Verkeersbesluit tot aanpassing regels (snor)fietsen voetgangersgebied Oude Dorp

Logo Huizen

1. Wettelijke bepalingen

Gelet op de artikelen 15 en 18 van de wegenverkeerswet 1994 heeft het college van Burgemeester en wethouders van Huizen een verkeersbesluit genomen.

2. Aanleiding

Het is wenselijk om fietsen in het voetgangersgebied Oude Dorp niet meer toe te staan tijdens de zaterdagmarkt en ook om snorfietsen daar niet meer toe te staan. Voor de aanpassing van de onderborden voor het voetgangersgebied is een verkeersbesluit nodig.

3. Doelstelling verkeersbesluit

Gelet op artikel 21 van de BABW heeft het verkeersbesluit de volgende doelstelling(en):

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers.

4. Overwegingen

In de huidige situatie is in het centrum van het Oude Dorp een voetgangersgebied ingesteld (G07-ZB) met onderbord ‘[fietssymbool] toegestaan’. Dit betekent dat (snor)fietsers gebruik mogen maken van het voetgangersgebied. In de praktijk levert dit echter onwenselijke situaties op tijdens de zaterdagmarkt. Op zaterdag is er namelijk veel winkelend publiek en maar weinig ruimte. Hierdoor kunnen hinderlijke en soms onveilige situaties ontstaan. Het is daarom wenselijk om fietsers niet meer toe te staan in het voetgangersgebied tijdens de markt. De markttijden zijn van 8.00 tot 17.00 uur. Vanwege de op- en afbouw van de markt is de keuze gemaakt om fietsen niet meer toe te staan tussen 6.00 en 18.00 uur.

Daarnaast is het in de huidige situatie ook toegestaan om te snorfietsen (blauwe kentekenplaat) in het voetgangersgebied. In het voetgangersgebied van het winkelcentrum de Oostermeent is het sinds afgelopen jaar niet meer toegestaan om te snorfietsen. De overweging daarbij was dat snorfietsen een hogere snelheid en gewicht hebben dan wat passend is in een voetgangersgebied bij een winkelcentrum en waardoor er gevaarzetting kan ontstaan. Het is om diezelfde reden ook wenselijk om snorfietsen niet langer toe te staan in het voetgangersgebied in het Oude Dorp.

5. Overleg politie

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van de politie, vertegenwoordigd door een verkeersspecialist van de eenheid Midden-Nederland.

6. Besluit

Op grond van de voorgaande overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders van

de gemeente Huizen besloten tot:

  • het in het voetgangersgebied Oude Dorp (Kerkstraat, Achterbaan, Voorbaan en Lindenlaan) niet meer toestaan van fietsen op zaterdag tussen 6.00 en 18.00 uur en het niet meer toestaan van snorfietsen door het vervangen van het bestaande onderbord bij het bord G07-ZB door een onderbord met de tekst ‘fietsen toegestaan m.u.v. zaterdag 6 - 18 u, snorfietsen niet toegestaan’.

 

 

 

 

 

 

Huizen, 04-06-2020

Namens het college van burgemeester en wethouders,

 

 

De heer J.W. Butterman

Afdelingshoofd openbare werken

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Als u het niet eens bent met één of meerdere deelbesluiten of het gehele besluit, kunt u een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders. Het adres is: Postbus 5, 1270 AA Huizen. Dient u het bezwaarschrift in binnen zes weken na de dag waarop deze brief aan u is gezonden. Zorgt u ervoor dat het bezwaarschrift ten minste de volgende gegevens bevat:

1. uw naam, adres, en handtekening;

2. een omschrijving van het (deel)besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht (u kunt bijvoorbeeld de datum en het kenmerk van de brief vermelden of een kopie van deze brief meesturen);

3. de reden(den) waarom u bezwaar maakt.

Als u een bezwaarschrift indient, kunt u ook een verzoek indienen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dat doet u bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Het adres is: Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

Naar boven