Controlevoorschriften Ziektewet 2020

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Gelet op artikel 39, tweede lid, van de Ziektewet;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. verzekerde:

degene die op grond van de Ziektewet verzekerd is en ten aanzien van wie het UWV een aangifte of melding heeft ontvangen dat hij ongeschikt is tot het verrichten van zijn arbeid als gevolg van ziekte als bedoeld in artikel 19 van de Ziektewet;

b. verzekeringsarts of arts:

een arts, werkzaam voor het UWV, die staat ingeschreven in het BIG-register;

c. woonadres:

adres als bedoeld in artikel 1.1, aanhef en onder o, van de Wet basisregistratie personen;

d. correspondentieadres:

een door betrokkene gekozen adres voor het ontvangen van post die afwijkt van het woonadres.

e. verblijfsadres:

een door betrokkene gekozen adres waar hij of zij daadwerkelijk verblijft als het adres afwijkt van het woonadres.

Artikel 2 Adreswijziging doorgeven

  • 1. De verzekerde meldt een wijziging in het correspondentieadres uiterlijk op de tweede dag na de wijziging aan het UWV.

  • 2. De verzekerde meldt een wijziging van het woon- of verblijfsadres naar of in het buitenland uiterlijk twee weken tevoren aan het UWV.

Artikel 3. Controle en bereikbaarheid

  • 1. De verzekerde vult op verzoek van het UWV een vragenlijst in omtrent de reden van ziekmelding en zorgt dat deze vragenlijst binnen een kalenderweek in bezit van het UWV is.

  • 2. De verzekerde geeft gevolg aan de aanwijzing van het UWV om gedurende een bepaalde periode telefonisch bereikbaar te zijn, of op bepaalde tijdstippen telefonisch contact met het UWV op te nemen.

  • 3. De verzekerde meldt een wijziging van zijn telefoonnummer uiterlijk op de tweede dag na de wijziging aan het UWV.

  • 4. De verzekerde die in het buitenland woont of verblijft, houdt zich tot het eerste contact telefonisch bereikbaar op de in het betreffende land geldende tijdzone tussen 09.00 en 18.00 uur op het op het aanvraagformulier aangegeven telefoonnummer.

Artikel 4. Verschijnen op het spreekuur

  • 1. De verzekerde die in Nederland verblijft, geeft gevolg aan een oproep om te verschijnen op het spreekuur van de (verzekerings)arts of een andere medewerker van het UWV.

  • 2. De verzekerde die buiten Nederland verblijft, geeft gevolg aan een oproep om te verschijnen op het spreekuur van een door het UWV aangewezen arts in het land waar hij verblijft.

  • 3. De verzekerde die verhinderd is om te voldoen aan een oproep als bedoeld in het eerste of tweede lid, deelt dit onverwijld mee aan het UWV, onder opgave van de oorzaak van de verhindering.

Artikel 5. Medische verklaring

De verzekerde die buiten Nederland verblijft, verstrekt op verzoek van het UWV verklaringen van behandelend artsen omtrent de aard van de ziekte, de behandeling, de prognose en de beperkingen voor het verrichten van arbeid.

Artikel 6. Niet hervatten ondanks hersteldverklaring

De verzekerde die op de dag met ingang waarvan de (verzekerings)arts hem geschikt heeft geacht zijn arbeid te verrichten, meent niet tot hervatting in staat te zijn, deelt dit onverwijld telefonisch mee aan het UWV. Hij volgt de aanwijzingen op die hem in verband met de verzuimcontrole worden gegeven.

Artikel 7. Overdracht aan buitenlands orgaan

Het UWV kan de taken betreffende de verzuimcontrole en- begeleiding van de buiten Nederland verblijvende verzekerde geheel of gedeeltelijk, al dan niet tijdelijk, overdragen aan het bevoegde sociale verzekeringsorgaan van het land waar de verzekerde verblijft. De verzekerde is verplicht de voorschriften en aanwijzingen van dit sociale verzekeringsorgaan met betrekking tot deze controle en begeleiding op te volgen vanaf het moment dat hij van de overdracht in kennis is gesteld.

Artikel 8. Intrekking

Het besluit Controlevoorschriften Ziektewet 2010 wordt ingetrokken.

