Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 12 juni 2020, 1699641-206280-VGP, houdende wijziging van de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen en de Warenwetregeling Diepgevroren levensmiddelen in verband met het instellen van een commissie voor de beoordeling van de veiligheid van voedselcontactmaterialen en het herstel van een taalkundige onjuistheid

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op de artikelen 3, eerste lid, onderdeel a, en 4, eerste lid, van het Warenwetbesluit verpakkingen en gebruiksartikelen en artikel 14 van het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen wordt na artikel 5 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5a

Onze Minister stelt een commissie in voor de beoordeling van de veiligheid van voedselcontactmaterialen.

ARTIKEL II

In artikel 1, onderdeel c, van de Warenwetregeling Diepgevroren levensmiddelen wordt ‘ingredinten’ vervangen door ‘ingrediënten’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, M.J. van Rijn

TOELICHTING

Algemeen

Voor verpakkingen en gebruiksartikelen is Europese regelgeving vastgesteld: Verordening (EG) nr. 1935/20041 en de op grond van artikel 5 van die verordening vastgestelde bijzondere maatregelen. De regelgeving is echter nog niet geheel geharmoniseerd. Artikel 6 van Verordening (EG) nr. 1935/2004 biedt lidstaten de mogelijkheid om bij het ontbreken van bijzondere maatregelen nationale bepalingen te handhaven of vast te stellen. Deze nationale bepalingen zijn opgenomen in de bijlage bij de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen.

Deze regeling wijzigt de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen (artikel I van deze regeling). Voorafgaand aan opname van stoffen in de bijlage bij de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen vindt een beoordeling van de veiligheid van deze stoffen plaats. Deze beoordeling zal worden gedaan door een commissie die bestaat uit onafhankelijke deskundigen. De Kaderwet adviescolleges is niet van toepassing op deze commissie, aangezien meer dan de helft van de leden bestaat uit ambtenaren (artikel 2, tweede lid, Kaderwet adviescolleges).

Een verzoek tot toevoeging van nieuwe stoffen aan deel A van de bijlage bij de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen wordt ingediend bij:

RIVM

Secretariaat Nederlandse Commissie beoordeling veiligheid voedselcontactmaterialen

Postbus 1, PB1

3720 BA Bilthoven

Gevolgen voor regeldruk

Deze regeling bevat geen inhoudelijke regels. Het brengt dan ook geen regeldruk met zich, bevat geen bepalingen die verplichtingen aan burgers en bedrijven opleggen en heeft geen gevolgen voor de regeldruk. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk kan zich vinden in deze analyse en conclusie.

Regulier Overleg Warenwet

Het ontwerp van deze regeling is ter informatie gestuurd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet.

Handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid

Het ontwerp van deze regeling is in verband met de eventuele gevolgen voor de handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid voorgelegd aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De regeling heeft geen gevolgen voor de uitvoering en handhaving, zodat is afgezien van een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets.

Artikelsgewijs

Artikel II

Dit betreft het herstel van een taalkundige onjuistheid.

Artikel III

Dit artikel regelt de inwerkingtreding van deze regeling. Voor de inwerkingtreding is aangesloten bij de vaste verandermomenten.

De Minister voor Medische Zorg, M.J. van Rijn


X Noot
1

Verordening (EG) nr. 1935/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 27 oktober 2004 inzake materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen en houdende intrekking van de Richtlijnen 80/590/EEG en 89/109/EEG (PbEU 2004, L 338).

Naar boven