918626, tot wijziging van het Aanwijzingsbesluit bewapening en uitrusting politie 2018

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 15, eerste lid, van het Besluit bewapening en uitrusting politie;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 3 van het Aanwijzingsbesluit bewapening en uitrusting politie 2018 komt te luiden:

Artikel 3

Het pistool, het semi-automatisch schoudervuurwapen, bedoeld in artikel 2, tweede lid, en het automatisch schoudervuurwapen bedoeld in artikel 2, derde lid, worden geladen met:

  • a. munitie van het merk RUAG Ammotec GmbH, type Action, model NP, kaliber 9 millimeter maal 19 millimeter, of

  • b. munitie van het merk RUAG Ammotec GmbH, type Action, model NL, kaliber 9 millimeter maal 19 millimeter.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

In de bij de politie in gebruik zijnde dienstpistolen en (semi) automatische schoudervuurwapens van het merk Heckler & Koch, type MP5 en MP5K, mag alleen door de minister van Justitie en Veiligheid aangewezen munitie van het kaliber 9 x 19 mm worden gebruikt.

Deze 9 mm munitie wordt alleen aangewezen indien deze voldoet aan de daarvoor door de toenmalig verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vastgestelde munitiecriteria, zoals vastgelegd in haar brief aan de Tweede Kamer van 11 juni 20081. Een aantal van deze criteria is in het najaar van 2018 geactualiseerd.

Vanwege het verlopen van het huidige munitiecontract heeft vorig jaar op basis van deze munitiecriteria, een Europese aanbesteding plaatsgevonden. Deze aanbesteding heeft geleid tot de keuze voor nieuwe munitie van het merk RUAG Ammotec, type Action NL in het kaliber 9 x 19 mm. Deze munitie voldoet aan de eerder genoemde munitiecriteria. Dit type munitie wordt door onderhavig wijzigingsbesluit (artikel 1) toegevoegd aan artikel 3 van het Aanwijzingsbesluit bewapening en uitrusting 2018 (zie artikel 3, onderdeel b).

De huidige reeds vóór dit wijzigingsbesluit door de politie gebruikte 9 x 19 mm munitie van het merk RUAG Ammotec GmbH, type Action NP, is thans opgenomen in onderdeel a, van artikel 3. Zolang de voorraad strekt, mag deze munitie door de politie zowel operationeel als tijdens training en toetsing gebruikt blijven worden.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
1

Tweede Kamer, vergaderjaar 2007–2008, 29 628, nr. 93

Naar boven