Parkeerverboden Molenveld Millingen aan de Rijn

Logo Berg en Dal

Z-20-83029

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Beschrijving van het gebied en achtergrond

Het Molenveld is een weg in Millingen aan de Rijn, gelegen ten noorden van de Heerbaan.

Deze weg betreft het bedrijventerrein van Millingen aan de Rijn.

Beheer en onderhoud

Het Molenveld is in eigendom, en tevens in beheer en onderhoud bij de gemeente Berg en Dal.

Functie van de weg

Het Molenveld betreft een weg binnen de bebouwde kom met de categorisering ‘Erftoegangsweg’; krachtens het onderdeel ‘categorisering wegennet’ in de Integrale mobiliteitsvisie gemeente Berg en Dal 2016-2022.

De weg wordt gebruikt door verkeer ten behoeve van de hier gelegen bedrijven; zowel vrachtverkeer als personenauto’s van werknemers en bezoekers.

Beschrijving weggedrag

Door de op sommige plekken beperkte parkeerruimte op eigen terrein, wordt er regelmatig aan of op de openbare weg geparkeerd. Ook zijn de bedrijventerrein in deze gemeente, zo ook het Molenveld in Millingen, uitgezonderd van de APV-regels over grote- of zichtbelemmerende voertuigen, waardoor hier in principe wél vrachtwagens geparkeerd mogen worden.

Gevolgen van het huidige weggedrag

Door de beperkte ruimte aan de openbare weg worden soms, met name door grotere voertuigen, locaties als parkeerplek gebruikt die daar eigenlijk niet voor geschikt zijn. Een voertuig staat dan op een plek die hinderlijk is voor het uitzicht, of belemmerend voor het verkeer uit een zijstraat of uitrit.

De gewenste maatregelen

Gezien het bovenstaande achten wij het wenselijk om op enkele plekken parkeerverboden aan te brengen. Dit is rond de kruisingen aan het westelijke- en oostelijke uiteinde, en in het midden van het Molenveld, respectievelijk ter hoogte van de huisnummers 2, 12 en 29. Stukken van ca. 15 meter voor en na, danwel tegenover deze T-kruisingen moeten vrijblijven van geparkeerde auto’s om het uitzicht te beschermen en het nemen van de bochten (ook met grote voertuigen) mogelijk te laten blijven. Wij achten het wenselijk dat de bochten zelf en de meters daar direct voor- en na (waar het krachtens de verkeersregels in het RVV 1990 reeds verboden is om hier te parkeren) daar dan voor de duidelijkheid en begrijpelijkheid voor de weggebruiker in meegenomen worden.

Dit kan gebeuren door het aanbrengen van een gele onderbroken streep (parkeerverbod) zoals bedoeld in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Wettelijke belangen

Deze maatregel genomen wordt genomen in het belang van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub a van de WVW 1994;

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub d van de WVW 1994.

Horen betrokkenen en afweging belangen

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de daartoe gemandateerde verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost-Nederland, afdeling DROS, werkzaam binnen het district Gelderland-Zuid. De verkeersadviseur heeft positief geadviseerd.

Deze maatregel is tot stand gekomen in overleg met de bedrijvenvereniging. De voorstellen die daaruit voort kwamen zijn in deze verkeersmaatregel verwerkt, voor zover deze vanuit de verkeerswetgeving (veiligheid/vrijheid van het verkeer) verantwoord kunnen worden, en voor zover deze verenigbaar zijn met de plaatselijke verordening (APV) waarin in principe het parkeren van vrachtwagens op bedrijventerrein niet algeheel verboden is.

Door het parkeren niet te verbieden op plekken waar dit voor de veiligheid/vrijheid van het verkeer niet strikt noodzakelijk is, wordt de parkeerruimte voor personenauto’s en enkele (kleine) vrachtwagens niet onnodig ingeperkt.

Legitimiteit

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal zijn gemachtigd tot het nemen van dit besluit ingevolge artikel 15 en artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994.

Daarnaast is artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer van toepassing.

BESLUIT

Het parkeren te verbieden door het aanbrengen van een gele onderbroken lijn zoals omschreven in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990), aan het Molenveld te Millingen aan de Rijn, op de volgende plekken:

Ter hoogte van de nummers 20 en 29, aan weerszijden van de weg tot ca. 15 meter vanaf de kruising.

Ter hoogte van nummer 12 aan weerszijden in de bochten tot ca. 10 meter vanaf de T-kruising en eveneens aan de overkant (lange zijde) van de T-kruising over een lengte van ca. 25 meter.

Ter hoogte van de nummers 1 en 2, aan weerszijden van de weg tot ca. 15 meter vanaf de kruising.

 

 

Hoogachtend,

Namens het college van burgemeester en wethouders,

R. van Son

Manager afdeling Openbare Ruimte

Reageert u op deze brief? Vermeld dan altijd het zaaknummer.

Mededelingen

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten uw naam, adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kunt u tevens – indien onverwijlde spoed dat vereist – tegen betaling van griffierechten een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

U kunt ook digitaal beroep instellen of een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven