Ontwerpbestemmingsplan Tilburg, hoogspanningsverbinding 150 kV Tilburg Noord - Best

Logo Tilburg

Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg maakt ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Tilburg, hoogspanningsverbinding 150 kV Tilburg Noord - Best van maandag 15 juni tot en met maandag 27 juli 2020 ter inzage ligt.

Het identificatienummer van dit plan is NL.IMRO.0855.BSP2020005-b001.

De beheerder van het hoogspanningsnet, TenneT, is voornemens de huidige bovengrondse 150 kV-verbinding tussen Tilburg Noord en Best te vervangen door een ondergrondse verbinding op een nieuw tracé. Omdat in de regio Brabant steeds meer elektriciteit wordt verbruikt en duurzaam wordt opgewekt, neemt ook het transport van elektriciteit toe. De huidige bovengrondse verbinding heeft binnen enkele jaren te weinig transportcapaciteit om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen. Ook is de huidige verbinding verouderd en is groot onderhoud aan de masten nodig.

Het tracé van de nieuwe ondergrondse 150 kV-verbinding is tot stand gekomen op basis van diverse onderzoeken, overleg met betrokken overheden en participatie met grondeigenaren, omwonenden en andere belanghebbenden. Het tracé volgt grofweg de zuidzijde van de A58. Het bestemmingsplan voorziet in enerzijds de aanleg van de nieuwe ondergrondse en anderzijds de verwijdering van de bestaande bovengrondse verbinding. Dit moet eerst planologisch-juridisch worden vastgelegd. Hiervoor moet iedere gemeente voor de ontwikkelingen binnen haar grondgebied een nieuw bestemmingsplan vaststellen.

Terinzagelegging

Het ontwerpplan is gedurende de genoemde termijn te bekijken en/of te downloaden op http://www.tilburg.nl/ruimtelijkeplannen en https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=BSP2020005-b001.

Tevens ligt een papieren versie van de stukken ter inzage in Stadskantoor 6, Spoorlaan 181, in de centrale hal op de begane grond. Openingstijden tijdens de periode met coronamaatregelen: maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Openingstijden regulier: maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en dinsdag en donderdag van 8.00 tot 20.00 uur. Hebt u vragen over het plan, maak dan een afspraak via www.tilburg.nl of bel 14 013.

Informatieavond

TenneT is voornemens op dinsdag 7 en donderdag 9 juli informatieavonden te houden. Op dit moment is nog niet bekend of dat lokaal kan of digitaal zal gaan. Op de projectwebsite van TenneT (www.tennet.eu/tilburg-best) zal aangekondigd worden hoe deze informatieavonden georganiseerd gaan worden. Via de projectatlas van TenneT (https://tennet.projectatlas.app/tilburg-best/) kunt u vragen stellen. Deze worden binnen paar dagen beantwoord en als u wilt wordt u hierover gebeld.

Zienswijzen

Een ieder kan, gedurende de genoemde termijn, schriftelijk dan wel mondeling zijn of haar zienswijze omtrent het ontwerp kenbaar maken bij de gemeenteraad. De raad zal bij vaststelling van het plan tevens een besluit nemen op de ingebrachte zienswijzen. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de gemeenteraad, postbus 90155, 5000 LH te Tilburg, onder vermelding van zienswijze ontwerpbestemmingsplan Tilburg 150 kV. Uw mondelinge zienswijze kunt u doorgeven aan de behandelend ambtenaar, David van Dun, via telefoonnummer 06-50081360. Ook is het mogelijk om via www.tilburg.nl/ruimtelijkeplannen uw zienswijze in te dienen.

Tilburg, 12 juni 2020

Het college,

M.J.M. Meijs drs. Th.L.N. Weterings

gemeentesecretaris burgemeester

Naar boven