Gemeente Zoetermeer - vastgesteld bestemmingsplan - Uitbreiding Dorp en besluit hogere waarden geluid voor het bestemmingsplan Uitbreiding Dorp

Logo Zoetermeer

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken ingevolge artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat de gemeenteraad op 2 juni 2020 het bestemmingsplan Uitbreiding Dorp gewijzigd heeft vastgesteld. Daarbij heeft de gemeenteraad tevens besloten om op grond van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening geen exploitatieplan vast te stellen. Ook maken burgemeester en wethouders bekend dat zij op 31 maart 2020 het ‘Besluit hogere waarden geluid voor het bestemmingsplan Uitbreiding Dorp’ gewijzigd hebben vastgesteld.

Toelichting

Bestemmingsplan

Het voormalig Nutricia-terrein is aangewezen als ontwikkellocatie voor woningbouw. De ontwikkellocatie is circa 6 hectare groot en grenst aan het oude dorp, de A12, de fabrieken van Nutricia en bedrijventerrein Rokkehage. Het betreffende terrein heeft in het geldende bestemmingsplan een bedrijfsbestemming. De beoogde woningbouw past niet binnen het geldende bestemmingsplan. Daarom is een nieuw bestemmingsplan opgesteld.

Het bestemmingsplan Uitbreiding Dorp maakt de bouw van 190 woningen en de realisatie van de bijbehorende openbare ruimte mogelijk. Hiervoor wordt de geldende bedrijfsbestemming vervangen voor de bestemming ‘woongebied’ en ‘groen’. Bij het bestemmingsplan behoort ook het Beeldkwaliteitsplan Uitbreiding Dorp.

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Een aantal zienswijzen heeft aanleiding gegeven tot het aanpassen van de regels en/of de verbeelding van het bestemmingsplan. Ambtshalve zijn de regels en verbeelding ook op een aantal punten gewijzigd. Voor een overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de bij het raadsbesluit behorende Nota van Aanpassingen Bestemmingsplan Uitbreiding Dorp.

Besluit hogere waarden geluid

Voor een groot deel van de toekomstige woningen binnen het plangebied van bestemmingsplan Uitbreiding Dorp zijn hogere waarden vastgesteld in verband met de geluidbelasting door de A12. Voor een beperkt aantal toekomstige woningen zijn hogere waarden noodzakelijk vanwege de geluidbelasting ten gevolge van de Rokkeveenseweg. Ook zijn hogere waarden noodzakelijk voor drie bestaande woningen (Flat hoek Rokkeveenseweg, Karel Doormanlaan), omdat sprake is van een reconstructie van de aansluiting Rokkeveenseweg op de Karel Doormanlaan. Tot slot is voor 13 toekomstige woningen in het plangebied sprake van een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde vanwege industrielawaai. Ook hiervoor zijn hogere waarden vastgesteld.

Op grond van de Wet geluidhinder hebben burgemeester en wethouders de bevoegdheid om een hogere waarde voor geluid vast te stellen dan de voorkeursgrenswaarde. De vastgestelde hogere waarden passen in het ‘Hogere waarden beleid’ en de op 6 juni 2017 vastgestelde ‘afwijkingsregels Hogere waarden beleid'.

Het besluit hogere waarden geluid is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbesluit hogere waarden geluid. De wijziging is omschreven in het besluit hogere waarden voor geluid onder het kopje ‘7. Ambtshalve aanpassing ten opzichte van het ontwerpbesluit’.

Terinzagelegging vastgestelde besluiten

Het bestemmingsplan, het besluit hogere waarden geluid en bijbehorende stukken liggen met ingang van 19 juni 2020 ter inzage bij de Omgevingsbalie in het Stadsforum aan het Stadhuisplein 1 te Zoetermeer.

Ook zijn de stukken digitaal te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl De rechtstreekse link naar het plan is:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0637.BP00040-0003

Instellen van beroep

Wanneer en door wie?

Met ingang van 20 juni 2020 bestaat gedurende zes weken (tot en met 31 juli 2020) de mogelijkheid beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan Uitbreiding Dorp.

Deze mogelijkheid staat open voor belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend, dan wel kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest. Verder is het voor belanghebbenden (die wel of geen zienswijze hebben ingediend) mogelijk beroep in te stellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad heeft aangebracht bij de vaststelling van het bestemmingsplan.

Ook tegen het ‘Besluit hogere waarden geluid voor het bestemmingsplan Uitbreiding Dorp’ bestaat de mogelijkheid om met ingang van 20 juni 2020 gedurende zes weken (tot en met 31 juli 2020) beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze mogelijkheid staat open voor belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbesluit hogere waarden geluid hebben ingediend, dan wel kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest. Verder is het voor belanghebbenden mogelijk beroep in te stellen tegen de wijziging die burgemeester en wethouders hebben aangebracht bij de vaststelling van het besluit hogere waarden geluid.

Verder kan met ingang van 20 juni 2020 gedurende zes weken door belanghebbenden beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State tegen het besluit om op grond van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening geen exploitatieplan vast te stellen.

Inhoud beroepschrift

Indien u beroep instelt, moet het beroepschrift worden ondertekend en dient tenminste te bevatten:

  • a.

    uw naam en adresgegevens;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d.

    de redenen waarom u zich niet met het besluit kan verenigen.

Op het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Uitbreiding Dorp en op het vastgestelde ‘Besluit hogere waarden geluid voor het bestemmingsplan Uitbreiding Dorp’ is afdeling 2 van hoofdstuk 1 Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u de beroepsgronden in het beroepschrift moet opnemen en dat u deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunt aanvullen. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Beroepschrift richten aan

U kunt uw beroepschrift richten aan: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

U kunt ook per fax of via het Digitaal Loket op de website van de Raad van State, www.raadvanstate.nl, beroep instellen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Raad van State.

Verzoek om voorlopige voorziening

Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van de besluiten niet. Om dit te bereiken kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening (schorsingsverzoek) worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Griffierecht

Voor het instellen van beroep of het aanvragen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de Raad van State, telefoonnummer 070-4264426.

Inwerkingtreding

De besluiten treden in werking na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen deze termijn naast een beroepsschrift eveneens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend.

Informatie

In verband met de coronamaatregelen is de Omgevingsbalie niet op de gebruikelijke tijden geopend.

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u de genoemde stukken inzien, dan kunt u terecht bij de Omgevingsbalie in het Stadhuis-Forum, Stadhuisplein 1, Zoetermeer. U dient een afspraak te maken via het digitale afspraakformulier dat u aantreft en in kunt vullen op www.zoetermeer.nl. Voor het maken van een afspraak kunt u ook bellen naar telefoonnummer 14079.

Deze publicatie is digitaal raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer: https://www.zoetermeer.nl/inwoners/ruimtelijke-ontwikkeling_46734/item/nutrihage-uitbreiding-dorp_105247.html

Het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan is met bijbehorende stukken digitaal raadpleegbaar op:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0637.BP00040-0003

De bronbestanden zijn beschikbaar gesteld via https://validator.ruimtelijkeplannen.nl/web-roi/index/showManifest?organizationId=zoetermeer&striVersion=STRI2008 (onder NL.IMRO.0637.BP00040-0003).

Zoetermeer, 18 juni 2020

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer,

de secretaris

B.J.D. Huykman

de burgemeester (wnd),

J.P.J. Lokker

Naar boven