Parkeerverbod campers op Willemsoord

Logo Den Helder

2020-014469

college van Burgemeester en Wethouders van Den Helder

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Willemsoord is een monumentaal gebied dat sterk in ontwikkeling is. Het gebied heeft een groeiende aantrekkingskracht voor bezoekers en ondernemers.

Gekoppeld aan de aldaar aanwezige jachthaven zijn 40 camperstandplaatsen gerealiseerd. Deze camperstandplaatsen zijn zeer in trek. Met name in de zomerperiode en de korte vakantieweken in het voorjaar is toestroom van campers groot. Daarbij is het meer regel dan uitzondering dat de vraag het aanbod overstijgt. Gevolg is dat campers buiten de aangewezen camperplaatsen worden geplaatst en men hier ook overnacht of langer dan 1 dag parkeert. Dit is een ontwikkeling die niet past bij het monumentale karakter van het gebied.

Daarnaast zorgen de ontwikkelingen op Willemsoord ook voor een toenemende parkeervraag van bezoekers van de voorzieningen in het gebied. De lang-parkerende campers op Willemsoord zijn veelal van vakantiegangers die naar het eiland Texel gaan. Daar is het gebied van Willemsoord niet voor bedoelt.

Het is wenselijk dat de beschikbare parkeervoorzieningen op Willemsoord beschikbaar blijven voor de bezoekers en gebruikers van het gebied.

Het overnachten in een camper op het terrein van Willemsoord, buiten de aangegeven camperplaatsen is op grond van afdeling 5, artikel 4.18 van de APV van Den Helder niet toegestaan. De handhaving van deze bepaling is echter zeer lastig en vrijwel niet uitvoerbaar. Teneinde het monumentale karakter van Willemsoord te beschermen is het wenselijk om niet alleen het overnachten in campers maar ook het lang-parkeren van campers binnen het gebied van Willemsoord tegen te gaan.

Tegelijkertijd is het wel weer wenselijk dat bezoekers van bijvoorbeeld de museale voorzieningen op Willemsoord, die hier met een camper als vervoermiddel naartoe komen, wel gedurende de dag kunnen parkeren.

Om aan bovenstaande wensen invulling te geven is het instellen van een parkeerverbod voor campers gedurende de nachtelijke uren een passende maatregel. Een dergelijke maatregel is voor alle weggebruikers duidelijk en goed te handhaven.

Vereisten van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van:

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

is het gewenst het parkeren van campers te verbieden tussen 22.00 uur en 06.00 uur op het gebied van Willemsoord, zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.

Advies politie en wegbeheerder

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de door de korpschef van de nationale politie gemachtigde verkeersadviseur. Deze heeft positief geadviseerd.De genoemde weg is in beheer zijn bij Willemsoord B.V. In nauw overleg met de wegbeheerder is deze verkeersmaatgel tot stand gekomen.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluit het college van Burgemeester en Wethouders:

1. door plaatsing van borden E1 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, met boven het bord de tekst “zone” en onderbord waarop is aangegeven dat de maatregel uitsluitend geldt voor campers, gedurende de periode van 22.00 uur tot 06.00 uur, een parkeerverbod in te stellen voor het gebied van Willemsoord, zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;

2. bovenstaande maatregel wordt uitgevoerd conform de onderstaande situatieschets.

Den Helder 19 mei 2020

College van Burgemeester en Wethouders van Den Helder

Namens dezen,

A. Wolters

beleidsadviseur Verkeer en Vervoer, team Omgeving

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Indien een belanghebbende meent, door dit besluit rechtstreeks in zijn/haar belang te worden getroffen dan kan bezwaar worden aangetekend bij het college van Burgemeester en Wethouders. In dat geval moet belanghebbende binnen zes weken openbare kennisgeving van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen.

Voor het indienen van het bezwaarschrift geldt onder meer als eis dat het tenminste bevat:

a. naam en adres van de belanghebbende;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d. de gronden van het bezwaar.

Het indienen van een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit.

Wanneer belanghebbende van oordeel is dat gelet op de in deze zaak betrokken belangen onverwijlde spoed een voorlopige beslissing op korte termijn vereist, kan belanghebbende gelijktijdig met het bezwaarschrift op grond van artikel 8:81 Algemene Wet Bestuursrecht een verzoek daartoe indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem. Voor de behandeling door de Voorzieningenrechter van het verzoek van belanghebbende tot het treffen van een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Zie ook: www.rechtspraak.nl.

 

Naar boven