Besluit van de Minister voor Medische Zorg van 12 juni 2020, 1699650-206280-VGP, houdende instelling van een commissie voor de beoordeling van de veiligheid van voedselcontactmaterialen (Instellingsbesluit Nederlandse Commissie beoordeling veiligheid voedselcontactmaterialen)

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 5a van de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepaling

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. de Minister:

de Minister voor Medische Zorg;

b. de Commissie:

de Nederlandse Commissie beoordeling veiligheid voedselcontactmaterialen.

Artikel 2. Instelling

Er is een Nederlandse Commissie beoordeling veiligheid voedselcontactmaterialen.

Artikel 3. Taak

De Commissie heeft tot taak het beoordelen van de veiligheid van grondstoffen, uitgangsmaterialen en hulpstoffen waarvoor een aanvraag tot toelating voor gebruik in voedselcontactmaterialen is ingediend.

Artikel 4. Samenstelling

  • 1. De Commissie bestaat uit een voorzitter en ten minste vier andere leden.

  • 2. De leden van de Commissie worden benoemd op grond van de deskundigheid die nodig is voor een goede vervulling van de in artikel 3 genoemde taak.

  • 3. De leden van de Commissie worden benoemd, geschorst en ontslagen door de Minister.

  • 4. De benoeming van de leden geschiedt voor ten hoogste vier jaar.

  • 5. Herbenoeming kan twee maal en telkens voor ten hoogste vier jaar plaatsvinden. Hiervan kan worden afgeweken indien de deskundigheid niet door een nieuw lid kan worden opgevangen.

Artikel 5. Secretariaat

  • 1. De Commissie heeft een secretariaat.

  • 2. In het secretariaat wordt voorzien door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het secretariaat is geen lid van de Commissie.

  • 3. Het secretariaat is voor zijn werkzaamheden verantwoording schuldig aan de Commissie.

Artikel 6. Inbreng deskundigen

De Commissie kan zich op onderdelen laten bijstaan door personen van wie de deskundige inbreng van belang is voor de uitvoering van haar taak.

Artikel 7. Werkwijze

  • 1. De Commissie stelt een reglement omtrent haar werkwijze vast.

  • 2. Het reglement wordt aan de Minister gezonden.

Artikel 8. Rapportage

De Commissie zendt ten minste één keer per kalenderjaar een rapportage omtrent haar werkzaamheden aan de Minister.

Artikel 9. Vergoeding

Aan de leden wordt een vergoeding per vergadering toegekend volgens de regels van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies en het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies. De leden hebben daarnaast overeenkomstig het Reisbesluit binnenland en het Reisbesluit buitenland recht op vergoeding wegens reis- en verblijfkosten.

Artikel 10. Archivering

De archiefbescheiden van de Commissie worden na haar opheffing of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, zoveel eerder, overgebracht naar het archief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Artikel 11. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2020.

Artikel 12. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Nederlandse Commissie beoordeling veiligheid voedselcontactmaterialen.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, M.J. van Rijn

TOELICHTING

De Nederlandse Commissie beoordeling veiligheid voedselcontactmaterialen (voorheen de Commissie G4) heeft als primaire taak (grond- en hulp)stoffen en materialen op hun veiligheid te beoordelen voordat die worden opgenomen in de bijlage bij de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen. Dit geldt uitsluitend voor de situatie waarvoor geen geharmoniseerde Europese wetgeving geldt. Voor verpakkingen en gebruiksartikelen is Europese regelgeving vastgesteld: Verordening (EG) nr. 1935/20041 en de op grond van artikel 5 van die verordening vastgestelde bijzondere maatregelen. De regelgeving is echter nog niet geheel geharmoniseerd. Artikel 6 van Verordening (EG) nr. 1935/2004 biedt lidstaten de mogelijkheid om bij het ontbreken van bijzondere maatregelen nationale bepalingen te handhaven of vast te stellen.

Een verzoek tot toevoeging van nieuwe stoffen aan deel A van de bijlage bij de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen wordt ingediend bij:

RIVM

Secretariaat Nederlandse Commissie beoordeling veiligheid voedselcontactmaterialen

Postbus 1, PB1

3720 BA Bilthoven

De leden van de Nederlandse Commissie beoordeling veiligheid voedselcontactmaterialen (verder: de Commissie) zijn onafhankelijke deskundigen. Hun expertise bestaat uit toxicologie, materiaalkunde en analytische chemie; de vakgebieden die relevant zijn voor de uitoefening van de taak van de Commissie. De Commissie beoordeelt de aangeleverde dossierinformatie op volledigheid en inhoud. De Kaderwet adviescolleges is niet van toepassing op deze Commissie aangezien meer dan de helft van de leden bestaat uit ambtenaren2.

De leden van de Commissie worden benoemd, geschorst en ontslagen door de minister (artikel 4, derde lid, van het Instellingsbesluit). Op grond van artikel 10 van de Mandaatregeling VWS zal de Directeur-generaal van het RIVM dit in mandaat namens de minister doen.

Het oordeel van de Commissie wordt in de vorm van een opinie uitgebracht aan de Minister voor Medische Zorg.

De werkwijze van de Commissie wordt vastgelegd in een reglement.

De Minister voor Medische Zorg, M.J. van Rijn


X Noot
1

Verordening (EG) nr. 1935/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 27 oktober 2004 inzake materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen en houdende intrekking van de Richtlijnen 80/590/EEG en 89/109/EEG (PbEU 2004, L 338).

X Noot
2

Artikel 2, tweede lid, Kaderwet adviescolleges.

Naar boven