Artikel 9. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 10. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Controlevoorschriften Ziektewet 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 28 april 2020

A. Paling Voorzitter Raad van bestuur

TOELICHTING

Aanleiding voor de wijziging

Het UWV heeft een herinrichting uitgevoerd binnen de ZW Arbodienstverlening. Deze herinrichting betreft in belangrijke mate de eerste periode na de ziekmelding van de verzekerde en heeft effect voor de wijze waarop het UWV de rechtmatigheid van de Ziektewet uitkering vaststelt. Daarnaast gelden nieuwe bepalingen bij vaststellen van wijzigingen in het binnenlandse woonadres. Deze wijzigingen ontvangt het UWV al automatisch via de Basisregistratie Personen (BRP). Bovendien mag het UWV dit gegeven in het kader van de Wet Eenmalige Gegevensuitvraag (WEU) niet meer bij de verzekerde uitvragen. Met het oog op deze wijzigingen zijn de controlevoorschriften geactualiseerd.

Controle en bereikbaarheid voor verzekerden woonachtig in Nederland

Bij verzekerden die in Nederland wonen, reageert het UWV op een ziekmelding door de verzekerde of een ziekteaangifte door de werkgever door de verzekerde die daarvoor in aanmerking komt een digitale vragenlijst toe te sturen met het verzoek om de reden van de ziekmelding en de verwachte hersteltermijn beschikbaar te stellen. Aan de hand van deze vragenlijst, bepaalt het UWV de vervolgstappen van de verzuimcontrole. Vandaar dat het UWV verplicht stelt dat de verzekerde de gevraagde informatie aan het UWV levert. Nadien zal het UWV initiatief nemen richting de verzekerde, doorgaans via een telefonisch contact of een oproep voor een spreekuur bij de (verzekerings)arts. De verzekerde is verplicht de aanwijzingen van het UWV in verband met de bereikbaarheid op te volgen. Voor verzekerden met een Nederlands woonadres die in het buitenland verblijven, zorgt het UWV voor voortzetting van de verzuimcontrole in het betreffende land dan wel na terugkeer in Nederland.

Verzekerden woonachtig in het buitenland

Voor verzekerden die buiten Nederland wonen of verblijven, zorgt het UWV in eerste instantie voor telefonische verzuimcontrole. De verzekerde dient zich tijdens de normale kantoortijden van het betreffende land beschikbaar te houden voor deze eerste telefonische controle. Dit geldt zowel voor landen binnen de Europese Unie als daarbuiten.

Bij de telefonische controle kan het UWV aanwijzingen in verband met de verzuimcontrole geven aan de verzekerde. De verzekerde is verplicht deze op te volgen. Het UWV zal doorgaans verzoeken om verklaringen van behandelende artsen ten behoeve van het geldend maken van aanspraken op ziekengeld of andere uitkeringen. Van verzekerden in het buitenland kan daarom worden verlangd een dergelijke verklaring te vragen en aan het UWV te doen toekomen.

Voor verzekerden met een buitenlands woonadres die in Nederland verblijven zorgt het UWV voor voortzetting van de verzuimcontrole in Nederland.

In de gevallen waarin telefonische verzuimcontrole en beoordeling aan de hand van verklaringen van behandelend artsen niet toereikend is, wordt de behandeling overgedragen aan een door het UWV aangewezen arts in het land waar hij verblijft of aan het bevoegde sociale verzekeringsorgaan in het land waar de verzekerde verblijft. De verzekerde is in dat laatste geval verplicht om zich niet alleen te houden aan de Nederlandse controlevoorschriften, maar ook aan die van het verblijfsland, en de aanwijzingen op te volgen die het bevoegde orgaan hem in dit verband geeft.

Adreswijziging en vertrek naar het buitenland of terugkeer naar Nederland

Het UWV dient de verzekerde te allen tijde te kunnen aanschrijven om beschikkingen te sturen en verzuimcontroles uit te voeren. Elke inwoner van Nederland is wettelijk verplicht wijziging van zijn adres door te geven aan zijn gemeente. De gemeente zorgt voor verwerking in de Basisregistratie Personen. Het UWV gaat in beginsel uit van het adres in deze registratie. Een wijziging van het woonadres bij de gemeente, wordt automatisch doorgegeven aan het UWV. De verzekerde kan het UWV ook een correspondentieadres doorgeven dat afwijkt van het adres waarop hij is ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Wijzigt de verzekerde zijn correspondentieadres of zijn woon- of verblijfsadres in het buitenland naar een (ander) adres in het buitenland, dan meldt hij deze wijziging aan het UWV. Het UWV kan deze wijziging immers niet achterhalen vanuit de Basisregistratie Personen.

Amsterdam, 28 april 2020

A. Paling Voorzitter Raad van bestuur

Naar boven