Gemeente Amsterdam - Voorontwerpbestemmingsplan Westerpark Zuid

Logo Amsterdam

Aanleiding

De gemeente Amsterdam stelt een nieuw bestemmingsplan op voor Westerpark Zuid. Dit is nodig omdat het huidige bestemmingsplan meer dan 10 jaar oud is en op onderdelen is verouderd. De eerste versie van het nieuwe bestemmingsplan, het zogenaamde voorontwerpbestemmingsplan, is nu gereed. Het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel West heeft besloten om het voorontwerpbestemmingsplan Westerpark Zuid vrij te geven voor participatie.

Plangrenzen

Het plangebied bestaat uit de Staatsliedenbuurt, Fredrik Hendrikbuurt, het GWL-terrein en de Kop van Jut (Marcantilaan).De begrenzing van het bestemmingsplan is daarmee als volgt:

  • in het noorden: Haarlemmerweg

  • in het oosten: Singelgracht, Nassaukade

  • in het zuiden: Hugo de Grootgracht

  • in het westen: Wateringweg, Waterpoortweg, Van Bossepad, Oostelijke Marktkanaal, Jan van Galenstraat, Westelijk Marktkanaal

Ook worden er nog enkele witte vlekken in het bestemmingsplan opgenomen. Dit zijn stukjes grondgebied waarvoor nog geen bestemmingsplan geldt.

Wat wordt geregeld

Het plan is vooral gericht op beheer van de huidige situatie en maakt geen grootschalige nieuwbouwprojecten mogelijk. Op een aantal punten is het voorontwerpbestemmingsplan minder flexibel dan de geldende bestemmingsplannen. Daarnaast worden een aantal bouwmogelijkheden beperkt:

  • Bewoners van Westerpark-Zuid kunnen straks niet langer bij recht vergunningvrij uitbouwen in de (binnen) tuinen.

  • (Binnen)tuinen mogen maximaal voor 50% worden verhard.

  • Kelders zijn alleen onder voorwaarden toegestaan onder hoofdbebouwing, zodat het grondwater niet wordt verstoord

  • Maximaal 50% van het dak mag gebruikt worden als dakterras, zodat ruimte overblijft voor duurzame initiatieven zoals groene daken en zonnepanelen;

  • Daktoegangsopbouwen zijn niet langer toegestaan;

  • Optoppen van bebouwing op het GWL-terrein en de Marcantilaan is in het nieuwe bestemmingsplan niet langer mogelijk.

Terinzagelegging Het voorontwerpbestemmingsplan Westerpark Zuid ligt, met de daarbij behorende stukken, vanaf donderdag 18 juni 2020 ter inzage. Het voorontwerpbestemmingsplan is te raadplegen via de projectwebsite www.amsterdam.nl/westerparkzuid 

Het voorontwerpbestemmingsplan is ook te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl

Klik op de knop ‘plannen zoeken’ en voer vervolgens het volgende planidentificatienummer (ID) in: NL.IMRO.0363.E1804BPSTD-VO01.

Een reactie indienen

Vanaf 18 juni tot en met 29 juli 2020 kan iedereen een reactie indienen op het voorontwerpbestemmingsplan. Dit kan op de volgende manieren:

  • schriftelijk naar het dagelijks bestuur van West, per adres: Gemeente Amsterdam, Ruimte en Duurzaamheid, team West, t.a.v. dhr. M. Zwaagman, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam

Persoonsgegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing. Dit reglement is te raadplegen op de website van de gemeente Amsterdam.

Contact

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten? Stel u vraag op bestemmingsplanwesterparkzuid@amsterdam.nl of laat uw contactgegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

 

Amsterdam, 17 juni 2020

Dagelijks Bestuur van de bestuurscommissie West

F. Ulichki, voorzitter

I. Overzier, secretaris

Naar boven