Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder in verband met ontwerpbestemmingsplan Zouwendijk 68-70 en nabij 143 te Meerkerk

Logo Vijfheerenlanden

 

Op het perceel Zouwendijk 68-70 in Meerkerk zijn momenteel twee woningen gelegen. Deze woningen worden gesloopt en hiervoor in de plaats worden twee woningen teruggebouwd. Binnen het geldende bestemmingsplan is het toegestaan om op het perceel Zouwendijk 68-70 een twee-onder-een-kapwoning te realiseren. De nieuwbouw van een twee-onder-een-kapwoning zal echter afbreuk doen aan het lint van de Zouwendijk. Daarom is ervoor gekozen om ter plaatse één kleinere vrijstaande woning te realiseren en de tweede woning op het perceel Zouwendijk nabij 143 terug te bouwen. De bouw van de tweede woning past niet binnen het vigerende bestemmingsplan.

 

Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken is het bestemmingsplan ‘Meerkerk, Zouwendijk 68-70 en nabij 143’ opgesteld.

Het nieuwe bestemmingsplan is getoetst aan de Wet geluidhinder. Uit het bijbehorend akoestisch onderzoek blijkt dat het geluidsniveau op de gevels van de toekomstige woning op het perceel Zouwendijk nabij 143, vanwege het wegverkeer op de Zouwendijk, hoger is dan de wettelijke voorkeurswaarde die genoemd is in de Wet geluidhinder. De bouw van de vervangende woning op het perceel Zouwendijk 68-70 betreft voor de Wet geluidhinder een bestaande situatie en hoeft daarom niet te worden getoetst aan de grenswaarden. De Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid om, onder voorwaarden, ontheffing te verlenen van de voorkeurswaarde. Het college van burgemeester en wethouders wil voor het plan gebruik maken van deze mogelijkheid en heeft het ontwerp van het besluit hogere waarden opgesteld. De gemeente kan het bestemmingsplan pas vaststellen, nadat de ontheffing van de voorkeurswaarde is verleend.

 

Zienswijze

Op grond van de Wet geluidhinder kunnen belanghebbenden gedurende zes weken na deze publicatie zienswijzen tegen het ontwerpbesluit hogere waarden indienen. Bent u belanghebbende? Dan kunt u uw brief richten aan: College van burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden, p/a Omgevingsdienst Regio Utrecht, Postbus 13101, 3507 LC Utrecht, onder duidelijke vermelding van uw naam, uw adres en zaaknummer Z/19/123239.

 

Inzage van de stukken

Het ontwerp van het besluit hogere waarden met bijbehorende stukken ligt van donderdag 4 juni 2020 tot en met woensdag 15 juli 2020 ter inzage. U kunt de documenten tijdens de inzagetermijn uitsluitend op afspraak inzien bij de publieksbalie in het gemeentehuis locatie Meerkerk aan de Prinses Marijkeweg 1 in Meerkerk. U kunt daarvoor een afspraak maken met de behandelend ambtenaar van de gemeente, mevrouw A.A. Siesling, via telefoonnummer (088) 599 7000.

Voor meer informatie over de procedure hogere waarden kunt u contact opnemen met de Omgevingsdienst regio Utrecht, via telefoonnummer (088) 022 50 00.

 

gemeente Vijfheerenlanden, 3 juni 2020

Naar boven