Kennisgeving terinzagelegging besluiten voor het project “Zuid-West 380kV west (Borssele – Rilland)”, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 19 juni 2020 tot en met vrijdag 31 juli 2020 liggen voor het project “Zuid-West 380kV west (hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland)” fase vier, definitieve besluiten ter inzage. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen hiertegen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren

Een aantal van de in 2016 reeds verleende omgevingsvergunningen voor tijdelijke werkwegen en werkterreinen dient aangepast en verlengd te worden in de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal. In de gemeente Kapelle is ook een omgevingsvergunning voor de gewijzigde locatie van mast 1058 op bedrijventerrein Smokkelhoek nodig.

Ook is een ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming (soortenbescherming) nodig voor de verstoring van twee buizerdnesten en moet de reeds in 2016 verleende vergunning voor de verstoring van beschermde dier- en plantensoorten in de aanlegfase van de Zuid-West 380kV west verbinding verlengd worden. Daarnaast is een verlengde vergunning op grond van de Wet natuurbescherming voor gebiedsbescherming nodig voor de tijdelijke werkzaamheden in de Oosterschelde. Ten slotte zijn een Watervergunning en een Ontheffing Keur wegen waterschap Scheldestromen 2011 nodig voor aanpassingen van tijdelijke werkwegen bij watergangen en bij openbare waterschapswegen.

Waarom is dit project nodig?

Om klaar te zijn voor de toekomst met meer energie uit schone energiebronnen is het noodzakelijk dat wij ons elektriciteitsnet continu verbeteren. Het huidige hoogspanningsnet in Zeeland wordt op dit moment maximaal belast. Dit levert risico’s op bij het transport van elektriciteit. Om de leveringszekerheid nu en in de toekomst te kunnen garanderen, gaat TenneT TSO B.V., de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, de nieuwe 380kV hoogspanningsverbinding van Borssele naar hoogspanningsstation Rilland aanleggen. Op de kaarten hiernaast ziet u het tracé van de hoogspanningsverbinding. Om dit project mogelijk te maken moeten bestemmingsplannen worden aangepast. Dat is al gebeurd door middel van een inpassingsplan dat door de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu op 4 november 2016 is vastgesteld. Het vastgestelde inpassingsplan is naar aanleiding van beroepen op enkele punten gewijzigd. Met een wijzigingsbesluit inpassingsplan dat op 29 oktober 2018 in de huis-aan-huisbladen en in de Staatscourant is gepubliceerd, is uitvoering gegeven aan de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tegen het wijzigingsbesluit inpassingsplan is geen beroep ingesteld. Hiermee is het inpassingsplan op 12 december 2018 onherroepelijk geworden. In fase vier liggen de volgende besluiten ter inzage:

  • Omgevingsvergunning wijzigingen en verlenging tijdelijke werkwegen buiten inpassingsplan, B&W gemeente Borsele en B&W gemeente Reimerswaal

  • Omgevingsvergunning tijdelijke werkwegen buiten inpassingsplan, B&W gemeente Kapelle

  • Omgevingsvergunning verplaatsen mast 1058, B&W gemeente Kapelle

  • Verlenging en aanvulling ontheffing soortenbescherming, Minister LNV

  • Verlenging vergunning gebiedsbescherming werkzaamheden Oosterschelde, Minister LNV

  • Watervergunning wijzigingen tijdelijke werkwegen, DB Waterschap Scheldestromen

  • Ontheffing Keur wegen wijzigingen tijdelijke werkwegen, DB Waterschap Scheldestromen.

Twee van de aanvragen en ontwerpbesluiten hadden betrekking op de verzwaring van de voorziene tijdelijke 380kV hoogspanningsverbinding nabij het hoogspanningsstation te Borssele. Inmiddels is besloten om deze verzwaring van de tijdelijke hoogspanningsverbinding niet uit te voeren. De aanvragen hiertoe zijn ingetrokken. Dit heeft tot gevolg dat er geen besluiten meer worden genomen over de verzwaarde tijdelijke hoogspanningsverbinding.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de besluiten en andere onderliggende stukken van 19 juni 2020 tot en met 31 juli 2020 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de volgende locaties:

  • Gemeente Kapelle, Kerkplein 1, 4420 AC Kapelle

  • Gemeente Borsele, Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Het gemeentehuis van Borsele is voor het inzien van stukken geopend van maandag tot en met donderdag van 08:30 – 12:00 uur en van 13:00 – 15:30 uur en op vrijdagochtend van 08:30 – 12:00 uur. In verband met de coronamaatregelen vragen wij u om voor het inzien van stukken van tevoren telefonisch een afspraak te maken wanneer u de stukken in wilt zien, zodat deze alvast voor u kunnen worden klaargelegd. U kunt daarvoor contact opnemen met de afdeling Informatiebeheer en ondersteuning via het algemene telefoonnummer 0113-238383.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen tegen dat besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 20 juni 2020 tot en met vrijdag 31 juli 2020. Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • naam en adres van de indiener

  • datum van ondertekening

  • omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indieningstermijn kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de griffier van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, zoals hierboven aangegeven. We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Wilt u meer weten?

Meer informatie over ‘Zuid-West 380kV west (hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland)’ en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven