Ontwerpbestemmingsplan ‘Ondergrondse 150kV Tilburg Noord - Best, gemeente Oirschot´ en besluit vormvrije m.e.r.-beoordeling

Logo Oirschot

Ontwerpbestemmingsplan

Burgemeester en wethouders van Oirschot maken, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Ondergrondse 150kV Tilburg Noord - Best, gemeente Oirschot’ ter visie wordt gelegd. Vanaf 11 juni 2020 ligt het ontwerpbestemmingsplan (NL.IMRO.0823.BPBG150KVTNBENO-ONTW) met bijbehorende stukken gedurende zes weken ter visie. U kunt het plan raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl onder plannummer: NL.IMRO.0823.BPBG150KVTNBENO-ONTW. Het plan ligt ook ter inzage bij het gemeentehuis aan de Deken Frankenstraat 3 in Oirschot. Om het plan in te zien kunt u een afspraak inplannen.

Doel van het ontwerpbestemmingsplan

De beheerder van het hoogspanningsnet, TenneT, is voornemens de huidige bovengrondse 150 kV-verbinding tussen Tilburg Noord en Best te vervangen door een ondergrondse verbinding op een nieuw tracé. Omdat in de regio Brabant steeds meer elektriciteit wordt verbruikt en duurzaam wordt opgewekt, neemt ook het transport van elektriciteit toe. De huidige bovengrondse verbinding heeft binnen enkele jaren te weinig transportcapaciteit om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen. Ook is de huidige verbinding verouderd en is groot onderhoud aan de masten nodig.

Het tracé van de nieuwe ondergrondse 150 kV-verbinding is tot stand gekomen op basis van diverse onderzoeken, overleg met betrokken overheden en participatie met grondeigenaren, omwonenden en andere belanghebbenden. Het tracé volgt grofweg de zuidzijde van de A58. Het bestemmingsplan voorziet in enerzijds de aanleg van de nieuwe ondergrondse en anderzijds de verwijdering van de bestaande bovengrondse verbinding. Tevens voorziet dit bestemmingsplan ter hoogte van de A58 en de Proosbroekweg in een 150 kV-station.

Informatieavond

TenneT is voornemens op dinsdag 7 en donderdag 9 juli informatieavonden te houden. Op dit moment is nog niet bekend of dat lokaal kan of digitaal zal gaan. Op de projectwebsite van TenneT (www.tennet.eu/tilburg-best) zal aangekondigd worden hoe deze informatieavonden georganiseerd gaan worden. Via de projectatlas van TenneT (https://tennet.projectatlas.app/tilburg-best/) kunt u vragen stellen. Deze worden binnen een paar dagen beantwoord en als u wilt wordt u hierover gebeld.

M.e.r.-beoordelingsbesluit

Burgemeester en wethouders maken, op grond van artikel 7.17 van de Wet milieubeheer, bekend dat een besluit is genomen dat geen milieueffectrapport behoeft te worden opgesteld voor de ontwikkeling zoals opgenomen in het ontwerpbestemmingsplan. Het vormvrije m.e.r.-beoordelingsbesluit ligt gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage.

Wilt u hierover een zienswijze kenbaar maken?

Binnen de genoemde termijn kan een ieder schriftelijk of mondeling (niet per e-mail) een zienswijze kenbaar maken op het ontwerpbestemmingsplan. Schriftelijke zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan kunt u richten aan de gemeenteraad van Oirschot. Zienswijzen moeten worden geadresseerd aan Postbus 11, 5688 ZG Oirschot. Mondelinge zienswijzen kunt u tijdens openingstijden van het gemeentehuis op afspraak kenbaar maken bij de Centrale Balie. Tegen het m.e.r.-beoordelingsbesluit staat geen bezwaar of beroep open, tenzij het de belanghebbende rechtstreeks in zijn belang treft. Eventuele bezwaren tegen dit m.e.r. beoordelingsbesluit kunt u inbrengen als zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan.

Oirschot, 10 juni 2020

Naar boven