Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 20 mei 2020, kenmerk ACM/UIT/531180 tot wijziging van voorwaarden als bedoeld in artikel 12b, eerste lid, van de Gaswet, over het wijzigen van de opstartdienst industrie

Zaaknummer: ACM/19/036598

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid, van de Gaswet;

Besluit

ARTIKEL I

De Transportcode gas LNB wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 2.1.9.1 vervalt het tekstgedeelte “Dit verzoek kan geen betrekking hebben op een wintermaand’’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 20 mei 2020

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten Bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

1 Samenvatting

1. Met dit codebesluit wijzigt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) op voorstel van de gezamenlijke netbeheerders de Transportcode gas LNB. De wijziging ziet op het contracteren van exitcapaciteit op het landelijkgastransport voor het opstarten of uitbreiden van een gasinstallatie van aangeslotenen. Door deze wijziging wordt het aangeslotenen mogelijk gemaakt dat zij ook gedurende de wintermaanden gebruik kunnen maken van deze dienst.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De ACM stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel1 van Netbeheer Nederland dat de ACM op 13 januari 2020 heeft ontvangen. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland in de Transportcode gas LNB de voorwaarden voor de opstartdienst wijzigen.

  • 3. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat zoals bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 4. De ACM stelt vast dat het voorstel op 28 november 2019 in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 12d van de Gaswet.

3.2 Inhoudelijk

  • 5. De aanleiding van het voorstel is het signaal dat de huidige dienstverlening bij het opstarten of uitbreiden van gasinstallaties door marktpartijen als te beperkend wordt ervaren. Deze codewijziging zorgt ervoor dat deze dienstverlening gedurende het gehele jaar wordt aangeboden.

  • 6. In artikel 2.1.9.1 Transportcode Gas LNB is bepaald dat een aangeslotene met een aansluiting op het landelijk gastransportnet GTS kan verzoeken om initieel een geschatte hoeveelheid exitcapaciteit te contracteren voor een periode van ten hoogste vier opeenvolgende gasmaanden. De huidige formulering van dit artikel stelt dat deze dienstverlening niet in de wintermaanden aangeboden kan worden.

  • 7. GTS heeft onderzoek verricht naar de mogelijkheid om deze dienstverlening ook in de wintermaanden uit te kunnen voeren. Hieruit is gebleken dat deze opstartdienst gastransport-technisch, operationeel en financieel ook in de wintermaanden door GTS kan worden aangeboden.

  • 8. Netbeheer Nederland stelt daarom voor om artikel 2.1.9.1 van de Transportcode Gas LNB te wijzigen door de zin, die bepaalt dat de opstartdienst geen betrekking kan hebben op een wintermaand, te schrappen.

  • 9. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten Bestuurslid


X Noot
1

Kenmerk: BR-2018-1418.

Naar boven