Mededeling betreffende het sluiten van convenanten door de IGJ ter uitvoering van resolutie van de WHO WHA71.16

De resolutie van de WHO WHA71.16 schrijft voor dat elke faciliteit die poliomateriaal voorhanden heeft, het poliomateriaal moet hanteren en bewaren overeenkomstig het 'WHO Global Action Plan to minimize poliovirus facility-associated risk after type-specific eradication of wild polioviruses and sequential cessation of oral polio vaccine use' (tezamen met daarmee verband houdende voorschriften hierna aangeduid met: 'GAPIII'). Deze resolutie voorziet er in dat elke lidstaat die ervoor kiest om poliomateriaal voorhanden te hebben een National Authority for Containment instelt die als certificeringsautoriteit optreedt en ter uitvoering van deze resolutie de organisaties die met poliomateriaal werken auditeert. Als een organisatie die met het poliovirus werkt aan de GAPIII voldoet, kan deze ten bewijze daarvan een certificaat aanvragen in overeenstemming met de GAPIII en bijbehorende regelgeving. Met ingang van 1 januari 2019 is de taak van de certificeringsautoriteit belegd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Er is thans nog geen wettelijke basis waarvan de IGJ publiekrechtelijke taken en bevoegdheden toekomt voor het uitvoeren van audits ter zake GAPIII. Om de IGJ in staat te stellen de onder de GAPIII vereiste audits uit te voeren, is een convenant opgesteld waarmee afspraken worden vastgelegd tussen enerzijds de IGJ en anderzijds de organisatie die geauditeerd wenst te worden onder de GAPIII.

Het doel van de convenanten is om – vooruitlopend op een publiekrechtelijke grondslag – afspraken vast te leggen over de uitvoering van audits door de IGJ en de rechten en verplichtingen die zowel de IGJ als de desbetreffende organisatie in dat verband heeft. Daarmee is er voor de IGJ een voldoende grondslag op basis waarvan de IGJ audits kan uitvoeren bij een organisatie en zijn de wederzijdse rechten en verplichtingen in dit verband kenbaar.

Nadere inlichtingen over deze convenanten kunnen worden verkregen bij de IGJ. Daarvoor kan een email worden gestuurd naar het emailadres Nac@igj.nl

Naar boven